«Ατλαντική Διακήρυξη»: Νέα οικονομική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ατλαντική Διακήρυξη»: Νέα οικονομική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας
Καλύπτει κρίσιμα ορυκτά που απαιτούνται για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και στενότερη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, με τους δύο άνδρες να ανακοινώνουν μια νέα οικονομική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών με την ονομασία «Ατλαντική Διακήρυξη».

Σύμφωνα με το Sky News, συμφωνία περιλαμβάνει ένα «στενό» εμπορικό σύμφωνο που καλύπτει κρίσιμα ορυκτά που απαιτούνται για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στενότερη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και μια νέα συμφωνία για την προστασία των δεδομένων.

Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει μια κατ' αρχήν συμφωνία για μια συμφωνία σχετικά με τα εν λόγω ορυκτά - που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μιας σειράς προϊόντων από ηλιακούς συλλέκτες έως ηλεκτρικά οχήματα - ώστε να δοθεί στους εξαγωγείς του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσβαση στο τεράστιο πρόγραμμα πράσινων επιδοτήσεων ύψους 370 δισ. δολαρίων (294 δισ. λιρών), το Inflation Reduction Act, που εισήγαγε ο πρόεδρος Μπάιντεν για να ενισχύσει τις πράσινες επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Οι δύο χώρες, παράλληλα, θα εστιάσουν επίσης την προσοχή τους στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού για να αποκλείσουν τη Ρωσία από την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Για την Ουκρανία

Ο Μπάιντεν εκτίμησε ότι θα έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να υποστηρίξει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, απαντώντας σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε στη συνέντευξη Τύπου εάν θεωρεί ότι θα εξασφαλίσει την στήριξη του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων σε αυτό το ζήτημα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως οι σύμμαχοι πρέπει στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η υποστήριξή τους προς το Κίεβο δεν πρόκειται να εξασθενήσει όσο ο πόλεμος συνεχίζεται. «Θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί. Ελπίζουμε ότι θα καταλάβει γρήγορα πως πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του», είπε.

Ο Σούνακ αναμενόταν να προσπαθήσει να κερδίσει την υποστήριξη του Μπάιντεν στην υποψηφιότητα του Βρετανού υπουργού Άμυνας Μπεν Ουάλας για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς αν ήρθε η ώρα για έναν Βρετανό στη θέση του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Ίσως». Συμπλήρωσε ότι τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να εξετάσουν τις υποψηφιότητες για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Ασφάλεια για την τεχνητή νοημοσύνη

Ακόμα, Μπάιντεν και Σούνακ συμφώνησαν «Σήμερα, ο πρόεδρος και εγώ συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για την ασφάλεια της AI», δήλωσε ο Σούνακ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ανυπομονεί να φιλοξενήσει την πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της AI αργότερα φέτος, ώστε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις εξαιρετικές δυνατότητες αυτής της νέας τεχνολογικής εποχής και να το κάνουμε με αυτοπεποίθηση» συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider