Βασική απειλή για τις πληθωριστικές προοπτικές της Ευρωζώνης συνιστούν οι μισθολογικές αυξήσεις σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Madis Muller.
«Αν οι αυξήσεις των μισθών - οι οποίες έχουν επιταχυνθεί στην Ευρωζώνη - παραμείνουν τόσο απότομες, τότε ίσως η πτώση του πυρήνα του πληθωρισμού να είναι πιο αργή από ό,τι προβλέπεται επί του παρόντος», δήλωσε ο Muller στο Bloomberg.
Αυτό «θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι η σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε επίσης να γίνει πιο περίπλοκη», προσέθεσε ο Muller. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε».
Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Muller, είναι απρόθυμοι να συζητήσουν τι μπορεί να συμβεί μετά από την άλλη αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, άλλοι προειδοποιούν ότι ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις και στην επόμενη συνάντηση, τον Σεπτέμβριο.
Οι ανησυχίες αφορούν κυρίως στον πυρήνα του πληθωρισμού, ο οποίος έχει μειωθεί, αλλά παραμένει υψηλός, και δεν θέλουν να διακόψουν πρόωρα την ιστορική εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης, μόνο για να αναγκαστούν να την ξεκινήσουν και πάλι αργότερα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ δήλωσε στον τελευταίο γύρο των οικονομικών της προβλέψεων ότι η αύξηση των μισθών θα παραμείνει πολύ πάνω από τον ιστορικό της μέσο όρο, λόγω των αποζημιώσεων για τον πληθωρισμό, της «στενής» αγοράς εργασίας και των αυξήσεων των κατώτατων μισθών.