Ο «χορός» των funds: Στα 71 δισ. δολάρια οι ιδιωτικές πιστώσεις στο β' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο «χορός» των funds: Στα 71 δισ. δολάρια οι ιδιωτικές πιστώσεις στο β' τρίμηνο
Οι Ευρωπαίοι μάνατζερ ξεχώρισαν, προσελκύοντας 33,8 δισ. δολάρια, σχεδόν επταπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το περασμένο τρίμηνο.

Ανέκαμψε η παγκόσμια ζήτηση για ιδιωτικές πιστώσεις στο β’ τρίμηνο, με 34 νέα funds να συγκεντρώνουν 71,2 δισ. δολάρια, υπερδιπλάσιο από τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Preqin τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Οι Ευρωπαίοι μάνατζερ ξεχώρισαν, προσελκύοντας 33,8 δισ. δολάρια, σχεδόν επταπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το περασμένο τρίμηνο και μόλις λίγα λιγότερα από τα 36,4 δισ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν από τα funds της Βόρειας Αμερικής.

Στην Ασία, όπου η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων παραμένει στα σπάργανα, οι εταιρείες συγκέντρωσαν 900 εκατ. δολάρια.

Η αγορά ιδιωτικών πιστώσεων αξίας 1,5 τρισ. δολαρίων έχει παραμείνει σχετικά απομονωμένη καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν το κόστος δανεισμού για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό που υπερβαίνει τον στόχο. Τα δάνεια που οι διαχειριστές κεφαλαίων παρέχουν σε εταιρείες είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της αξίας τους καθώς οι κυβερνήσεις έχουν καταστήσει αυστηρότερους τους χρηματοοικονομικούς όρους και εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση.

Πέρα από τις στρατηγικές άμεσου δανεισμού, οι οποίες επικεντρώνονται σε δάνεια υψηλής εξασφάλισης, τα κερδοσκοπικά funds, αυτά που επικεντρώνονται σε χρέη υψηλότερης απόδοσης χαμηλότερα στην κεφαλαιακή διάρθρωση, παρουσίασαν επίσης ισχυρή ζήτηση.

Γνωστά και ως mezzanine, απέφεραν 18 δισ. δολάρια παγκοσμίως το β’ τρίμηνο, αφού άντλησαν 20,7 δισ. δολάρια τρεις μήνες νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση. Η HPS Investment Partners προσέλκυσε 12 δισ. δολάρια για ένα τέτοιο fund τον Απρίλιο, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κεφαλαίων της περιόδου.

Στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο «κλείσιμο» fund για το δεύτερο τρίμηνο ολοκληρώθηκε από την Permira Credit, η οποία συγκέντρωσε 4,2 δισ. ευρώ ή 4,7 δισ. δολάρια για δανεισμό σε εταιρείες μεσαίας αγοράς σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την Preqin.

Η ζήτηση στη Μέση Ανατολή

Η ζήτηση για ιδιωτικές πιστώσεις είναι πιθανό να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες εν μέσω ισχυρής «όρεξης» από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Jeffrey Griffiths της Campbell Lutyens.

«Πρόσφατα είδαμε κρατικά funds της Μέσης Ανατολής να προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ευκαιρία στην μεταφορά πιστώσεων», δήλωσε ο Griffiths. «Το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία πρόκειται να γίνουν εξίσου, αν όχι πιο σημαντικές για την ιδιωτική πίστωση από ό,τι είναι ήδη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Ενώ η συνολική συγκέντρωση κεφαλαίων αυξήθηκε, ο αριθμός των νέων κεφαλαίων μειώθηκε για τρίτο τρίμηνο, σημείωσε η έκθεση Preqin, υποδηλώνοντας ότι λίγοι επιλεγμένοι διαχειριστές προσελκύουν μεγαλύτερες κατανομές.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης όλο και περισσότερο για τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης πιθανότητας παραβίασης των συμβάσεων και αθετήσεων, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τα αυξανόμενα βάρη του χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ορτέγκα: Στα 20 δισ. δολάρια τα ακίνητα του ιδρυτή της Zara με επέκταση σε logistics και ουρανοξύστες

Titan: Υπερδιπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη - Θετικές οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους

Mytilineos: Ισχυρή αύξηση 61% στα καθαρά κέρδη - Άνοδος 49% στα EBITDA - Αναμένει περαιτέρω ενίσχυση στο β' εξάμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider