IEA: Η ζήτηση πετρελαίου θα φθάσει στο peak της πριν το τέλος της 10ετίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IEA: Η ζήτηση πετρελαίου θα φθάσει στο peak της πριν το τέλος της 10ετίας
Επιβράδυνση της αύξησης ζήτησης πετρελαίου «βλέπει» για τα επόμενα χρόνια, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), καθώς οι υψηλές τιμές και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Επιβράδυνση της αύξησης ζήτησης πετρελαίου «βλέπει» για τα επόμενα χρόνια, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), καθώς οι υψηλές τιμές και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του IEA, το 2024 η κατανάλωση θα αυξηθεί με το ήμισυ του ρυθμού που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια, ενώ η ζήτηση θα φθάσει στο peak της αυτήν τη δεκαετία, καθώς η αυξανόμενη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων περιορίζει τη χρήση βενζίνης.

«Η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο πρόκειται να επιβραδυνθεί, σχεδόν να ανασταλλεί, τα επόμενα χρόνια» αναφέρει ο Οργανισμός.

«Η στροφή προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας επιταχύνεται, με την κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου να αναμένεται πριν το τέλος αυτής της δεκαετίας» σημειώνει.

Αναφορικά με τις προβλέψεις του για το επόμενο έτος, ο IEA εκτιμά ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν, ακόμα και με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης να πέφτει στα 860.000 βαρέλια την ημέρα, έναντι 2,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα φέτος.

Η χρήση της βενζίνης αναμένεται να μειωθεί από το 2023, ενώ του πετρελαίου ως καύσιμο μεταφορών η μείωση θα έλθει τρία χρόνια αργότερα, σύμφωνα με τον IEA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς και γιατί το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να ρέει προς την Ευρώπη παρά τις κυρώσεις

Shell: Αυξάνει κατά 15% το μέρισμα και... αναστροφή προς πετρέλαιο και αέριο

Καύσιμα: Μικρή άνοδος στην τιμή της βενζίνης – Προσδοκίες για πτώση λόγω διεθνών πιέσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider