Στην «τροχιά» της επενδυτικής βαθμίδας – Οι κρίσιμες τρεις εβδομάδες μέχρι τον χρησμό της DBRS

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην «τροχιά» της επενδυτικής βαθμίδας – Οι κρίσιμες τρεις εβδομάδες μέχρι τον χρησμό της DBRS
Μετά τις αναβαθμίσεις από τους οίκους R&I και Scope, εν μέσω του καλοκαιριού, η αξιολόγηση της DBRS που ανήκει στους επίσημα αποδεκτούς από το Ευρωσύστημα οίκους αξιολόγησης, μπορεί να δώσει και με τη «βούλα» στην Ελλάδα το investment grade στις 8 Σεπτεμβρίου. Κρίσιμοι οικονομικοί δείκτες ανακοινώνονται από σήμερα μέχρι τις 8/9.

Στην τελική ευθεία για την προσδοκώμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με τη «βούλα» των επίσημα αποδεκτών από το Ευρωσύστημα οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, μπαίνει σταδιακά η ελληνική οικονομία, καθώς τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι τον χρησμό της DBRS.

Ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης Rating and Investment Information που αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα στις 31 Ιουλίου και ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings που έδωσε επίσης την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα (σ.σ. και για τους δύο οίκους η αξιολόγηση ήταν BBB-, με σταθερές προοπτικές) στις 4 Αυγούστου άνοιξαν τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους επίσημα αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης DBRS, Moody΄s, Standard & Poor’s και Fitch που ακολουθούν με τις αξιολογήσεις τους μέχρι τα τέλη του έτους.

Μόλις τρεις εβδομάδες μακριά, στις 8 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η αξιολόγηση τoυ καναδικού οίκου DBRS, ο οποίος έχει κατατάξει την Ελλάδα στην βαθμίδα BB (υψηλό) με σταθερή προοπτική, δηλαδή ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Μία αναβάθμιση – που κρίνεται πολύ πιθανή – θα δώσει το «πράσινο φως» για την επιστροφή της χώρας μας στο κλαμπ των χωρών με επενδυτική βαθμίδα, 13 χρόνια μετά την αποπομπή της, διευρύνοντας πολλαπλασιαστικά το εύρος των επενδυτών που θα επενδύουν στην ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι μια θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα αξιολογούν την ελληνική οικονομία και οι οίκοι Standard & Poor΄s και Fitch, ενώ ο οίκος Moody’s την βαθμολογεί 3 θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο και η Moody’s έχει κλείσει το «μάτι» στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις 25 Ιουνίου, έσπευσε να δηλώσει ότι αξιολογεί ως πιστωτικά θετικό το γεγονός, «καθώς ανοίγει τον δρόμο για μια ακόμη τετραετία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα διασφαλίσει μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές».

Μάλιστα, οι αναλυτές του διεθνούς οίκου επεσήμαιναν ότι η χώρα μας θα καταγράψει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειώνεται σε λιγότερο από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% που καταγράφηκε στα τέλη του 2022. Με ορίζοντα την 8η Σεπτεμβρίου και τον χρησμό της DBRS, από σήμερα κιόλας μεσολαβούν ανακοινώσεις για μία σειρά κρίσιμων οικονομικών δεικτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως καταγράφει η Eurobank Research στο τελευταίο οικονομικό της τεύχος «7 Ημέρες Οικονομία» που δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή:

  • Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023 η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αναμένεται να δημοσιεύσει τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών για τον μήνα Ιούνιο. Τα εν λόγω στοιχεία είναι μη εποχικά διορθωμένα και σε τρέχουσες τιμές. Στο 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 7,2 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 3,5 δισ. (32,6%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η εν λόγω βελτίωση προήλθε κυρίως από τα ισοζύγια των αγαθών και των δευτερογενών εισοδημάτων. Σε ό,τι αφορά την πορεία των τουριστικών εσόδων, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023 ανήλθαν στα 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένες τόσο σε ετήσια βάση (+0,8 δισ., αύξηση 30,7%) όσο και σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα (+0,4 δισ. ευρώ, αύξηση 13,6%). Την ίδια περίοδο οι ταξιδιωτικές αφίξεις διαμορφώθηκαν στα 5,8 εκατ. ταξιδιώτες, ενισχυμένες κατά 32,9% και 8,6% σε σύγκριση με το 2022 και το 2019 αντίστοιχα, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ναι μεν μειώθηκε στα 541,0 από 554,2 ευρώ το 2022 (-2,4%), εντούτοις ήταν υψηλότερη κατά 4,3% σε σύγκριση με το 2019.

Η δημοσίευση των στοιχείων του ισοζυγίου πληρωμών του Ιουνίου 2023 θα ολοκληρώσει το σύνολο των παρατηρήσεων των εν λόγω λογαριασμών για το β’ τρίμηνο 2023 παρέχοντας μια εκτίμηση της συνεισφοράς του εξωτερικού τομέα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της περιόδου Απριλίου – Ιουνίου 2023. Όπως σημειώνει η Eurobank Research, βάσει των έως τώρα δημοσιευθέντων στοιχείων - συμπεριλαμβανομένων των εμπορευματικών συναλλαγών του Ιουνίου 2023- η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στο ΑΕΠ του β’ τριμήνου 2023 αναμένεται να είναι θετική καθότι παρατηρείται βελτίωση-διόρθωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών.

  • Την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 αναμένεται η δημοσίευση του δείκτη οικονομικού κλίματος για τον μήνα Αύγουστο 2023 (πηγές: ΕΕπ και ΙΟΒΕ). Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ανήλθε σε υψηλό 16 μηνών τον Ιούλιο 2023 (χαμηλό 9 μηνών για την Ευρωζώνη).
  • Την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναμένεται να δημοσιεύσει τα στοιχεία του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου για τον μήνα Ιούνιο. Στο δίμηνο Απριλίου – Μαΐου 2023 ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, δηλαδή η αξία των πωλήσεων του εν λόγω κλάδου σε σταθερές τιμές, μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,5%, ενώ σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο 2023 σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,6%. Τα εν λόγω αποτελέσματα, όπως επισημαίνει η Eurobank Research, συνδέονται σε έναν βαθμό με υστερόχρονες επιδράσεις από την αύξηση του επιπέδου των τιμών και δύναται να αποτελέσουν μια ένδειξη -περισσότερο ολοκληρωμένη όταν ανακοινωθεί και η παρατήρηση του Ιουνίου 2023 - για την επίδοση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης το β’ τρίμηνο 2023, δηλ. της μεγαλύτερης συνιστώσας του ΑΕΠ. Επιπρόσθετα, σημαντική πληροφόρηση για την επίδοση της εγχώριας κατανάλωσης υπηρεσιών (και των τουριστικών εισπράξεων) αναμένεται να παρέχει η δημοσίευση του κύκλου εργασιών επιχειρήσεων παροχής καταλύματος και εστίασης από την ΕΛΣΤΑΤ στις 24 Αυγούστου 2023.
  • Στις 31 Αυγούστου, επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να δημοσιεύσει και την έρευνα εργατικού δυναμικού για τον μήνα Ιούλιο. Τον Ιούνιο 2023 το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 11,1% από 12,3% τον Ιούνιο 2022, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης της απασχόλησης να επιβραδύνεται στο 1,1% από 4,2% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
  • Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να δημοσιεύσει τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς του β’ τριμήνου 2023. Μετά από 10 συνεχή τρίμηνα ενίσχυσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, το α’ τρίμηνο 2023 καταγράφηκε επιβράδυνση, με τον τριμηνιαίο πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης να διαμορφώνεται στο -0,1% από +1,1% το δ’ τρίμηνο 2022, και τον αντίστοιχο ετήσιο στο 2,1% από 4,8% το δ’ τρίμηνο 2022. Σύμφωνα με τo τελευταίο τεύχος της μηνιαίας έκδοσης του περιοδικού Focus Economics, η μέση εκτίμηση της αγοράς (consensus forecast) για τον τριμηνιαίο πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το β’ τρίμηνο 2023 διαμορφώνεται στο 0,5% και για τον αντίστοιχο ετήσιο στο 1,9%. Στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη του β’ τριμήνου 2023 διαμορφώθηκε στο + 0,3% σε τριμηνιαία βάση και + 0,6% σε ετήσια.
  • Στις 8 Σεπτεμβρίου, την ίδια μέρα με την ανακοίνωση του οίκου DBRS, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να δημοσιεύσει τον ρυθμό πληθωρισμού για τον μήνα Αύγουστο. Τον Ιούλιο 2023 η ετήσια μεταβολή του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) κινήθηκε ανοδικά στο 3,5% (2,8% τον Ιούνιο 2023), για πρώτη φορά μετά από 9 συνεχείς μήνες καθοδικής πορείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Scope για Ελλάδα: Εξαιρετικό επίτευγμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

Τα report που θα κρίνουν δόσεις, επενδυτική βαθμίδα και μέτρα στήριξης - Τι αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες

Πώς η Scope Ratings άνοιξε ξανά τον δρόμο στους «μεγάλους»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider