Ρωσία: Ανακάμπτουν οι εξαγωγές αργού - Οι στόχοι των περικοπών παραμένουν «άπιαστοι»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Ανακάμπτουν οι εξαγωγές αργού - Οι στόχοι των περικοπών παραμένουν «άπιαστοι»
Οι ροές αργού προς την Ινδία, η οποία έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος θαλάσσιος «πελάτης» της Ρωσίας, φαίνεται να διολισθαίνει καθώς η χώρα αρχίζει να αγγίζει τα όρια των ρωσικών αγορών της.

Αυξημένες κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ήταν οι καθημερινές ροές αργού πετρελαίου που διακινήθηκαν μέσω των ρωσικών λιμανιών την εβδομάδα έως τις 2 Ιουλίου, καθώς οι εξαγωγές μέσω δύο βασικών εξαγωγικών τερματικών ανέκαμψαν, μετά από ένα καθιερωμένο μοτίβο που έχει να κάνει με συντήρηση. Μεγαλύτερες αποστολές παρατηρήθηκαν από όλες τις περιοχές, αλλά οι μεγαλύτερες αυξήσεις προήλθαν από τα λιμάνια της Βαλτικής και του Ειρηνικού, τα οποία είχαν πληγεί περισσότερο από την υποχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας.

Η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει τις ροές εξαγωγών αργού τον Αύγουστο κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, σε μια προσπάθεια που λέει ότι έχει σκοπό να βοηθήσει να διατηρήσει ισορροπημένη την παγκόσμια αγορά. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak δεν έδωσε μία βάση για τη μείωση των εξαγωγών. Μια μεταγενέστερη δήλωση από το γραφείο του Novak ανέφερε ότι η παραγωγή θα μειωνόταν κατά παρόμοιο αριθμό.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι η αρχική μείωση της παραγωγής που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τον πόλεμο, είχε ουσιώδη αντίκτυπο στις ροές αργού από τη χώρα. Την τελευταία περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, οι θαλάσσιες εξαγωγές εξακολουθούσαν να αφορούν σε περίπου 25.000 βαρέλια την ημέρα πάνω από το μέσο επίπεδό τους τον Φεβρουάριο, τον βασικό μήνα για αυτή τη μείωση, παρά την πτώση την εβδομάδα έως τις 25 Ιουνίου.

Οι ροές αργού προς την Ινδία, η οποία έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος θαλάσσιος «πελάτης» της Ρωσίας, φαίνεται να διολισθαίνει καθώς η χώρα αρχίζει να αγγίζει τα όρια των ρωσικών αγορών της. Οι αποστολές ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, αλλά αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο τουλάχιστον 50.000 βαρέλια ημερησίως λιγότερο από τον Ιούνιο. Το χάσμα θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν ορισμένα από τα πλοία που κατευθύνονται επί του παρόντος προς την Ασία, αλλά δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τελικό προορισμό, καταλήξουν στην Κίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οργή στη Βρετανία για Λιζ Τρας: Έβγαλε 93.000 ευρώ σε 4 ώρες

Γαλλία: Ο Μακρόν συναντάται με δημάρχους για τις διαδηλώσεις - Συνεχίζονται οι συλλήψεις και οι καταστροφές

Bitcoin: Κέρδη 84% για το α' εξάμηνο του 2023 - Οι επόμενοι καταλύτες για τα crypto

gazzetta
gazzetta reader insider insider