Σκρέκας: Οι 7 προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης – Έλεγχοι για την ακρίβεια

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σκρέκας: Οι 7 προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης – Έλεγχοι για την ακρίβεια
Η προστασία της ελληνικής οικογένειας από την ακρίβεια και τον εισαγόμενο πληθωρισμό και η αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και της αισχροκέρδειας, αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως δήλωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Η προστασία της ελληνικής οικογένειας από την ακρίβεια και τον εισαγόμενο πληθωρισμό και η αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και της αισχροκέρδειας, αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως δήλωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό «αξιοποιούμε μέτρα που έχουν αποδώσει καρπούς, όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και το καλάθι του νοικοκυριού. Συνεχίζονται και αυξάνονται οι έλεγχοι στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας», ανέφερε ο κ. Σκρέκας, σημειώνοντας πως πολλαπλασιάζονται και αυστηροποιούνται οι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕA.

Ακόμα, το υπουργείο Ανάπτυξης θα αναβαθμίσει την πλατφόρμα e-katanalotis, για να παρέχει περισσότερες πληροφορίες στους καταναλωτές και να διαπιστώνουν σε ποια καταστήματα θα βρίσκουν τα προϊόντα που επιθυμούν στις φθηνότερες τιμές.

Ένας ακόμη στόχος είναι η αντιμετώπιση των παραπλανητικών εκπτώσεων ώστε οι έμποροι να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν τους καταναλωτές. «Οι μόνιμες εκπτώσεις, δεν είναι εκπτώσεις» είπε ο κ. Σκρέκας.

Υλοποίηση της εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία

«Καμία οικονομία δεν μπορεί να διασφαλίσει μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισχυρή βιομηχανία και γι’ αυτό αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου οικονομικού υποδείγματος της χώρας» ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Όπως είπε στόχος, να αυξηθεί η συμμετοχή της από 10,7% σήμερα σε 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2030, να αυξηθούν οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων ως ποσοστό του ΑΕΠ από 9,2% (σήμερα) σε 20% έως το 2030 και να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης από 8,2% σήμερα, σε 14% το 2030.

«Η ελληνική βιομηχανία μπορεί και πρέπει να διακριθεί στην νέα ψηφιακή εποχή του Industry 4.0. Και είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να αξιοποιήσει, μέσα από την ευρωπαϊκή στρατηγική αλλά και από το θετικό momentum, τις σύγχρονες ανάγκες για reshoring και nearshoring, δηλαδή την επιστροφή των βιομηχανικών μονάδων από τη μακρινή Ασία κοντά στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης» είπε ακόμα.

Προστασία των ελληνικών προϊόντων με ισχυροποίηση και εκσυγχρονισμό των ελληνικών σημάτων

«Ήδη έχουμε ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης σε όλη την Ελλάδα» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Έχουμε τα πρώτα ευρήματα. Ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας διέθετε λάδι χύμα σε επαναγεμιζομενες φιάλες (πρόστιμο 500 ευρώ). Εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας διέθετε φέτα ως ΠΟΠ Παρνασσού ενώ δεν ήταν (παραπλάνηση καταναλωτή πρόστιμο 3.000). Ξενοδοχείο στην Κυπαρισσία διέθετε στο πρωινό χύμα λάδι (πρόστιμο 500 ευρώ). Εστιατόριο στην Κυπαρισσία διέθετε λάδι χύμα (πρόστιμο 500 ευρώ). Και συνεχίζουμε. Πρέπει να προστατέψουμε τα ελληνικά προϊόντα».

«Επίσης προχωρούμε σε υλοποίηση δράσεων για ενίσχυση και υποστήριξη του Ελληνικού σήματος και την αξιοποίηση της ενιαίας και ανταγωνιστικής ταυτότητας των προϊόντων της Μακεδονίας υπό το Σήμα "M MACEDONIA THE GREAT"», ανέφερε ακόμη.

Απλοποίηση, τυποποίηση και ψηφιοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών

Πρόκειται όπως είπε για απαραίτητο βήμα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και προσέλκυση ακόμα περισσότερων ξένων επενδύσεων.

Κεντρικοποίηση, διαφάνεια και λογοδοσία στις δημόσιες συμβάσεις

«Προχωρούμε σε κεντρικοποιημένους διαγωνισμούς συμβάσεων πλαισίου, για προμήθεια υλικών και υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα ώστε να πετύχουμε οικονομίες κλίμακος και ευελιξία. Πχ το 2022 εξοικονομήσαμε 47% έκπτωση, δηλαδή 25 εκ. ευρώ, σε συμβάσεις ταχυδρομικών υπηρεσιών, 25% έκπτωση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 40% έκπτωση σε φωτοτυπικό χαρτί» είπε ο κ. Σκρέκας.

Σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την αγορά

«Είναι απαραίτητη η αξιοποίηση των πόρων για έρευνα που οδηγεί σε πρακτικές εφαρμογές και εμπορικά προϊόντα που θα συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ακόμα ο υπουργός Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο προχωρά στην:

  • Προώθηση προγράμματος «Ερευνώ-Καινοτομώ» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα.
  • Υλοποίηση των εμβληματικών έργων όπως η «Πολιτεία Καινοτομίας» στο ΧΡΩΠΕΙ στην Αθήνα και το ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη.
  • Ενίσχυση και αναβάθμιση του προγράμματος ELEVATE GREECE που υποστηρίζει 780 start ups.

Αξιοποίηση εθνικών και ενωσιακών πόρων για την αύξηση των επενδύσεων

«Προχωράμε στη δημιουργία μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει τις εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της χώρας και κρίσιμα τεχνικά στοιχεία που τις αφορούν. Όπως επιτρεπόμενες χρήσεις και εγγύτητα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι και δίκτυα) σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Με ένα κλικ, ο ενδιαφερόμενος επενδυτής θα μπορεί να διερευνήσει ποιες διαθέσιμες εγκαταστάσεις υπάρχουν στις περιοχές ενδιαφέροντος του και να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους» ανέφερε επίσης ο κ. Σκρέκας.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση ευρωπαικών και εθνικών πόρων στην τεχνητή νοημοσύνη, τις τεχνολογίες έξυπνης μεταποίησης και τη ρομποτική.

«Αναβαθμίζουμε και δημιουργούμε νέα πράσινα και έξυπνα Βιομηχανικά Πάρκα. Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε σχημάτα (clusters). Αυτό αυξάνει τη δύναμή τους στην αγορά, ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις - Ο «οδικός χάρτης» των νέων μέτρων στήριξης

Πληθωρισμός: «Πάτησε φρένο» στο 1,8% τον Ιούνιο - «Βουλιάζει» η ενέργεια, αλλά «καλπάζουν» τα τρόφιμα

Θ. Σκυλακάκης: 5 αρχές στην ενεργειακή πολιτική – Προτεραιότητα κοινωνικά ευάλωτοι και συνεπείς καταναλωτές 

gazzetta
gazzetta reader insider insider