Όλο και πιο διστακτικές να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα γίνονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς οι συνθήκες στη χώρα επιδεινώνονται, με ορισμένες ήδη να κάνουν σχέδια αποεπένδυσης.
Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα, το 64% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι πέρυσι έγινε πιο δύσκολο να έχει κανείς επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κίνα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό, από όταν το Επιμελητήριο έθεσε για πρώτη φορά την ερώτηση το 2014.
«Η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος που καταγράφηκε τα τελευταία τρία χρόνια ήταν σημαντική και δεν μπορεί να αναστραφεί από τη μια μέρα στην άλλη», αναφέρει το επιμελητήριο στην έκθεσή του. «Ως συνέπεια του πιο απαιτητικού και απρόβλεπτου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Κίνα, οι επενδυτικές και επιχειρησιακές στρατηγικές των ευρωπαϊκών εταιρειών προσαρμόζονται ανάλογα».
Η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας μετά τα lockdowns παραμένει αδύναμη, καθώς η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ακόμα χαμηλές και επιβαρύνουν την ανάπτυξη. Η οικονομική επιβράδυνση αναφέρθηκε ως η κορυφαία πρόκληση για τις επιχειρήσεις, ξεπερνώντας τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και τον Covid-19.
Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εντάσεις με τη Δύση διατηρούνται ψηλά στη λίστα των προκλήσεων, αναγκάζοντας τις εταιρείες να «παρακολουθούν προσεκτικά» τις κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στις δραστηριότητές τους.
Οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Περίπου το 11% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει ήδη μεταφέρει ορισμένες επενδύσεις στο εξωτερικό - ο ίδιος αριθμός είχε εκδηλώσει την πρόθεση αυτή στην περυσινή έρευνα.
Εξάλλου, το ποσοστό των ερωτηθέντων που κατέταξαν την Κίνα στους τρεις πρώτους προορισμούς για μελλοντικές επενδύσεις μειώθηκε στο 55%, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό.