Άλμα έως και 15% στις τιμές των σιτηρών «βλέπει» το ΔΝΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άλμα έως και 15% στις τιμές των σιτηρών «βλέπει» το ΔΝΤ
«Άλμα» έως και 15% θα μπορούσε να σημειώσουν οι τιμές των σιτηρών παγκοσμίως, μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη Συμφωνία για τα Σιτηρά που επέτρεπε στην Ουκρανία τη διεξαγωγή μεταφορών με ασφάλεια μέσω των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

«Άλμα» έως και 15% θα μπορούσε να σημειώσουν οι τιμές των σιτηρών παγκοσμίως, μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη Συμφωνία για τα Σιτηρά που επέτρεπε στην Ουκρανία τη διεξαγωγή μεταφορών με ασφάλεια μέσω των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Pierre-Olivier Gourinchas.

«Είναι πολύ σαφές ότι η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας ήταν πολύ καθοριστική για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει άφθονος εφοδιασμός σιτηρών στον κόσμο τον τελευταίο χρόνο» σημειώσε ο Pierre-Olivier Gourinchas μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους. «Η ίδια μηχανική λειτουργεί αντίστροφα και είναι πιθανό να ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές των τροφίμων» επεσήμανε.

Όπως είπε ο ίδιος, στο πλαίσιο αυτό, μία αύξηση από 10% έως 15% στις τιμές των σιτηρών «είναι μια λογική εκτίμηση».

Η Ρωσία τερμάτισε τη Συμφωνία για τα Σιτηρά την περασμένη εβδομάδα, ενισχύοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων και κλιμακώνοντας τις εντάσεις στην περιοχή. Η κίνηση θέτει σε κίνδυνο μια βασική εμπορική οδό από την Ουκρανία, έναν από τους κορυφαίους μεταφορείς σιτηρών και φυτικών ελαίων στον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Αναβαθμισμένη πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη - Στο 3% φέτος και το 2024

Ο καύσωνας απειλεί την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία των 2 τρισ. ευρώ - Το παράδειγμα της Ελλάδας

Πώς επηρεάζει η κλιματική κρίση τους αγρότες;

gazzetta
gazzetta reader insider insider