Βρυξέλλες: Tα «αγκάθια» στην ενιαία αγορά από τα κράτη-μέλη

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρυξέλλες: Tα «αγκάθια» στην ενιαία αγορά από τα κράτη-μέλη
Ισχυρότερη και εντονότερη παρέμβαση στα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική, ευρωπαϊκή, αγορά σχεδιάζει η Κομισιόν, μέσα από το «εργαλείο» της, DG GROW, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα εμπόδια και οι αντιστάσεις.

Ισχυρότερη και εντονότερη παρέμβαση στα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική, ευρωπαϊκή, αγορά σχεδιάζει η Κομισιόν, μέσα από το «εργαλείο» της, DG GROW, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα εμπόδια και οι αντιστάσεις.

Το αρμόδιο τμήμα για την Εσωτερική αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότητα και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με επικεφαλής την Kerstin Jorna, η οποία μίλησε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες συμπεριλαμβανομένου του insider.gr, διαμορφώνει έναν σχεδιασμό για να καταστήσει την ενιαία αγορά εσωτερικά πιο συνεκτική και εξωτερικά πιο ανταγωνιστική.

Οι στρατηγικές αφορούν στην προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την ανάπτυξη των αναγκαίων δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού των επιχειρήσεων, την προστασία της ευρωπαϊκής καινοτομίας και την απλοποίηση και ενοποίηση των εμπορικών και επαγγελματικών διαδικασιών μεταξύ των κρατών μελών.

Ωστόσο, το project μόνο εύκολο δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς οι αντιστάσεις από τα κράτη μέλη σε εντονότερες παρεμβάσεις κεντρικού χαρακτήρα δεν λείπουν. Την Τετάρτη, την ίδια ημέρα που η Kerstin Jorna σκιαγραφούσε τους στόχους του DG GROW στους δημοσιογράφους, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών μελών απέρριπταν τις προτάσεις της Κομισιόν σχετικά με το SMEI, δηλαδή το «εργαλείο» έκτακτης παρέμβασης για την ενιαία αγορά. Οι διαπραγματευτές από τις εθνικές κυβερνήσεις αντέδρασαν στα προτεινόμενα μέτρα, αναγκάζοντας τη σουηδική προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ να τα αφαιρέσει από την πρόταση.

Τι προέβλεπαν τα μέτρα αυτά; Πως προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων σε καιρούς κρίσεων, όπως ήταν και η πανδημία, πρέπει να υπηρετείται ένας κεντρικά διαμορφωμένος σχεδιασμός, ο οποίος θα διασφαλίζει τα στρατηγικά αποθέματα και θα επιβάλλει στις εταιρείες να προτεραιοποιούν τις παραγγελίες τους σύμφωνα με τις κοινές ανάγκες.

Η απόρριψη του σχεδίου, έρχεται σε συνέχεια αντιδράσεων των κρατών μελών από το φθινόπωρο ενάντια στις, κατά τα λεγόμενα, «υπερεξουσίες» που ζητούσε η Κομισιόν, όταν και είχαν πρωτοκατατεθεί οι προτάσεις της, αλλά και από τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου, η οποία τον Απρίλιο είχε κριτικάρει σφοδρά στοιχεία του SMEI, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο είχε δημοσιοποιήσει το Euractiv.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι το πώς η Κομισιόν θα καταφέρει να εφαρμόσει όλα όσα σχεδιάζει για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, την στιγμή μάλιστα που η ίδια αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξουν μηχανισμοί επιβολής των νέων κανόνων στα κράτη-μέλη, με προτάσεις να έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ.

Ένα άλλο ερωτηματικό που προκύπτει είναι πώς θα χρηματοδοτηθούν τα σχέδια του DG GROW για την ανάπτυξη μιας εγχώριας βιομηχανίας μηδενικών εκπομπών, τα οποία σκιαγράφησε το insider.gr σε άλλη ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, με την κ. Jorna να αναφέρει πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κεφάλαια του European Sovereignty Fund, με τις σχετικές παρουσιάσεις να αναμένονται στο τέλος Ιουνίου.

Η γενική διευθύντρια προσδοκά σε περισσότερες επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντί να ευθυγραμμίζονται και να εξαρτώνται από τις εθνικές επιδιώξεις.

«Αλλά τα κράτη-μέλη δεν θέλουν να αναπληρώσουν τους προϋπολογισμούς μας, οπότε πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις εθνικές δαπάνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αποπληθωρισμός σε ενέργεια και υπηρεσίες τον Μάιο – Ποια τρόφιμα έγιναν «απλησίαστα», αυξήθηκε ο δομικός πληθωρισμός

Υπερταμείο: Πώς και γιατί εξελίσσεται σε δημόσιο επενδυτικό fund – Οι συνεργασίες, η διεθνής τάση, το «προσκλητήριο», το «ρεύμα» εσόδων

Βάζουν μπρος τα δάνεια του Αναπτυξιακού Νόμου - Πώς θα λειτουργήσει το νέο ταμείο εγγυοδοσίας «DeLFI»

gazzetta
gazzetta reader insider insider