Ρεύμα: Αμετάβλητα τα οικιακά τιμολόγια τον Ιούλιο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Αμετάβλητα τα οικιακά τιμολόγια τον Ιούλιο
Στα 25,51 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα το συνολικό κόστος ενέργειας για τα ελληνικά νοικοκυριά, με οριακή μείωση κατά -0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI).

Πρακτικά αμετάβλητα παρέμειναν τα τιμολόγια ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών τον Ιούλιο, καταγράφοντας οριακή μείωση κατά 0,8% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, όπως αποτυπώνεται στο νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο το συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 25,51 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στην Αθήνα (καθώς η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών). Έτσι, κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα με τον Ιούνιο, όταν είχε διαμορφωθεί στα 25,71 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η τιμή του Ιουλίου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τα τέλη και οι φόροι, «τοποθετεί» την Αθήνα κάτω από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ο οποίος ήταν 26,34 λεπτά ανά KWh. Επίσης, κατατάσσει τα εγχώρια οικιακά τιμολόγια στην 13η θέση, με κριτήριο το κόστος της λιανικής ρεύματος στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η γενική τάση

Στις τρεις πρώτες θέσεις βρέθηκαν τον Ιούλιο το Δουβλίνο (47,12 λεπτά ανά KWh), η Πράγα (40,04 λεπτά ανά KWh) και η Ρίγα (38,65 λεπτά ανά KWh). Η μεγαλύτερη αύξηση (55%) καταγράφηκε στην Κοπεγχάγη, εξαιτίας της απόσυρσης του μέτρου μείωσης του φόρου, που είχε λάβει η κυβέρνηση της Δανίας τον Ιανουάριο του 2023, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Όσον αφορά τη γενική τάση, για το συνολικό δείγμα των 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών που περιλαμβάνονται στον δείκτη ΗΕΡΙ, ο Ιούλιος σηματοδότησε το τέλος του πτωτικού σερί που είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2022. Κι αυτό γιατί η μεσοσταθμική λιανική τιμή ρεύματος και για τις 33 πρωτεύουσες σημείωσε ελαφρά άνοδο, κατά 2%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα πάντως με τους συντάκτες του δελτίου, στις περισσότερες από τις 33 υπό εξέταση χώρες δεν σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στα οικιακά τιμολόγια σε μηνιαία βάση. Έτσι, η ελαφριά άνοδος προήλθε από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως η Κοπεγχάγη, όπου τον Ιούλιο καταργήθηκαν τα πρόσκαιρα μέτρα για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων στις λιανικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτός από την πρωτεύουσα της Δανίας, κάτι ανάλογο συνέβη στη Λισαβόνα (οδηγώντας σε αύξηση 22%) και στο Βίλνιους ( με άνοδο 5%). Επίσης, υπήρξαν πρωτεύουσες όπου καταγράφηκαν διορθώσεις των οικιακών τιμολογίων, μετά τις ελαττώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η εικόνα στα κυμαινόμενα τιμολόγια

Όσον αφορά τη χώρα μας, η ίδια εικόνα διατήρησης του κόστους σε παρόμοια ίδια επίπεδα και τον Ιούλιο προκύπτει και στην περίπτωση που ληφθούν υπόψη αποκλειστικά τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος. Τότε, το συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 24,08 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ελαφρώς μειωμένο από τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Τον Ιούνιο, η αντίστοιχη τιμή ήταν 24,23 λεπτά ανά kWh.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στις πρωτεύουσες των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. έως το 2004 (εκτός από την Αυστρία, όπου δεν προσφέρονται τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης), το μέσο κυμαινόμενο ελληνικό τιμολόγιο ήταν το 9ο φθηνότερο τον Ιούλιο. Ως συνέπεια, βρέθηκε μία θέση χαμηλότερα έναντι του Ιουνίου (όπου ήταν το 8ο φθηνότερο).

Επίσης, παρέμεινε σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τον μέσο όρο των 15 ευρωπαϊκών πρωτευουσών, ο οποίος διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στα 29,93 λεπτά ανά kWh. Οι τρεις ακριβότερες πόλεις τον Ιούλιο ήταν το Δουβλίνο (47,12 λεπτά), το Λονδίνο (44,54 λεπτά) και το Βερολίνο (41,17 λεπτά ανά kWh).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider