Καμπανάκι για λειψυδρία στην Ευρώπη – Ποιες χώρες θα περάσουν «δύσκολα»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καμπανάκι για λειψυδρία στην Ευρώπη – Ποιες χώρες θα περάσουν «δύσκολα»
Καμπανάκι για λειψυδρία σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη στέλνει η επιστημονική κοινότητα.

Καμπανάκι για λειψυδρία σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη στέλνει η επιστημονική κοινότητα σημειώνοντας ότι η πρωτόγνωρη ξηρασία πέρυσι το καλοκαίρι δεν αποτελεί την κορύφωση του φαινομένου.

Ταμιευτήρες σε μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία έχουν πέσει σε επίπεδα που συνήθως συνδέονται με τους καλοκαιρινούς καύσωνες τις τελευταίες εβδομάδες, απειλώντας την αγροτική παραγωγή, ενώ διαμαρτυρίες για την έλλειψη νερού έχουν ξεσπάσει τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία.

Στην Ισπανία, όπου η θερμοκρασία άγγιξε σχεδόν στους 40 βαθμούς Κελσίου τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προειδοποίησε τον ίδιο μήνα ότι η ξηρασία στη χώρα της νότιας Ευρώπης είχε καταστεί ένα από τα κύρια μακροπρόθεσμα προβλήματα της. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις της ξηρασίας που έπληξε τον αγροτικό τομέα της χώρας, τον περασμένο μήνα, η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε ένα πακέτο 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα, οι ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν μια εντεινόμενη κρίση νερού, μια κρίση η οποία θα μπορούσε να συνδεθεί με ένα ακόμη καλοκαίρι ξηρασίας που τροφοδοτείται από την κλιματική κρίση, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι υδάτινοι πόροι στην Ευρώπη γίνονται ολοένα και πιο σπάνιοι καθώς βαθαίνει η κλιματική κρίση, με θερμοκρασίες ρεκόρ κατά τη διάρκεια της άνοιξης και έναν ιδιαίτερο ζεστό χειμώνα, καταστάσεις που έχουν επηρεάσει ορατά τις υδάτινες επιφάνειες και την ποσότητα του όγκου νερού που αποθηκεύεται.
Καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να σημειώσει άνοδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διεθνείς αναλυτές φοβούνται ότι η λειψυδρία θα μπορούσε να επιδεινωθεί.

Δορυφορικά δεδομένα που αναλύθηκαν από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας στις αρχές του έτους διαπίστωσαν ότι η ξηρασία επηρέαζε την Ευρώπη σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι περίμεναν προηγουμένως.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε αφότου ερευνητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσαν ότι πέρυσι η Ευρώπη γνώρισε έντονη ξηρασία η οποία θεωρείται ότι είναι η χειρότερη που έχει δει τα τελευταία 500 χρόνια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η Ευρώπη υποφέρει από σοβαρή ξηρασία από το 2018, με τις επιπτώσεις να γίνονται σαφείς πέρυσι, καθώς τα νερά που υποχώρησαν προκάλεσαν τον όλεθρο στην παραγωγή τροφής και ενέργειας, ενώ πολλά υδρόβια είδη έχασαν τους οικοτόπους τους.

«Πριν από μερικά χρόνια, δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι το νερό θα ήταν πρόβλημα εδώ στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία ή την Αυστρία», δήλωσε ο Torsten Mayer-Gürr, επικεφαλής της δορυφορικής μελέτης.

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας προειδοποίησε σε ειδική έκθεση νωρίτερα φέτος ότι οι συνθήκες στα τέλη του χειμώνα ήταν παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν πέρυσι, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων οδήγησαν σε μια εκτεταμένη και παρατεταμένη ξηρασία που επηρέασε μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αποτελούν καμπανάκι για πάνω από το ένα τέταρτο του μπλοκ των 27 εθνών της ΕΕ, ενώ το 8% της περιοχής βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση.

Η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, είπε ότι οι προοπτικές αυτό το καλοκαίρι για ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης «δεν φαίνονται τόσο τρομακτικές όσο πριν από έναν μήνα».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, εν μέσω μιας ιδιαίτερα μεταβλητής άνοιξης όπου σημειώθηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ τον Απρίλιο στην Ισπανία και την Πορτογαλία και καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία, οι έντονες βροχοπτώσεις στη νότια Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες συνέβαλαν στην πλήρωση των δεξαμενών και στη βελτίωση της υγρασίας του εδάφους.

Ωστόσο, η Burgess είπε ότι μεγάλα τμήματα της βόρειας Ευρώπης και χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία στο νότιο τμήμα εξακολουθούν να φαίνονται «αρκετά ξηρές» σε μια εποχή που ορισμένοι ερευνητές φοβούνται ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι σε καλό δρόμο για ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι.

«Για την ασφάλεια των υδάτων σε όλη την Ευρώπη, πρέπει πραγματικά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόμαστε το νερό — και νομίζω ότι τα γεγονότα του περασμένου έτους ήταν πραγματικά μια έκκληση αφύπνισης για πολλούς Ευρωπαίους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων», σημείωσε η Burgess μιλώντας στο CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πορτογαλία: Με δελτίο η παροχή νερού στον νότο, λόγω ξηρασίας

DW: Στο έλεος της ξηρασίας πολλές περιοχές της Γαλλίας

Ξηρασία στην Ισπανία, η νέα διατροφική ευρωπαϊκή βόμβα! Θα σκάσει;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider