Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί και προνοϊακοί υπάλληλοι, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους την Τετάρτη (12/7).
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το Υπουργείο Υγείας, και ζήτησαν συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος αποδέχτηκε το αίτημα τους και συνάντησε αντιπροσωπεία τους.
Τα αιτήματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν χρηματοδότηση, προσλήψεις, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ιδιωτικοποίηση στην υγεία, επιστροφή εργολάβων και απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), νομοθετική ρύθμιση για νέες ΣΟΧ στα νοσοκομεία, αύξηση μισθών, ωρομισθίου, διόρθωση αδικιών στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, απόσυρση της Π.Ν.Π. για τις διακομιδές από πυροσβέστες, ένστολους, ΟΤΑ και το πάσης φύσεως προσωπικού των Κέντρων Υγείας, ΒΑΕ, κατάργηση προληπτικών rapid test στους ανεμβολίαστους κλπ.
Οι απαντήσεις του Υπουργού Υγείας
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Είπε ότι θα δώσει έμφαση σε προσλήψεις προσωπικού με κίνητρα, θα καταργηθούν τα προληπτικά rapid test στους ανεμβολίαστους, θα εξετάσει όλα τα αιτήματα και θα δώσει απαντήσεις, ζητώντας τη συνεργασία της ΠΟΕΔΗΝ, των άλλων υγειονομικών φορέων και των εργαζόμενων.
Η Ομοσπονδία ζήτησε την άμεση παρέμβασή του για χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους Διευθυντές και Υποδιευθυντές της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στα Νοσοκομεία, τονίζοντας ότι αυθαίρετα οι Διοικήσεις σε κάποια Νοσοκομεία προχώρησαν στην περικοπή του, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να απαντά ότι θα το πράξει. Επέμεινε, ωστόσο, στην εφαρμογή της Π.Ν.Π. για την συμμετοχή των πυροσβεστών, των ένστολων και του πάσης φύσεως προσωπικού των Κέντρων Υγείας στις διασώσεις.
Συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών
Ακολούθησε πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου η αντιπροσωπεία των εργαζομένων συνάντησε τον Υφυπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλια, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και συνεργάτες του.
Οι υγειονομικοί έθεσαν τα αιτήματα τους, που περιλαμβάνου αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία, τις εξαγγελίες για το νέο μισθολόγιο, την «αδικία» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- στην προαγωγή στα μισθολογικά κλιμάκια ανά τριετία των ΥΕ και ΔΕ υπαλλήλων, την άρση των «αδικιών» και «αποκλεισμών» από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, την αύξηση του ωρομισθίου, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και τις προσλήψεις προσωπικού.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αναφορικά με την αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία (5% του ΑΕΠ σήμερα) ο Υφυπουργός είπε ότι θα υπάρξει ετήσια αύξηση τα επόμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί ότι θα φτάσουν στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7,5% του ΑΕΠ).
Για το μισθολόγιο δεν άφησε περιθώριο μισθολογικής προαγωγής των ΥΕ, ΔΕ ανά διετία, λόγω δημοσιονομικού κόστους. Άφησε, όμως, ανοικτό το ζήτημα της αύξησης του ωρομισθίου το οποίο θα ξανασυζητηθεί. Για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, τόνισε ότι δεν είναι εφικτό με πολιτική απόφαση να τροποποιηθεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί η βαθμολογία στην κατάταξη των υπαλλήλων στις κατηγορίες. Θα εξεταστεί, είπε, η ένσταση από την επιτροπή ενστάσεων, στην οποία θα κληθούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε νέες συναντήσεις, προκειμένου να εξεταστούν οι όποιες αδικίες. Όσον αφορά στην περικοπή του επιδόματος της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε Νοσοκομεία των Διευθυντών και Υποδιευθυντών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και τα έωλα ερωτήματα που υποβλήθηκαν στο ΓΛΚ -σύμφωνα με την Ομοσπονδία- φάνηκε ότι συμφωνεί στην απρόσκοπτη χορήγηση του επιδόματος.
Μονιμοποίηση συμβασιούχων και εργολάβοι
Για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ανανέωση των συμβάσεων έως την απορρόφησή τους σε διαγωνισμούς μόνιμου προσωπικού και θα εγγραφεί σχετικό κονδύλι στον επόμενο προϋπολογισμό για την ανανέωση. Επιπλέον, ότι θα προσληφθούν 10.000 υπάλληλοι, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει ότι θα ληφθούν μέτρα προς αποφυγή της ανακύκλωσης του προσωπικού. Τέλος, εξετάζονται μισθολογικά κίνητρα για την προσέλκυση υγειονομικών στα Περιφερειακά Νοσοκομεία της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.
Για τους εργολάβους οι εργαζόμενοι εξήγησαν ότι «στοιχίζουν πολύ περισσότερο από τους συμβασιούχους εργαζόμενους» και «προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα», τονίζοντας ότι «θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ». Όπως αναφέρουν, η απάντηση ήταν ότι το υπουργείο υπολογίζει το δημοσιονομικό κόστος και θα εξετάσει σοβαρά το αίτημα.
Σχετικά με Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ενώ για την ΚΥΑ που θα καθορίζει το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στις προνοιακές μονάδες, από το υπουργείο διευκρινίστηκε ότι σειρά έχουν δύο άλλα Υπουργεία και αμέσως μετά αυτό στο οποίο ανήκουν οι προνοιακές μονάδες.
Τα όργανα της ΠΟΕΔΗΝ θα συνεδριάσουν εκ νέου, ενώ στο μεταξύ η Ομοσπονδία προκηρύσσει νέα πανελλαδική κινητοποίηση την παραμονή εγκαινίων της ΔΕΘ, με συγκέντρωση 8.30 πμ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.