ΥΠΟΙΚ Τουρκίας: Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μετά από μια «μεταβατική» περίοδο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΟΙΚ Τουρκίας: Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μετά από μια «μεταβατική» περίοδο
Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται προσωρινά λόγω ορισμένων παραγόντων τους επόμενους μήνες, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας αναμένει πως ο πληθωρισμός στη χώρα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα προτού αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών,, Μεχμέτ Σιμσέκ σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Yeni Safak.

Οι δηλώσεις έρχονται καθώς η Commerzbank εκτιμά πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας «δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει επιλύσει μακροχρόνια προβλήματα ή ότι έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της», με τη γερμανική τράπεζα να αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του 2023.

Ο Σιμσέκ -που διορίστηκε μετά από την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας έπειτα από τις εκλογές του Μαΐου- υποστήριξε πως «στόχος μας είναι να μειώσουμε μόνιμα τον πληθωρισμό μετά από μια μεταβατική περίοδο».

Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε «όπως μπορείτε να δείτε από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται προσωρινά λόγω ορισμένων παραγόντων τους επόμενους μήνες. Εφαρμόσαμε ορισμένες φορολογικές ρυθμίσεις για να βελτιώσουμε τα δημοσιονομικά ισοζύγια και να αντιμετωπίσουμε τα επακόλουθα του σεισμού (που έπληξε την Τουρκία τον Φεβρουάριο, αφήνοντας πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και μεγάλες ζημιές).

Αυτές οι φορολογικές ρυθμίσεις είναι πράγματι πληθωριστικές, αλλά δεν θα επαναληφθούν. Πρόκειται για εφάπαξ προσαρμογές στις οποίες έχουμε προβεί».

Προσέλκυση επενδύσεων στην Τουρκία

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η αύξηση της προβλεψιμότητας των οικονομικών πολιτικών είναι ένας από τους κύριους στόχους για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα.

«Καθώς η αβεβαιότητα μειώνεται και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίζεται το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει αύξηση των εισροών κεφαλαίων στην Τουρκία. Πιστεύω ότι θα κινηθούμε προς τη σχετική σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας και αυτό θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στις προοπτικές του πληθωρισμού» τόνισε.

Ακόμα, ο Σιμσέκ αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στις χώρες του Κόλπου, λέγοντας πως αναμένει ότι οι «παραγωγικές συζητήσεις» που είχε η Τουρκία τον περασμένο μήνα με τις χώρες του Κόλπου σχετικά με τις επενδύσεις θα αποδώσουν καρπούς από φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νορβηγία: Κάμψη στον πληθωρισμό τον Ιούλιο - Αναμένονται νέες αυξήσεις των επιτοκίων της Norges Bank

ΗΠΑ: «Κλειδί» η πορεία του δομικού πληθωρισμού για τις κινήσεις της Fed στα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider