Ο παγκόσμιος διαχωρισμός όσον αφορά την απασχόληση ανάμεσα σε χώρες υψηλού και χαμηλού εισοδήματος επιδεινώνεται καθώς τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους πλήττουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως ανέφερε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).
Κάλεσε τις χώρες να προσφέρουν παγκόσμια οικονομική υποστήριξη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική προστασία ώστε να βοηθήσουν να μειωθεί το χάσμα.
Ενώ ο αριθμός των ανέργων σε όλο τον κόσμο αναμένεται να μειωθεί στα προ πανδημίας επίπεδα στα 191 εκατομμύρια φέτος, στο 5,3%, οι χώρες με χαμηλό εισόδημα μένουν πίσω στη διαδικασία ανάκαμψης, ανέφερε η ILO, στην 11η έκδοση για τον Κόσμο της Εργασίας.
Χαμηλού εισοδήματος χώρες στην Αφρική και στον αραβικό κόσμο δεν είναι πιθανό να ανακάμψουν στα προ πανδημίας επίπεδα ανεργίας φέτος, με το ποσοστό των ανέργων στη Βόρεια Αφρική να αναμένεται στο 11,2% σε σύγκριση με 10,9% το 2019, σύμφωνα με την έκθεση.
Τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αναπτυσσόμενες χώρες, καθιστούν πιο δύσκολη την παρεμβατική πολιτική, ανέφερε η ILO, που παρουσιάζει έναν Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Κοινωνική Δικαιοσύνη προκειμένου να προωθήσει την κοινωνική δικαιοσύνη ως εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια πολιτική.
«Η επένδυση στους ανθρώπους μέσω της (δημιουργίας θέσεων) εργασίας και της κοινωνικής προστασίας θα βοηθήσει να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στα πλούσια και τα φτωχά έθνη και τους ανθρώπους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ILO, Ζιλμπέρ Ουνγκμπό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ