Έντονη νευρικότητα καταγράφεται στην τουρκική λίρα και στις τραπεζικές μετοχές της χώρας ενόψει της ερχόμενης Κυριακής, όπου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του αντιπάλου από την πλευρά της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου,
Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 14 Μαΐου, ο Ερντογάν έχασε για μόλις 0,5% την απευθείας εκλογή του, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν τον Κιλιντσντάρογλου να επικρατεί στον πρώτο γύρο.
Λίρα και τραπεζικές μετοχές
Λίγο πριν από τη δεύτερη αναμέτρηση μεταξύ των υποψηφίων, οι αναλυτές «βλέπουν» μεγάλη διολίσθηση της λίρας στην αγορά συναλλάγματος.
Στις 12:00 της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), η λίρα υποχωρούσε 0,46% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 20 λίρες ανά 1 δολάριο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές δίνουν 52% πιθανότητες ώστε η λίρα να υποχωρήσει περαιτέρω, στις 29 λίρες ανά 1 δολάριο, μέχρι το τέλος του δ' τριμήνου του 2023. Μετά από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, οι εν λόγω πιθανότητες ήταν στο 36%.
Πέρα από τη λίρα, νευρικότητα παρατηρείται και στις μετοχές των τουρκικών τραπεζών, που έχουν υποχωρήσει κατά 23% από τον πρώτο γύρο των εκλογών μέχρι σήμερα. Ο γενικός δείκτης Borsa Istanbul 100 στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης για την τελευταία εβδομάδα έχει σημειώσει άνοδο περίπου 9%, αλλά από τις 15 Μαΐου ως σήμερα σημείωσε σχεδόν αντίστοιχες απώλειες.
«Κλειδί» η οικονομική πολιτική για την επόμενη μέρα
Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται το κατά πόσο ο Ερντογάν -εφόσον κερδίσει την Κυριακή και ανανεώσει τη θητεία του στην προεδρία της Τουρκίας- θα συνεχίσει με την ανορθόδοξη πολιτική της μείωσης των βασικών επιτοκίων στη χώρα ώστε να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, «κόντρα» στον υψηλότατο πληθωρισμό που αντιμετωπίζει η Τουρκία.
Σημειώνεται πως η τουρκική κυβέρνηση έχει επέμβει σημαντικά για τη στήριξη της λίρας έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα τα καθαρά αποθεματικά της Τουρκίας να πέσουν κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια.
Από την πλευρά του, ο Καάν Ναζλί, μάνατζερ της Neuberger Berman, δήλωσε πως η Τουρκία «έχει λίγο, αλλά όχι πολύ, χώρο για να συνεχίσει τις επεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος. Ο ίδιος εκτιμά πως η χώρα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε 23 έως 25 δισ. δολάρια επιπλέον σε ρευστό που μπορεί να δαπανηθεί.