ΥΠΕΘΟ: Τι περιλαμβάνει το οικονομικό ν/σ που παρουσιάζεται σήμερα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΘΟ: Τι περιλαμβάνει το οικονομικό ν/σ που παρουσιάζεται σήμερα
Το «μπουκέτο» των νομοθετικών παρεμβάσεων εκτείνεται σε ένα εύρος πεδίων που αφορούν στήριξη της αγοράς, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, το φορολογικό κ.ο.κ.

Θέμα ωρών είναι η αναμενόμενη παρουσίαση του οικονομικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης με συνέντευξη Τύπου του ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη στις 13:00. Το «μπουκέτο» των νομοθετικών παρεμβάσεων εκτείνεται σε ένα εύρος πεδίων που αφορούν στήριξη της αγοράς, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, το φορολογικό κ.ο.κ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ενίσχυση της κατανάλωσης ως ανάχωμα στην ακρίβεια, το υπουργείο θα παρουσιάσει το σχέδιο για επέκταση του Market Pass των 22 έως 72 ευρώ το μήνα, το οποίο θα συνεχίσει να χορηγείται και τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Τα κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά, όπως και τα ποσά του market pass παραμένουν τα ίδια. Ωστόσο, όπως έχει αναφέρει το insider, για την καταβολή της ενίσχυσης θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2022 τα οποία θα έχουν αποτυπωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί για πρώτη φορά Youth Pass στους νέους 18 έως 19 χρονών. Θα λάβουν επίδομα 150 ευρώ, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια, θέατρα – σινεμά – συναυλίες. Το Youth Pass θα χορηγείται στους 18άρηδες κάθε χρονιάς, σε ετήσια βάση.

Μισθολόγιο και φορολογία

Μεγάλη παρέμβαση όμως σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο και στους μισθούς του δημοσίου, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2024, καθιερώνεται νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με ουσιαστικές αυξήσεις σε οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα θέσης ευθύνης αλλά και με τον εισαγωγικό μισθό δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης να αυξάνεται από τα 780 ευρώ σήμερα σε περίπου 840 ευρώ. Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, σε ορίζοντα τετραετίας ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ. Συνολικά, με το νέο μισθολόγιο όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός, ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο. Ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κλπ.), τότε το όφελος για το μέσο δημόσιο υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο.

Στο επίπεδο της φορολογίας, από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνεται το αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά. Μισθωτοί και συνταξιούχοι από τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους θα δουν να μειώνεται ο φόρος που παρακρατείται κάθε μήνα στις αποδοχές τους. Το όφελος φθάνει έως 220 ευρώ το χρόνο.

Το νέο αφορολόγητο αναμένεται να διαμορφωθεί σε:

  • 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ σήμερα για έγγαμους με 1 τέκνο
  • 1.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους έγγαμους με 2 παιδιά
  • 2.000 ευρώ από 11.000 ευρώ για όσους έχουν 3 παιδιά
  • 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους έγγαμους με 4 παιδιά

Επιπρόσθετα, ο ΕΝΦΙΑ του 2024 θα μειωθεί κατά 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές.

Τέλος, αναμένεται άμεσα η κατάργηση του «πέναλτι» αφαίρεσης του 30% των συντάξιμων αποδοχών για εργαζόμενους συνταξιούχους και η αντικατάστασή της από κλιμακωτή εισφορά επί των αποδοχών εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Σπουδαία νέα η προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Έτοιμο το νομοσχέδιο για τους Servicers – Πώς θα επιστρέψουν τα υγιή δάνεια του «Ηρακλή» στις τράπεζες

Όλη η ατζέντα Χατζηδάκη – Τραπεζιτών: Μεγάλο βάρος στην «ψαλίδα» μεταξύ χορηγήσεων & καταθέσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider