Παπαθανάσης: Μέσα στον Αύγουστο διπλό αίτημα για δάνεια 5 δισ. και αναθεώρηση Ταμείου Ανάκαμψης

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παπαθανάσης: Μέσα στον Αύγουστο διπλό αίτημα για δάνεια 5 δισ. και αναθεώρηση Ταμείου Ανάκαμψης
Όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης από το βήμα της Βουλής, κατά την τελευταία ημέρα της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. 

Μέσα στον Αύγουστο θα κατατεθεί διπλό αίτημα για δάνεια 5 δισ. ευρώ αλλά και για αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με προσθήκη νέων έργων, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης από το βήμα της Βουλής, κατά την τελευταία ημέρα της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αφού ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος και πως η κυβέρνηση ξεκινάει αμέσως δουλειά, περιέγραψε τους 6 βασικούς στόχους τους οποίους θέτει ως προτεραιότητες το νέο οικονομικό επιτελείο.

Πρώτος στόχος είναι «κάθε ευρώ του ΤΑΑ να αξιοποιηθεί σωστά» έτσι ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, το κράτος και η κοινωνία. Ο κ. Παπαναθανάσης έκανε λόγο για την μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα, καθώς πάνω από 72 δισ. ευρώ θα μπουν στην οικονομία μοχλεύοντας πάνω από 30 δισ. από ιδιωτικούς πόρους. Πρόκειται, ήδη, για projects 106 επενδύσεων και 68 μεταρρυθμίσεων κατανεμημένες σε τέσσερις πυλώνες: Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση, Απασχόληση - Δεξιότητες - Κοινωνική Συνοχή, Ιδιωτικές επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας. H συνολική χρηματοδότηση, ανέρχεται σε 30,1 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 17,4 αντιστοιχούν σε μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση και 12,7 σε δανειακή στήριξη, με την κυβέρνηση να καταθέτει το αίτημα για επιπλέον δανειακών πόρων ύψους 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του RePowerEU μέσα στον Αύγουστο. Οι επιπλέον πόροι των 5 δισ. θα αξιοποιηθούν, πρωτίστως για τη χρηματοδότηση ενεργειακών, ιδιωτικών επενδύσεων μέσω δανείων και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών. Προανήγγειλε ακόμα πως ακολουθεί εντός του Αυγούστου η οριστική πρόταση για την αναθεώρηση του σχεδίου με προσθήκη νέων σημαντικών έργων. Η συμφωνία για την αναθεώρηση είναι ουσιαστικά προαπαιτούμενο βήμα έτσι ώστε εντός του 2023 να προχωρήσει η χώρα στην υποβολή του 4ου αιτήματος πληρωμής ύψους 1,72 δισ. ευρώ.

«Εμβληματικά έργα όπως αυτοκινητόδρομοι, αρδευτικά, έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων και εκσυγχρονισμού Δημοσίων Νοσηλευτικών ιδρυμάτων και πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων αλλάζουν προς το καλύτερο την καθημερινότητά μας.» ανέφερε ο κ. Παπαναθανάσης, ενώ μιλώντας για το πεδίο των αρμοδιοτήτων του εξήρε το έργο του προηγούμενου αναπληρωτή υπουργού και υπευθύνου για το Ταμείο Ανάκαμψης, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, αλλά τον Υπουργό Επικρατείας κ. Σκέρτσο, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Κοντογεώργη καθώς και τον Διοικητή κ. Μαντζούφα και τα στελέχη της Ειδικής υπηρεσίας για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει έως σήμερα.

Ως δεύτερο στόχο ο Νίκος Παπαθανάσης, ανέδειξε την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των πόρων του νέου «Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027». Το «ΕΣΠΑ 2021-2027», επεσήμανε, πως αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Βασικός στόχος των χρηματοδοτήσεων μέσω των προγραμμάτων του είναι η επίλυση προβλημάτων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας. Τα ανωτέρω θα επιτευχθούν μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων, μιας σειράς δημόσιων έργων αλλά και προγραμμάτων κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού, ένταξης μακροχρόνια ανέργων και γυναικών στην αγορά εργασίας, επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στην ψηφιακή, πράσινη και γαλάζια οικονομία.

Η τρίτη προτεραιότητα που ανέλυσε ο κ. Παπαθανάσης είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας τις περιοχές απολιγνιτοποίησης που για πρώτη φορά η Πολιτεία στρέφει την προσοχή της με προγράμματα στήριξης. Είναι το Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» με προϋπολογισμό 1,63 δισ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που μαζί με άλλα συνοδά προγράμματα και ιδιωτικές επενδύσεις θα προσθέσει περίπου 6 δισ. ευρώ έργων και επενδύσεων στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, τους δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης καθώς και στην Κρήτη και τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Ο κ. Παπαθανάσης χαρακτήρισε ως «εμβληματικό έργο» μεταξύ των άλλων αυτό της αποκατάστασης και της αξιοποίησης των εδαφών των λιγνιτωρυχείων στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Τέταρτος στόχος σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, είναι η επιτάχυνση της συμβασιοποίησης και η εκτέλεση έργων ΣΔΙΤ που την τελευταία τετραετία υπερτετραπλασιάστηκαν σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια από την έναρξη του θεσμού το 2009. Ανέφερε ακόμα πως ήδη 45 έργα ΣΔΙΤ συνολικού κόστους επένδυσης περίπου 6,3 δισ. ευρώ, έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε στάδιο διαγωνιστικής διαδικασίας ενώ προανήγγειλε ακόμα πως εντός της επόμενης τετραετίας, αναμένεται η λειτουργία πολλών εξ αυτών των έργων, όπως ενδεικτικά τα ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών που θα προσφέρουν στην Περιφέρεια ποιοτική στέγη, στηρίζοντας νέα παιδιά που σπουδάζουν εκεί.

Ως πέμπτο στόχο ανέδειξε την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που μέχρι το 2027 αναμένεται να στηρίξει την πραγματική οικονομία με εισροή 6,7 δισ. ευρώ από το Εθνικό Σκέλος του. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως πρόκειται να υλοποιηθεί ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο της Κωδικοποίησης της διάσπαρτης πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας, που διέπει τις δημόσιες επενδύσεις καθώς και της νομοθέτησης ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Έκτος και τελευταίος στόχος σύμφωνα με το Νίκο Παπαθανάση είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης με την κάλυψη των κενών της αγοράς μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Επεσήμανε πως με εγγυήσεις, συγχρηματοδοτούμενα δάνεια, equity και μικροχρηματοδοτήσεις σε συμφωνίες με πιστωτικά ιδρύματα στηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διευρύνοντας την περίμετρο των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ενώ επιπλέον με το εργαλείο «know your customer» αλλάζει η αξιολόγηση της επιλεξιμότητας τους έτσι ώστε να τύχουν ευκολότερης τραπεζικής έγκρισης. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να δανειοδοτηθούν κατά 60.000 επιχειρήσεις ενώ ανέφερε πως ήδη από τις 18.000 επιλέξιμες εταιρείες που αιτήθηκαν έλαβαν θετικές απαντήσεις 14.000 εταιρείες. Ταυτόχρονα, με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, θυγατρική της Αναπτυξιακής Τράπεζας, θα ενισχυθεί το επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο να προσελκυθούν ευρωπαϊκά επενδυτικά σχήματα που θα επεκτείνουν τη στρατηγική τους και θα συμπεριλάβουν την Ελλάδα στο επενδυτικό τους «ραντάρ», για να επενδύσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τη δικτύωση των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οφειλές 670 εκατ. ευρώ έχει διαγράψει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός – «Κούρεμα» από 18% έως και άνω του 30%

Έρχονται οριζόντιες αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο - Πόσα θα κερδίσουν τμηματάρχες, διευθυντές και υπάλληλοι με παιδιά

Βουλή: Ολοκληρώνεται το βράδυ η συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων με «ψήφο εμπιστοσύνης»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider