Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 700 εκατομμυρίων ευρώ έρχεται στη Βουλή όπως προανήγγειλε ο υπουργός Oικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Συνδέεται εν μέρει με τις προβλέψεις του νέου οικονομικού νομοσχεδίου που ανακοινώθηκε σήμερα. Όπως επισημάνθηκε από τον ΥΠΕΘΟ, υπάρχει ένας μικρός επιπλέον χώρος και έτσι δεν θα επηρεαστεί ο στόχος που υπάρχει για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χατζηδάκης: Όλες οι παρεμβάσεις του οικονομικού νομοσχεδίου - Παράταση έως Οκτώβριο για Market Pass
Πέρα από το πακέτο κάλυψης του φετινού κόστους του οικονομικού νομοσχεδίου, περίπου 200 εκατομμύρια συνδέονται με πρόσθετα χρήματα του ζήτησαν νοσοκομειακοί και συγκοινωνιακοί φορείς. Επίσης, 100 εκατομμύρια επιπλέον δαπάνες συνδέονται με τις εκλογές καθώς υπήρξε και δεύτερη κάλπη και πλέον πρέπει να δημιουργηθεί αυτός επιπλέον χώρος για τις δημοτικές εκλογές.
Εφαρμόζουμε μία σοβαρή πολιτική και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας, επισήμανε ο υπουργός. Όποιος γίνεται προσωρινά ευχάριστος, στο τέλος την πατάει, επισήμανε. Αυτά τα μέτρα μας επιτρέπουν, με βάση τα στοιχεία που έχουμε έως αυτή την ώρα, να εκτελέσουμε του προϋπολογισμό χωρίς να υπερβούμε τους στόχους που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα, πρόσθεσε.
Σε ερώτημα για πρόσθετες παροχές, ανέφερε πως ο Προϋπολογισμός «είναι κάτι ζωντανό, δεν μπορώ εγώ να ξέρω τα έσοδα για παράδειγμα του τουρισμού». Επομένως, τόνισε πως: «δεν θέλω να αποκλείσω κάτι αλλά δεν θέλω και να προδικάσω κάτι. Εκείνο το οποίο θα ξέρετε και θα ξέρουν οι Έλληνες πολίτες είναι ότι θα δίνουμε αυτά που έχουμε, όχι αυτά που δεν έχουμε».
Αναφορικά με τους servicers με τους οποίους έχει ραντεβού αύριο, επισήμανε ότι «έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε κανόνες που θα θέτουν συγκεκριμένους όρους πληροφόρησης και διαφάνειας. Ταυτοχρόνως θα θεσπίζονται και ποινές σε περίπτωση που δεν τηρούνται αυτές οι υποχρεώσεις».
Για την αύξηση των επιτοκίων διεθνώς και για την σχετική επισήμανση του κεντρικού τραπεζίτη περί επίπτωσης στο ΑΕΠ, ανέφερε πως «γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις και επομένως διεθνώς αυτό το πράγμα μπορεί να έχει μία επίπτωση στην ανάπτυξη αλλά είναι τι επιλογή κάνεις». Πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι σε μία άλλη φάση σήμερα και για αυτό έχει πιο υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Είπε πως τώρα «έχουμε μπροστά μας την επενδυτική βαθμίδα» και εκτίμησε ότι θα γίνει εφικτή μέχρι το τέλος του 2023. «Έχουμε και μία πρόσθετη επίδραση» επισήμανε, «από το ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών που ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα». Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για παράταση αναφορικά με το καθεστώς των 120 δόσεων.