Ημιαγωγοί: Η Ταϊβάν «χτίζει» επενδυτικές γέφυρες με την ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ημιαγωγοί: Η Ταϊβάν «χτίζει» επενδυτικές γέφυρες με την ΕΕ
TSMC
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν δεν θέτει όρους στις επενδύσεις της TSMC και ότι εναπόκειται στην εταιρεία να αποφασίσει αν ένα έργο θα αποφέρει κέρδος.

Μήνυμα για επέκταση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ταϊβάν στον κλάδο των ημιαγωγών και των ηλεκτρονικών τσιπ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της ασιατικής χώρας, Τσόζεφ Γου, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στην ήπειρο μας.

Οι εν λόγω αναφορές έρχονται καθώς οι διεθνείς επενδύσεις της Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp (TSMC), του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο, χρειάζονται κυβερνητική έγκριση, μεταξύ άλλων για ένα πιθανό εργοστάσιο στη Γερμανία.

Ο Γου δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ταϊβάν δεν θέτει όρους στις επενδύσεις της TSMC και ότι εναπόκειται στην εταιρεία να αποφασίσει αν ένα έργο θα αποφέρει κέρδος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ταϊβάν δεν θα μπλοκάρει τις επενδύσεις στην Ευρώπη, αλλά υπάρχει ένα «φιλοσοφικό ζήτημα» ότι μια χώρα που θέλει τη βοήθεια της Ταϊβάν πρέπει να εξετάσει μια ευρύτερη εικόνα των σχέσεων με το ασιατικό κράτος

«Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε. Παρόλο που δεν είμαστε εγωιστές στο να εμποδίσουμε την TSMC να κάνει επενδύσεις σε άλλες χώρες, ελπίζουμε σίγουρα ότι άλλες χώρες που θέλουν να προσελκύσουν την TSMC... μπορούν επίσης να σκεφτούν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ταϊβάν».

Όπως σημειώνει το Reuters, η Κίνα διεκδικεί την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ως δικό της έδαφος και δεν έχει ποτέ αποκηρύξει τη χρήση βίας για να την θέσει υπό τον έλεγχό της. Η Ταϊβάν αντιτίθεται σθεναρά στις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας και λέει ότι μόνο ο λαός του νησιού μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

«Αν μπορούν να σκεφτούν σε αυτή τη θετική γραμμή, οι σχέσεις μεταξύ της Ταϊβάν και των ευρωπαϊκών χωρών, των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, θα είναι πολύ καλύτερες από ό,τι πριν» υπογράμμισε ο Γου.

Ο υπουργός ζήτησε να μην αποκαλύψει τη χώρα στην οποία βρίσκεται, λόγω της ευαισθησίας του ταξιδιού του. Η Ταϊβάν δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με καμία ευρωπαϊκή χώρα, εκτός από το Βατικανό, και η Κίνα προειδοποίησε την Ευρώπη κατά των επίσημων δεσμών πριν από την επίσκεψη του Γου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η νέα Αμερικανίδα πρέσβειρα επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον πρόεδρο Ζελένσκι

gazzetta
gazzetta reader insider insider