Η ΕΕ σχεδιάζει να χαλαρώσει τους περιορισμούς στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ);

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ΕΕ σχεδιάζει να χαλαρώσει τους περιορισμούς στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ);
Η ΕΕ σχεδιάζει να χαλαρώσει τους περιορισμούς στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς για να βοηθήσει τους γεωργούς να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή. Οι έλεγχοι σχετικά με τους ΓΤΟ θα μπορούσαν να χαλαρώσουν σε διάφορες καλλιέργειες.

Η ΕΕ σχεδιάζει να χαλαρώσει τους περιορισμούς στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς για να βοηθήσει τους γεωργούς να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή. Οι έλεγχοι σχετικά με τους ΓΤΟ θα μπορούσαν να χαλαρώσουν σε διάφορες καλλιέργειες.

Η αλήθεια είναι πως η κλιματική αλλαγή μας δείχνει έντονα τα «δόντια» της τα τελευταία χρόνια, ωστόσο είναι αυτή μια δικαιολογία για να περάσει μια τέτοια αλλαγή;

Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να άρουν τους ελέγχους σε ορισμένες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες για να βοηθήσουν τους αγρότες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, ωστόσο αυτή είναι μια κίνηση που ενδέχεται να αναζωπυρώσει μια πανευρωπαϊκή συζήτηση σχετικά με τις αμφιλεγόμενες τεχνικές που αφορούν τους ΓΤΟ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ένα σχέδιο κανονισμού της ΕΕ αναφέρει ότι πολλά γενετικά τροποποιημένα φυτά θα πρέπει να εγκριθούν ως συμβατικά αντί να περάσουν από το υπάρχον καθεστώς για τους ΓΤΟ, το οποίο είναι επίπονο για τις εταιρείες, αρκετά δαπανηρό αλλά και χρονοβόρο.

Το παραπάνω σχέδιο, εάν και εφόσον προχωρήσει, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κατηγορία φυτών των οποίων θα έχουν τροποποιηθεί τα γονίδια για τη δημιουργία νέων ποικιλιών, ωστόσο η τροποποίηση αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω παραδοσιακών τεχνικών αναπαραγωγής και όχι εργαστηριακά, όπως ενδεχομένως γίνεται σε πολλούς ΓΤΟ.

Παραδείγματα τέτοιων φυτών θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν σιτάρι που μπορεί να αντέξει την ξηρασία, ντομάτες ανθεκτικές στους μύκητες και πατάτες λιγότερο καρκινογόνες όταν αυτές τηγανίζονται (το ακρυλαμίδιο είναι η ουσία που θα μπορούσε να μειωθεί στις νέες αυτές ποικιλίες).

Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι οι νέες τεχνικές είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των αποδόσεων των καλλιεργειών, καθώς οι αγρότες τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν έντονα μεταβαλλόμενα καιρικά φαινόμενα, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες ενώ ταυτόχρονα ενδέχεται να μειώσουν και τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και άλλων χημικών ουσιών, αφού τα φυτά αυτά θα είναι πιο ανθεκτικά στους «εχθρούς».

«Η επιστήμη και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά μπορούν να επιτευχθούν και μέσω της συμβατικής αναπαραγωγής καλλιεργειών», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. «Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να υποστηρίξουμε την επισιτιστική ασφάλεια, χρειαζόμαστε αυτές τις τεχνικές».

Η πρόταση καθορίζει διαφορετικές ρυθμιστικές επιλογές, αλλά ευνοεί ένα ήπιο καθεστώς για τις περισσότερες νέες φυτικές ποικιλίες — οι οποίες θα «αντιμετωπίζονται παρόμοια με τα συμβατικά φυτά και δεν θα απαιτούν έγκριση, αξιολόγηση κινδύνου, ιχνηλασιμότητα και επισήμανση ως ΓΤΟ».

Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί πολύ λίγοι ΓΤΟ στην ΕΕ, κυρίως για τη διατροφή των ζώων. Η Greenpeace, ωστόσο, δήλωσε ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε χαλάρωση και περιέγραψε την πρόταση ως προερχόμενη από έναν «αντιεπιστημονικό φανταστικό κόσμο όπου οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί των εταιρειών για οφέλη θεωρούνται δεδομένοι».

Πάντως κανείς δε μπορεί να γνωρίζει την πραγματική αλήθεια όταν οι εταιρείες που παράγουν τέτοια προϊόντα για πολλά χρόνια προσπαθούν να εισάγουν στην Ευρωπαϊκή αγορά Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (GMO) και να πείσουν πως δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Υφίσταται; Δύσκολο να απαντήσει κανείς. Ωστόσο είναι περιοχές ανά τον κόσμο που η επισιτιστική κρίση πραγματικά «σκοτώνει» και σε αυτές, οι ΓΤΟ είναι μια λύση (ίσως) για την επιβίωση του πληθυσμού εκεί.

Η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική ανασφάλεια πάντως, είναι σίγουρο πως δημιουργούν νέους κανόνες στο «παιχνίδι» των τροφίμων, τα αποτελέσματα των οποίων θα τα δούμε μάλλον στο εγγύς μέλλον και τελικά αναρωτιέται κανείς… Όταν οι Έλληνες αγρότες (και όχι μόνο) διαμαρτύρονται διαχρονικά για το κόστος παραγωγής, λέτε να μην χρησιμοποιήσουν τέτοιες ποικιλίες σπόρων, αν και εφόσον προκύψουν, οι οποίες θα εγγυόνται μείωση αυτού του κόστους, αφού όπως αναφέρουν τα στοιχεία θα απαιτούνται λιγότερες εφαρμογές φυτοπροστασίας, λίπανσης, κλπ ;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider