Reuters: Η ΕΚΤ δίνει λίγες πιθανότητες για παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Η ΕΚΤ δίνει λίγες πιθανότητες για παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων
Περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, παρά τα σημάδια για επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δίνουν μικρές πιθανότητες ώστε να υπάρξει μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, ανέφεραν αξιωματούχοι της ευρωτράπεζας στο Reuters την Τρίτη.

Το πρακτορείο αναφέρει πως κατά τη διάρκεια του ετησίου φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας εφτά άτομα που συμμετέχουν στις αποφάσεις επί της νομισματικής πολιτικής εμφανίστηκαν έτοιμα για περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, παρά τα σημάδια για επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2022 η ΕΚΤ προχωρά σε συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων, φτάνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, με στόχο την επιστροφή του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στα επίπεδα του 2%. Η τράπεζα προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί πάνω από το 2% έως το τέλος του 2025.

Από την ομάδα των στελεχών που ζητούσαν σταθερά αυξήσεις των επιτοκίων το τελευταίο έτος, μόνο ένας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, άνοιξε την πόρτα για μια παύση τον Σεπτέμβριο.

Οι υπόλοιποι, δήλωσαν ότι μια αύξηση στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου, με την οποία το επιτόκιο καταθέσεων θα ανέλθει στο 4,0%, είναι περισσότερο πιθανή παρά όχι.

Νωρίτερα την Τρίτη, η διοικήτα της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως η ΕΚΤ πρέπει να γνωστοποιήσει ξεκάθαρα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καζάκς (ΕΚΤ): Αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Ιούλιο, ακόμα και με επιβράδυνση - «Πολύ αργότερα» οι μειώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider