Αλλάζει το μοντέλο χρηματοδότησης των νοσοκομείων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλλάζει το μοντέλο χρηματοδότησης των νοσοκομείων
Η εφαρμογή του  Σύστηματος DRG άργησε στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  η οποία εξασφαλίζει μια δικαιότερη κατανομή των οικονομικών πόρων στα νοσοκομεία της χώρας.

Αέρας ανανέωσης έρχεται στο ΕΣΥ, το οποίο έχει χρόνια να εκσυγχρονιστεί, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες ασθενών και της εποχής του, όπως αναδείχθηκε στο 14th Pharma & Health Conference, με τίτλο «Η Υγεία στο επίκεντρο αλλαγών». Όραμα της κυβέρνησης είναι ένα πιο ευέλικτο και νοικοκυρεμένο σύστημα με προγραμματισμό και εκ προτέρων σχεδιασμό για την κάλυψη αναγκών αλλά και την εφαρμογή νέων μοντέλων φροντίδας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση δρομολογούνται μέτρα καταμέτρησης δεδομένων και διευκόλυνση της χρηματοδότησης των δομών, καθώς σε αναμονή είναι η Υπουργική Απόφαση για την ένταξη όλων των νοσοκομείων της χώρας στο σύστημα DRG (Diagnosis Related Groups). Στο πλαίσιο αυτό αλλάζει και το μοντέλο χρηματοδότησης των νοσοκομείων με την πλειονότητα των πόρων να προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Αναφερόμενος στο θέμα κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Δρ. Παντελής Μεσσαρόπουλος MD, MSc, PhD(c), Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.), σχολίασε πως η εφαρμογή του Σύστηματος DRG άργησε στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η οποία εξασφαλίζει μια δικαιότερη κατανομή των οικονομικών πόρων στα νοσοκομεία της χώρας. Ήδη πλήρως έχουν ενταχθεί στο σύστημα δυο υγειονομικές περιφέρειες και όπως ανακοίνωσε ο κ. Μεσσαρόπουλος είμαστε σε «αναμονή της υπουργικής απόφασης για να ενταχθούν όλα τα νοσοκομεία της χώρας».

Μιλώντας στο Στρογγυλό Τραπέζι I, με θέμα «Οργάνωση, Διοίκηση και Χρηματοδότηση συστήματος υγείας» σχετικά με τον ρόλο του ΕΟΠΥΥ στην χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ο Δρ. Παντελής Μεσσαρόπουλος, σχολίασε πως αυτή τη στιγμή το σύστημα αποζημίωσης είναι μικτό και έχει αυξηθεί η επιχορήγηση των νοσοκομείων στο 65% από το Υπουργείο Υγείας. Στόχος είναι να προχωρήσει η αποζημίωση των νοσοκομείων κατά 80% από τον ΕΟΠΥΥ το 2024 με βάση το σύστημα DRG.

Σημειώνεται ότι ο σύστημα DRG είναι ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των ασθενών, που βασίζεται στη συλλογή έγκυρων και αξιόπιστων δεδομένων, κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, με σκοπό την ταξινόμησή τους σε διαχειρίσμο αριθμό κατηγοριών περιστατικών, οι οποίες είναι ιατρικά ουσιώδεις και ομοιογενείς και προσομοιάζουν σε επίπεδο διαχείρισης πόρων.

Έτοιμος ο ΕΟΠΥΥ

Έτοιμος για το εγχείρημα είναι ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος, σύμφωνα με την διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη, έχει ως βασικό πρόβλημα το γεγονός ότι συνδέεται παθητικά με τους παρόχους και αγοράζει υπηρεσίες χωρίς κριτήρια. Σε μια προσπάθεια επίλυσης του θέματος,, για παράδειγμα, ποιοτικά κριτήρια τέθηκαν στην κλειστή νοσηλεία και στα κέντρα αποκατάστασης αλλά όχι στο Δημόσιο, δηλαδή δεν εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα και ίδια σταθμά, όπως σχολίασε η διοικήτρια. Απαραίτητα ακόμη είναι ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο για το εάν ο ασθενής χρειάζεται μια εξέταση ή επέμβαση αλλά και η πρόσβαση στα στοιχεία ασφάλισης του ασθενούς, που έχει αυτή τη στιγμή και ο ΟΔΙΠΥ, όπως σχολίασε η κ. Καρποδίνη.

Εργασιακές σχέσεις και αμοιβές στο ΕΣΥ

Στο Στρογγυλό Τραπέζι III με θέμα «Εργασιακές σχέσεις και αμοιβές ιατρών και λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ» ο Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Τεχνολόγος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας, Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, ΠΓΝ ''ΑΤΤΙΚΟΝ”, Αντιπρόεδρος A’, Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας Ελλάδος υπογράμμισε την νομοθετική ατέλεια σχετικά με τα έσοδα των ιατρών από τη λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου, καθώς το πλαφόν λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εξυπηρέτηση περισσότερων περιστατικών. Επίσης, όπως σημείωσε ο ίδιος, η αμοιβή των 1000 ή1500 για πανεπιστημιακούς, λειτουργεί επίσης ανασταλτικά για τους Έλληνες ιατρούς όταν ξέρουν ότι θα έχουν εισοδήματα από 3.000 έως 8.000 ευρώ σε άλλα νοσοκομεία στην Ευρώπη.

Ριζικές αλλαγές και όχι εντός του υπάρχοντος πλαισίου χρειάζονται όπως επεσήμανε ο Χρήστος Δερβένης, Διευθυντής (Hon) Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας - Χειρουργικής Ήπατος–Χοληφόρων-Παγκρέατος, Metropolitan Hospital - Καθηγητής Χειρουργικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τον προβληματικό τρόπο προσλήψεων των ιατρών, χωρίς job discription, χωρίς αμοιβές με βάση των αλγόριθμο υπολογισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών σχολίασε ο κ. Δερβένης τονίζοντας ότι συμμετέχοντας και εκείνος στον σχεδιασμό του ΕΣΥ στα σπάργανά του, είχε τεθεί θέμα αναθεώρησης με βάση τις εκάστοτε ανάγκες, κάτι που δεν έγινε με αποτέλεσμα την σημερινή του εικόνα.

Σχετικά με το «άδικο» σύστημα απολαβών των ιατρών η Γεωργία Οικονομοπούλου, MSc, PhDc, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) εξήγησε ότι ο ελευθεροπαγγελματισμός αποτελεί επιλογή της ιατρικής κοινότητας καθώς στο ΕΣΥ εφαρμόζεται ένα ενιαίο μισθολόγιο, ένα ισοπεδωτικό σύστημα κομμουνιστικής έμπνευσης, το οποίο φρενάρει την αύξηση επιδόσεων. Την εμπειρία του από το σύστημα της Γερμανίας μετέφερε ο Παναγιώτης Παπαναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινολογίας, Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Καθηγητής Νευραοακτινολογίας, Νοσοκομείο Bremen-Mitte, περιγράφοντας την εκεί διοίκηση των νοσοκομειακών μονάδων από τρεις manager, τα πολλαπλά κριτήρια της συντεταγμένης επιλογής των διευθυντών των κλινικών από επιτροπή, την ελεύθερη διεκδίκηση μισθοδοσίας αλλά και τις αυξημένες αρμοδιότητές των διευθυντών ως προς την λειτουργία του τμήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φάρμακα: Παράταση στην παράταση για την πλήρη εφαρμογή του νέου μοντέλου προμηθειών στα νοσοκομεία

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 1 δισ. για την ανακαίνιση και δημιουργία νέων μονάδων στο ΕΣΥ

ΠΟΕΔΗΝ: Τι συζητήθηκε κατά τη συνάντηση με Χρυσοχοΐδη – Πετραλιά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider