Βίσκο (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να υποχωρήσει ταχύτερα από τις προβλέψεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βίσκο (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να υποχωρήσει ταχύτερα από τις προβλέψεις
Όπως είπε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας.

Την άποψη πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να υποχωρήσει ταχύτερα από αυτό που αναμένεται εξέφρασε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο.

Μιλώντας σε συνέδριο της G20 στην Ινδιά, ο Ιταλός τραπεζίτης ανέφερε πως «καθώς καταγράφουμε μια σημαντική μείωση στις ενεργειακές τιμές, πρέπει να περιμένουμε πως αυτό θα συμβεί και στον δομικό πληθωρισμό μέσα στους επόμενους μήνες. Σίγουρα, μέχρι το τέλος του 2023».

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ προχωρά σε συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίω της από το καλοκαίρι του 2022 με στόχο να ρίξει τον πληθωρισό στο 2%. Για τον Ιούνιο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,5% από 6,1% τον Μάιο και ο δομικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 5,4% από 5,3% τον Μάιο.

Ο Βίσκο υποστήριξε πως «η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο 2% μέχρι το τέλος του 2025. Εγώ πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα».

Ύφεση στην Ευρωζώνη;

Ακόμα, ο Ιταλός τραπεζίτης εμφανίστηκε καθυσηχαστικός για το ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ δεν θα οδηγήσει σε ύφεση την Ευρωζώνη.

Σημειώνεται πως οι αυξήσεις των επιτοκίων οδηγούν σε άνοδο του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενισχύοντας τις ανησυχίες για συρρίκνωση της οικονομίας,

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να έχουμε μια ύφεση. Μπορούμε να αποπληθωρίσουμε την οικονομία χωρίς ύφεση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider