Γιατί η ΤτΕ εξακολουθεί να «πουλάει» πολύ-πολύ ακριβά τις χρυσές λίρες

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί η ΤτΕ εξακολουθεί να «πουλάει» πολύ-πολύ ακριβά τις χρυσές λίρες
Η απόφαση της ΕΚΤ να επισπεύσει την συρρίκνωση της ευρω-ρευστότητας είναι αμετάκλητη κάτω από την πίεση της διολίσθησης του ευρώ. Κρίσιμη απόφαση για το APP στην επόμενη συνεδρίαση.

Θα μπορούσε κανείς να απορεί πως γίνεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει αυξήσει σε 10 περίπου μήνες το επιτόκιο από το – 0,25% στο + 3,75% (main refinancing operations), ο χρυσός να έχει «πέσει» κάτω από τα 2.000 δολ. (1.976 δολάρια) και παρ' όλα αυτά η Τράπεζα της Ελλάδος να συνεχίζει να αυξάνει τις τιμές που αγοράζει και πουλάει χρυσές λίρες.

Σήμερα έχει φτάσει να αγοράζει τις χρυσές λίρες στα 412 ευρώ και να τις πουλάει στα 497 ευρώ (502,9 χθες)!

Ανεξάρτητα από την τεράστια διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης (85 ευρώ), στην τιμολόγηση αυτή φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά σ' αυτό τον λογαριασμό.

Ο χρυσός έστω και με την μορφή της εγγλέζικης λίρας αποκαλύπτει την εξαιρετική «αδυναμία» του ευρώ, της οποία η «μετάφραση» της ισοτιμίας σε δολάρια έχει καταλήξει να σκαμπανεβάζει εδώ και μήνες μεταξύ 1,07 και 1,06 δολ.

Η αλήθεια «κρύβεται» στο γεγονός ότι παρά την κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων στο Ευρώ, το ευρωπαϊκό νόμισμα, 25 χρόνια μετά την ίδρυση της ΕΚΤ και 23 χρόνια μετά την κυκλοφορία του στην Ευρωζώνη έχει υποτιμηθεί σημαντικά.

Από το 2020 μέχρι και σήμερα η απώλεια της «αξίας» του είναι περίπου 18%.

Αυτό «διαβάζεται» εύκολα στην διαφορά της «αξίας» των ευρώ που είχε χρησιμοποιήσει ένας επενδυτής το 2020 για να αγοράσει ένα δεκαετές ομόλογο (γερμανικό) και στην αγοραστική τους δύναμη σήμερα...

Και μάλιστα με την τάση αυτή η διολίσθηση να έχει συνέχεια.

Αυτή ακριβώς, η «διολίσθηση» της πραγματικής «αξίας» του ευρώ, βρίσκεται πίσω από την διαρκή αύξηση της τιμής αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας από την ΤτΕ.

Πέραν βέβαια από τα τεράστια ποσοστά κέρδους που διασφαλίζει για τον ισολογισμό της.

Με άλλα λόγια ο πληθωρισμός των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σε Ευρώ, παρά την διαρκή πτώση του ονομαστικού ΔΤΚ, εξακολουθεί να αποκαλύπτει τις δυσκολίες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Ταυτόχρονα όμως αποκαλύπτει και τον μονόδρομο της ΕΚΤ στο να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και – κυρίως – να συρρικνώνει διαρκώς τους τεράστιους όγκους ρευστότητας που έχουν διαχυθεί στις χρηματαγορές μέσα από την ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια που έχουν προηγηθεί.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρω-κοινοβουλίου, η κα Λαγκάρντ έθεσε ξεκάθαρα θέμα «QT» και μίλησε σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η ΕΚΤ συρρικνώνει τον τεράστιο ισολογισμό της, δηλαδή μαζεύει πίσω το «χρήμα» που έχει μοιράσει στο σύστημα τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε «πιθανότατα θα νομίζετε ότι δεν είναι αρκετό, αλλά οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ποια κατεύθυνση; Την κατεύθυνση που ορίζεται από το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα, εκτός απροόπτου, θα αποφασίσει να σταματήσει όλες τις επαν-επενδύσεις στο Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) ύψους 3,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ στην επόμενη συνεδρίασή της.

Και να «αφήσει» το χαρτοφυλάκιο να αρχίσει να εξαντλείται.

Ακόμα περισσότερο στις 28 του Ιούνη ο ισολογισμός της ΕΚΤ επίσης αναμένεται να συρρικνωθεί, με την μία, κατά σχεδόν 480 δισ. ευρώ, όταν λήξει η μακροπρόθεσμη δανειοδοτική πράξη του προγράμματος επιδοτούμενης χορήγησης δανείων στο τραπεζικό σύστημα, γνωστής και με το ακρωνύμιο TLTRO.

Η ΕΚΤ είναι ήδη στον μονόδρομο της συρρίκνωσης της ρευστότητας με κάθε τρόπο, προκειμένου κατ' αρχήν να επιβραδύνει την διολίσθηση της «αξίας» του ευρώ και αν τα καταφέρει, να ενισχύσει την συναλλαγματική του ισοτιμία.

Αυτής της διαδικασίας τις συνέπειες μπορεί να τις παρακολουθήσει κανείς εύκολα στις τιμές αγοράς και πώλησης χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Η αναβάθμιση έγινε, δεν το... κατάλαβες;» 

ΟΟΣΑ: Οι ελλείψεις προσωπικού φέρνουν αυξήσεις μισθών - Από το 2025 το «ξεπάγωμα» των τριετιών

Το νέο αόρατο πρόσωπο του... «διαρρήκτη»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider