Ρεύμα: Πτώση 13% της χονδρικής τον Ιούνιο – Τα μερίδια των προμηθευτών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Πτώση 13% της χονδρικής τον Ιούνιο – Τα μερίδια των προμηθευτών
Μειωμένη κατά 14 ευρώ ανά Μεγαβατώρα η αγορά Επόμενης Ημέρας τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον Μάιο. Παράταση για 12ο μήνα στην ελάττωση της κατανάλωσης δείχνει η βουτιά 21% στον όγκο συναλλαγών σε ετήσια βάση. Συνεχίζεται η μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ, λόγω της «μεταφοράς» στην ΗΡΩΝ της προμήθειας του Ομίλου Viohalco.

Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη σημαντική ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, είχαν ως συνέπεια να κλείσει σημαντικά μειωμένος ο Ιούνιος για την ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Η υποχώρηση άγγιξε το -13% σε σχέση με τον Μάιο, με την τιμή να διαμορφώνεται 14,1 ευρώ χαμηλότερα ανά Μεγαβατώρα – στα 91,49 ευρώ ανά MWh, από 105,59 ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, και η εγχώρια αγορά ακολουθεί τις διεθνείς τιμές αερίου. Έτσι, με βάση το μοντέλο month-ahead (με βάση το οποίο τιμολογείται κατά κανόνα το αέριο στην Ελλάδα), ο Ιούνιος «έτρεξε» με το κόστος του αερίου στα 31,99 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον Μάιο ήταν στα 42,20 ευρώ ανά MWh.

Παράλληλα, η υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα (τουλάχιστον για κάποια διαστήματα ανά 24ωρο) είχε ως συνέπεια να συγκρατηθεί η λειτουργία των μονάδων αερίου, γεγονός το οποίο συνέβαλε στη «βουτιά». Πάντως, σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο οι μονάδες του αερίου είχαν έστω και οριακά τα πρωτεία, με ποσοστό 35%, με τις ανανεώσιμες πηγές να ακολουθούν κατά πόδας (34%). Στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν οι εισαγωγές (14%), τα υδροηλεκτρικά (7%) και ο λιγνίτης (6%).

Για 12ο μήνα μειωμένη ζήτηση

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιούλιος έχει ξεκινήσει με ανοδικές τάσεις, καθώς έως και χθες η μηνιαία τιμή ήταν στα 103,39 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Έτσι, το γεγονός ότι ο καινούριος μήνας «τρέχει» με ελαφρώς υψηλότερη τιμή για το αέριο (32,15 ευρώ ανά MWh), όπως και η αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών (που «μεταφράζεται» σε μεγαλύτερη λειτουργία των μονάδων αερίου) πως ο τρέχων μήνας θα κλείσει υψηλότερα από τον Ιούνιο.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πως κάθε άλλο έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της κρίσης. Αντίθετα, όπως έχουν επισημάνει παράγοντες της αγοράς, η πορεία των τιμών στην Ευρώπη θα βρίσκεται για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη «στο έλεος» των καιρικών συνθηκών, αλλά και της ζήτησης για αέριο στην Ασία – η οποία μπορεί επίσης να βάλει «φωτιά» στο κόστος του καυσίμου και, κατά συνέπεια, και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στον αντίποδα, τον Ιούνιο οι ήπιες καιρικές συνθήκες είχαν ως συνέπεια να παραμείνει καθηλωμένη η ζήτηση για ρεύμα. Μάλιστα, ο όγκος των συναλλαγών στην αγορά Επόμενης Ημέρας δείχνει μείωση της κατανάλωσης σε ετήσια βάση, δηλαδή συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, οι συναλλαγές ήταν μειωμένες σε ετήσια βάση κατά 18%, αγγίζοντας τον προηγούμενο μήνα τις 4.054 GWh (Γιγαβατώρες), από 4.950 GWh τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Μία εξέλιξη που δείχνει πως και ο Ιούνιος προστέθηκε στο πτωτικό σερί στην εγχώρια κατανάλωση ρεύματος, το οποίο επομένως αγγίζει πλέον τους 12 μήνες.

Νέα μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ

Όσον αφορά τα ποσοστά των εταιρειών, τον Ιούνιο συνεχίστηκε να υποχωρεί η ΔΕΗ. Έτσι, το μερίδιό της βρέθηκε στο 54,99%, δηλαδή ακόμη πιο κοντά στον στόχο περιορισμού στο 50%, ο οποίος αποτελεί ευρωπαϊκή δέσμευση. Συγκριτικά με τον Μάιο, η επιχείρηση έχασε 0,68 ποσοστιαίες μονάδες (τον Μάιο κατέλαβε 55,68%).

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η υποχώρηση της θέσης της ΔΕΗ στην προμήθεια οφείλεται στον γεγονός ότι από τον Μάιο έχει ενεργοποιηθεί η 10ετής σύμβαση που σύναψαν η επιχείρηση (ως ηλεκτροπαραγωγός) με τον Όμιλο Viohalco, για την τροφοδοσία της βιομηχανίας με ηλεκτρική ενέργεια από μονάδες αέριου και υδροηλεκτρικά (έως το τέλος του 2024) και νέα φωτοβολταϊκά (στη συνέχεια) της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Ωστόσο, ο πάροχος που έχει αναλάβει τον ρόλο του ενδιάμεσου κρίκου, για την υλοποίηση της σύμβασης, είναι η ΗΡΩΝ και όχι ο τομέας προμήθειας της ΔΕΗ.

Έτσι, η ΗΡΩΝ λειτουργεί ως «αποδέκτης» (αγοραστής) της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και προμηθευτής (πωλητής) της ηλεκτροπαραγωγής στη βιομηχανία. Κάτι που έχει ως συνέπεια τον Ιούνιο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το μερίδιό της εταιρείας, στο 11,30% από 10,82% τον Μάιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Όμιλο της ΗΡΩΝ ανήκει και η εταιρεία που εκπροσωπεί την ηλεκτροπαραγωγή στις αγορές, η οποία είναι η Optimus Energy.

Αυξημένο τον Ιούνιο είναι και το μερίδιο της Protergia (Mytilineos), με την εταιρεία να καταλαμβάνει ποσοστό 8,24%. Ακολούθησαν οι Elpedison (5,8%), NRG (5,36%), Watt & Volt (4,59%), Αέριο Αττικής (3,32%), ΖeniΘ (2,32%) και Volerra (2,14%). Οι υπόλοιποι ιδιώτες κινήθηκαν κάτω του 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θ. Σκυλακάκης: 5 αρχές στην ενεργειακή πολιτική – Προτεραιότητα κοινωνικά ευάλωτοι και συνεπείς καταναλωτές 

Mytilineos: Ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο Ομόλογο

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Στις 7.500 οι επιδοτήσεις δικαιούχων – Στις ράγες 12.500 συστήματα σε κατοικίες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider