Γιατί (και) οι Γερμανοί επενδυτές κοιτούν ξανά προς το Χρηματιστήριο του Τόκιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί (και) οι Γερμανοί επενδυτές κοιτούν ξανά προς το Χρηματιστήριο του Τόκιο
Ο κορυφαίος γερμανικός δείκτης, ο Dax, έφτασε σε άλλο ένα υψηλό ρεκόρ αυτή την εβδομάδα και έχει κερδίσει 17% από την αρχή του έτους.

Ο κορυφαίος γερμανικός δείκτης, Dax, έφτασε σε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό αυτή την εβδομάδα και έχει κερδίσει 17% από την αρχή του έτους. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος της ανοδικής του τάσης. Λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της αποδυνάμωσης της οικονομίας, πολλοί παρατηρητές βλέπουν ελάχιστα περιθώρια για περαιτέρω κέρδη των τιμών, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Για το λόγο αυτό, οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις - και ανακαλύπτουν εκ νέου την Ιαπωνία ειδικότερα. Η ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στους διεθνείς χρηματοδότες στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Όμως η κερδοσκοπική φούσκα έσκασε και πολλοί επενδυτές έχασαν πολλά χρήματα.

Έκτοτε, ο δείκτης Nikkei δεν έχει πλησιάσει καν το προηγούμενο ρεκόρ του - μέχρι τώρα. Ο δείκτης, ο οποίος βασίζεται στις τιμές των 225 σημαντικότερων μετοχών της χώρας, βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών. Οι αναλυτές και οι στρατηγικοί επενδυτές βλέπουν περαιτέρω δυνατότητες. Αναφέρουν 6 λόγους γι' αυτό:

1. Η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε ανοδική πορεία

Για πρώτη φορά από το 1990, ο Nikkei κατάφερε να ξεπεράσει το βασικό επίπεδο των 32.000 μονάδων. Μετά από αυτό δεν υπήρξε σχεδόν καθόλου απομάκρυνση κερδών, αντίθετα υπήρξαν συνεχείς αγορές. Την Πέμπτη, ο Nikkei βγήκε από τις συναλλαγές στις 33.485 μονάδες.

Αυτή η δύναμη προσελκύει όλο και περισσότερους επενδυτές, παρατηρεί ο Αντρέας Στένο από την ομώνυμη εταιρεία αναλύσεων. Η είσοδος στην ιαπωνική αγορά γίνεται «μια ιστορία συναίνεσης. Βλέπω μάλιστα ότι μεγάλοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων προσπαθούν τώρα να πηδήξουν στο άρμα».

Ο Τόρου Σασάκι, επικεφαλής αναλυτής της JP Morgan Japan, θεωρεί ότι τιμές όπως πριν από 33 χρόνια είναι εφικτές: "Ένας δείκτης Nikkei 225 40.000 μονάδων είναι πιθανός στο μέλλον".

2. Έμφαση στην οικονομία

Η ισχύς του χρηματιστηρίου οφείλεται επίσης στην έμφαση η οποία δίνεται στην οικονομία. Όπως η ευρωζώνη και η Γερμανία, η Ιαπωνία είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές. Η αγορά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην Κίνα και την παγκόσμια οικονομία. Οι εν λόγω εξαγωγικές αγορές επωφελήθηκαν πρόσφατα σημαντικά από το τέλος των περιορισμών του καπνού στην Κίνα.

Ως εκ τούτου, ο Σφεν Στράιμπελ, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, πιστεύει: "Τόσο ο Dax, όσο και η Ιαπωνία είναι πολύ κατάλληλες ως επενδύσεις δια αντιπροσώπων στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, αλλά με λιγότερες παρενέργειες από μια άμεση επένδυση σε κινεζικές μετοχές.

Ωστόσο, βλέπει μια κρίσιμη διαφορά. Με τον Dax, κάποιος εστιάζει σε διαφορετικούς τομείς, όπως τα αυτοκίνητα, η μηχανολογία, τα χημικά ή τα αθλητικά είδη. «Στην Ιαπωνία, από την άλλη πλευρά, η έμφαση δίνεται όλο και περισσότερο στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας», λέει ο Στράιμπελ. «Με άλλα λόγια, στον τομέα που τα πήγε καλά πρόσφατα. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές επενδύουν επίσης σε μεγατάσεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση».

3. Οικονομική ανάπτυξη

Η πρόοδος στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας αντανακλάται επίσης στην οικονομική ανάπτυξη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλοί εμπειρογνώμονες αναμένουν αδύναμη ανάπτυξη φέτος. Ο Ρόμπερτ Φέλντμαν, ανώτερος σύμβουλος της Morgan Stanley Japan, αναμένει ανάπτυξη μόλις 0,5% κατά μέσο όρο για τις έντεκα σημαντικότερες βιομηχανικές χώρες. «Αλλά η Ιαπωνία είναι η θετική εξαίρεση εδώ με ρυθμό ανάπτυξης περίπου 1%, ίσως και λίγο περισσότερο».

Ο Ναόκι Καμιγιάμα, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της Nikko Asset Management, έχει παρόμοια άποψη. «Η εγχώρια ζήτηση και η σταθερή εξωτερική ζήτηση για τις ιαπωνικές εξαγωγές δείχνουν μια σοβαρή ανάκαμψη», εξηγεί ο Καμιγιάμα.

Αυτό μπορεί ήδη να φανεί τώρα. Στη Γερμανία και την Ευρωζώνη, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε σε καθένα από τα δύο τελευταία τρίμηνα. Η οικονομία της Ιαπωνίας, από την άλλη πλευρά, αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,7% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους - ακόμη πιο έντονα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

4. Η κεντρική τράπεζα

Ένας λόγος για αυτό είναι οι διαφορετικοί προσανατολισμοί στη νομισματική πολιτική: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυστηροποιήσει τη νομισματική της πολιτική τους τελευταίους μήνες και έχει πλέον αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 4,25%. Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα, από την άλλη πλευρά, είναι η τελευταία μεγάλη κεντρική τράπεζα που διατηρεί την επεκτατική νομισματική της πολιτική. Εδώ, το βασικό επιτόκιο είναι μείον 0,1%.

Αυτό καθίσταται δυνατό λόγω των διαφορετικών τάσεων του πληθωρισμού. Στην Ιαπωνία, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού ήταν πρόσφατα 3,5%, ενώ κορυφώθηκε φέτος τον Ιανουάριο στο 4,3%. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός ήταν πιο πρόσφατα 6,1%, με αποκορύφωμα το 10,6% τον Οκτώβριο του 2022.

Η ΕΚΤ αναγκάστηκε να αυξήσει μαζικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Αυτό καθιστά τις επενδύσεις πιο ακριβές και μειώνει την κατανάλωση, γεγονός που επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, από την άλλη πλευρά, συνέχισε να στηρίζει την οικονομία με την επεκτατική νομισματική πολιτική της.

5. Το νόμισμα

Η στρατηγική των επιτοκίων προκάλεσε πρόσφατα σημαντική ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ έναντι του ιαπωνικού γεν, επειδή τα υψηλότερα επιτόκια προκάλεσαν τη ροή περισσότερων κεφαλαίων σε αυτές τις νομισματικές περιοχές. Ωστόσο, αυτό έκανε τα ιαπωνικά προϊόντα φθηνότερα στην παγκόσμια αγορά, γεγονός που βοήθησε την οικονομία που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές.

Για τις ιαπωνικές εταιρείες που έχουν μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό, «είναι εξαιρετικά επωφελές όταν το γεν πέφτει απότομα», εξηγεί ο Σασάκι από την JP Morgan. Ο λόγος είναι ο εξής: Με τη μετατροπή του στο τοπικό νόμισμα, τα κέρδη και τα κέρδη στο εξωτερικό διογκώνονται.

Για τους επενδυτές από τη ζώνη του ευρώ που επενδύουν στην ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο, η αδυναμία του γεν έχει επίσης ένα μειονέκτημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κέρδη των τιμών ή τα μερίσματα που καταβάλλονται σε γεν χάνουν την αξία τους. Με άλλα λόγια, η πραγματική απόδοση είναι χαμηλότερη από την ονομαστική απόδοση.

Σύμφωνα με τον Σφεν Στράιμπελ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της DZ Bank, η αδυναμία του γεν θα πρέπει να τερματιστεί στο ορατό μέλλον. Ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων στην Ευρώπη είναι πιθανό να σταματήσουν σύντομα, πιστεύει ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα εγκαταλείψει την επεκτατική νομισματική πολιτική της - αλλά όχι σε σημείο που να βλάψει την οικονομία. Αυτό θα ενίσχυε το γεν έναντι του ευρώ και θα απέτρεπε τις απώλειες του νομίσματος ή θα επέτρεπε ακόμη και τα κέρδη του νομίσματος.

Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο σε μια κατάσταση κρίσης. Διότι το γεν θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε μια πραγματική παγκόσμια ύφεση.

«Τότε τα νομίσματα θα πρέπει να ξαναγίνουν διέξοδος», προβλέπει ο Στράιμπελ. «Το ευρώ θα μπορούσε να υποτιμηθεί προσωρινά και τα ασφαλή καταφύγια, όπως το δολάριο και το γεν, από την άλλη πλευρά, τείνουν να ανατιμηθούν». Αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην αρχή του ρωσικού πολέμου.

6. Αποτιμήσεις

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αποτιμήσεις στην ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά ήταν πολύ χαμηλότερες από ό,τι στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Μετά το σκάσιμο της κερδοσκοπικής φούσκας τη δεκαετία του 1990, οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί.

Οι αποτιμήσεις έχουν τώρα αυξηθεί λόγω του ισχυρού ράλι των τιμών. Επομένως, αν επενδύσει κανείς τώρα, έχετε αργήσει σχετικά. Ωστόσο, η ιαπωνική αγορά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με έκπτωση αποτίμησης σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο.

Επιπλέον, η Ιαπωνία είναι φθηνότερη από άλλες αγορές αν εξετάσει κανείς όχι τον λόγο των καθαρών κερδών προς την τρέχουσα τιμή της μετοχής (λόγος τιμής-κέρδους), αλλά τον λόγο τιμής-βιβλίου (λόγος P/B). Η λογιστική αξία μιας εταιρείας υπολογίζεται από το ενεργητικό του ισολογισμού της μείον τις υποχρεώσεις της και ισούται με τα δηλωθέντα ίδια κεφάλαιά της.

Οι επενδυτικές επιλογές

Όσοι θέλουν να ακολουθήσουν την επιχειρηματολογία των αναλυτών και των επενδυτικών στρατηγικών και να επενδύσουν στην ευρεία ιαπωνική αγορά μπορούν να το κάνουν κυρίως μέσω τριών δεικτών, σημειώνει η Handelsblatt. Όλοι είναι διαθέσιμοι ως διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF):

-Ο πιο διαδεδομένος είναι ο Nikkei. Αποτελείται από τις 225 πιο ενεργά διαπραγματεύσιμες εταιρείες στο Χρηματιστήριο του Τόκιο και είναι ένας δείκτης τιμών σταθμισμένος ως προς τις τιμές.

- Πιο διαδεδομένος είναι ο Topix, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 2000 μετοχές. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες και με τον υψηλότερο κύκλο εργασιών ιαπωνικές εταιρείες από το κορυφαίο τμήμα του Χρηματιστηρίου του Τόκιο και σταθμίζονται σύμφωνα με την κεφαλαιοποίησή τους.

- Η τρίτη επιλογή είναι ο MSCI Japan του αμερικανικού παρόχου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών MSCI. Παρόμοια με τον Nikkei, επικεντρώνεται στις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας με τον υψηλότερο κύκλο εργασιών. Περιλαμβάνει περίπου 250 εταιρείες.

Τα αμοιβαία κεφάλαια διαφέρουν κυρίως ως προς το εύρος της διαφοροποίησής τους. Οι μετοχές που έχουν μεγάλη βαρύτητα είναι οι ίδιες σε κάθε περίπτωση: για παράδειγμα, η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, ο όμιλος ηλεκτρονικών Sony και η εταιρεία κατασκευής ρομπότ Keyence.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ράλι στη Wall Street «διαγράφει» τις απώλειες που προκάλεσε η Fed

Τέλος στην «ηγεμονία» των Apple και Google επιδιώκει να βάλει η Ιαπωνία

Στον πρώην CEO της Google το «ορφανό» superyacht Alfa Nero για 67,6 εκατ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider