Σε σημαντικό «παίκτη» για την υλοποίηση διμερών συμβάσεων που συνάπτουν στη χώρα μας βιομηχανικοί καταναλωτές και ηλεκτροπαραγωγοί, εξελίσσεται η ΗΡΩΝ. Το γεγονός αυτό έχει ήδη αφήσει «αποτύπωμα» στο μερίδιο της ΗΡΩΝ στη λιανική αγορά, καθώς η ενεργοποίηση τον Μάιο του πρώτου PPA, που εξυπηρετεί για λογαριασμό τρίτων εταιρειών, είχε ως συνέπεια να αυξήσει κατά 3% το μερίδιό της στο συνολικό φορτίο το οποίο εκπροσωπούν οι πάροχοι στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.
Το πρώτο αυτό PPA αφορά τη 10ετή σύμβαση που σύναψαν η ΔΕΗ (ως ηλεκτροπαραγωγός) με τον Όμιλο Viohalco, για την τροφοδοσία της βιομηχανίας με παραγωγή από μονάδες αέριου και υδροηλεκτρικά (έως το τέλος του 2024) και νέα φωτοβολταϊκά (στη συνέχεια) της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Η ΗΡΩΝ αποτελεί τον απαιτούμενο ενδιάμεσο κρίκο, καθώς για να υλοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία χρειάζεται (μεταξύ άλλων) να μεσολαβήσει ένας πάροχος, ο οποίος λειτουργεί ως «αποδέκτης» (αγοραστής) της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και προμηθευτής (πωλητής) της ηλεκτροπαραγωγής στη βιομηχανία.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η ΗΡΩΝ εκπροσωπεί από τον Μάιο τη ζήτηση της Viohalco στις χονδρεμπορικές αγορές, γεγονός που όπως είναι φυσικό αύξησε ήδη από τον προηγούμενο μήνα το μερίδιο της εταιρείας στο συνολικό φορτίο που εκπροσωπούν προμηθευτές στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα. Έτσι, το ποσοστό της ΗΡΩΝ ανήλθε τον περασμένο μήνα σε 10,82%, έναντι 7,76% τον Απρίλιο.
Νέα αύξηση μεριδίου στον ορίζοντα
Όπως είναι φυσικό, η «μετακίνηση» της Viohalco (όσον αφορά την προμήθεια ρεύματος) από τη ΔΕΗ στην ΗΡΩΝ είχε ως συνέπεια να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ ως προμηθευτή στην αγορά. Έτσι, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχασε 3,81% μέσα σε ένα μήνα, με το ποσοστό της τον Μάιο να μειώνεται στο 55,68%, από 59,49% τον Απρίλιο. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ επιδιώκει να μειώσει τη «θέση» της στην προμήθεια, με δεδομένο ότι αποτελεί μόνιμη ευρωπαϊκή επιταγή ο περιορισμός κάτω από το 50% του ποσοστού του δεσπόζοντος «παίκτη» στην ελληνική αγορά.
Όσον αφορά την ΗΡΩΝ, πάντως, στον ορίζοντα βρίσκεται η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού της, με δεδομένο ότι όπως ανακοίνωσε η εταιρεία πριν από λίγα 24ωρα, υπέγραψε τρεις νέες διμερείς συμβάσεις, διάρκειας 10 και 12 ετών, με τη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή (κοινοπραξία της ΔΕΗ με την RWE). Αυτή τη φορά, τα 3 PPAs είναι εξαρχής «πράσινα», καθώς η ηλεκτροπαραγωγή θα προέρχεται από ισάριθμα χαρτοφυλάκια φωτοβολταϊκών της ΜΕΤΩΝ, συνολικής ισχύος 210 MW.
Όλα τα χαρτοφυλάκια θα είναι έτοιμα προς λειτουργία έως το τέλος του 1ου τριμήνου του 2024, οπότε και θα ενεργοποιηθούν τα 3 «πράσινα» PPAs. Η παραγωγή τους προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα τριών βιομηχανιών (μία από τις οποίες είναι η εγχώρια θυγατρική της ιταλικής Sofidel). Με την ενεργοποίηση των «πράσινων» PPAs, η ΗΡΩΝ θα αναλάβει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας των τριών βιομηχανιών, που αποτελώντας πλέον πελάτες της εταιρείας, θα αυξήσουν το μερίδιό της στην προμήθεια.
Ισχυρό «παρών» και στον δεύτερο ενδιάμεσο κρίκο των PPA
Στην πραγματικότητα, για την υλοποίηση ενός «πράσινου» PPA χρειάζεται κι ένας ακόμη κρίκος μεταξύ του παραγωγού ΑΠΕ και του τελικού καταναλωτή. Ο πρώτος κρίκος αφορά την εκπροσώπηση των μονάδων ΑΠΕ στις αγορές, καθώς όπως όλοι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, και οι «πράσινοι» σταθμοί πρέπει να υποβάλουν καθημερινά προβλέψεις για τις «πράσινες» κιλοβατώρες που θα εγχύσουν το επόμενο 24ωρο στο σύστημα – προβλέψεις που επιβαρύνονται με «πέναλτι», αν πέσουν έξω.
Τη διαχείριση αυτή αναλαμβάνουν οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ), η λειτουργία των οποίων όπως είναι φυσικό είναι κρίσιμη για το κατά πόσο η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή θα επιβαρύνεται από «πέναλτι» ή όχι. Έτσι, ένα ατού της ΗΡΩΝ, για το ότι αναδεικνύεται σε ισχυρό «παίκτη» στην υλοποίηση «πράσινων» PPAs, αποτελεί το γεγονός ότι διαθέτει τον μεγαλύτερο ιδιωτικό Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης στην εγχώρια αγορά. Ο λόγος για την Optimus Energy, η οποία από τα τέλη του περασμένου έτους είναι θυγατρική της ΗΡΩΝ και η οποία κατέχει μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο ΦοΣΕ στη χώρα μας.