Σημαντικά εργαλεία ενίσχυσης των επιχειρήσεων που εντάσσουν τις επενδύσεις τους στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 αναμένεται προσφέρει το Ταμείο Εγγυοδοσίας «Development Law Financial Instrument» (DeLFI) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μεταξύ άλλων το Ταμείο θα παρέχει εγγυήσεις για την «ενδιάμεση χρηματοδότηση» (bridge financing) των επενδυτικών σχεδίων παρέχοντας ρευστότητα στις επιχειρήσεις μέχρι να πληρωθούν οι επιχορηγήσεις του Αναπτυξιακού.
Στόχος του Ταμείου DeLFI, που θα παρέχει εγγύηση 80% για δάνεια συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, για την υλοποίηση των εγκεκριμένων επενδυτικών τους σχεδίων στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, τόσο για το τμήμα του μεσομακροπρόθεσμου δανεισμού του χρηματοδοτικού σχήματος της εγκεκριμένης επένδυσης, όσο και για το τμήμα της επιχορήγησης, τηρουμένων, σε κάθε περίπτωση, των περιορισμών κρατικών ενισχύσεων.
Μέσω των εγγυήσεων του Ταμείου DeLFI οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν να παρέχουν:
- Δάνεια διάρκειας από 3 έως 10 έτη για το μέρος της Ιδιωτικής Συμμετοχής στην επένδυση, διατηρώντας πάντα το 25% της ενισχυόμενης επένδυσης με ίδια κεφάλαια της επιχείρησης χωρίς στοιχεία κρατικής ενίσχυσης.
ή/και
- Βραχυπρόθεσμα (μέχρι 5 έτη) δάνεια για το μέρος της επιχορήγησης, τα οποία ανάλογα με το πρόγραμμα της κάθε τράπεζας θα καλύπτονται με εκχώρηση έναντι της επιχορήγησης του Αναπτυξιακού Νόμου και θα εξοφλούνται (μερικώς ή ολικώς) με την λήψη του εκάστοτε ποσού επιχορήγησης.
Στην πράξη, τα τελευταία έχουν την μορφή bullet δανείων, τα οποία έχουν κατά τη διάρκεια τους χαμηλές πληρωμές με τις οποίες καλύπτονται οι τόκοι ή και ένα μικρό τμήμα του αρχικού κεφαλαίου. Η αποπληρωμή γίνεται στο τέλος του προγράμματος με την λήψη του ποσού επιχορήγησης του Αναπτυξιακού.
Διψούν για ρευστότητα οι ΜμΕ
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ενδιάμεση χρηματοδότηση, μπορεί να αποδειχτεί κομβική για την επιτυχή υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού. Και αυτό σε μια εποχή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διψούν για ρευστότητα, όπως φάνηκε και από την επιτυχία του ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου «Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων». Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος αυτού για δανειακά κεφάλαια 600 εκατ. ευρώ εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες με τη δανειοδότηση 1.700 επιχειρήσεων και πλέον αναζητούνται από την ΕΑΤ τρόποι για τη διεύρυνσή του ώστε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.
Κανονικά «τρέχουν» τα υπόλοιπα δανειοδοτικά προγράμματα που βρίσκονται αυτή την εποχή στη διάθεση όλων των επιχειρήσεων μέσα από την Πλατφόρμα ΚYC by HDB και συγκεκριμένα τα:
- Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-Financing Loans) με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως 500 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού σε ΜμΕ που υλοποιούν επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης, ανάπτυξης παρόχων green services, ανάπτυξης δικτύων φόρτισης αυτοκινήτων τεχνολογίας χαμηλών ρύπων (ηλεκτροκίνητων ή υδρογόνου) καθώς και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη και το ύψος αυτών θα κυμαίνεται από 80.000 ευρώ έως 8.000.000 ευρώ. Δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.
- Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans) με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως 250 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού σε ΜμΕ, για την υλοποίηση επενδύσεων ψηφιοποίησης και ψηφιακήςαναβάθμισης. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη ,το δε ύψος αυτών ανέρχεται από 25.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ. Δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.
Οι επόμενες δράσεις του Αναπτυξιακού
Σημειώνεται πως το Ταμείο Εγγυοδοσίας «DeLFI» θα ισχύσει και για τα 13 καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου. Σημειώνεται πως όπως είχε γράψει το insider.gr αυτή τη στιγμή έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για τον δεύτερο κύκλο του καθεστώτος «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα», προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ και θα ακολουθήσουν στις 12 Ιουνίου και οι αιτήσεις για τον δεύτερο κύκλου του προγράμματος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων», επίσης προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.
Εντός των επόμενων μηνών, αναμένονται οι δεύτεροι κύκλοι των καθεστώτων «Αγροδιατροφή - Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία» και «Επιχειρηματικότητα 360», με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ ο καθένας. Τα καθεστώτα ενίσχυσης που αναμένεται να ξεκινήσουν εντός της χρονιάς συμπληρώνει το «Δικαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» που αφορά τις λιγνιτικές περιοχές (Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη) με προϋπολογισμό 380 εκατ. ευρώ.