Μία σειρά πορισμάτων και ανακοινώσεων περιμένει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες. Έχουν ειδική σημασία όχι μόνο για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και για τον στόχο επιστροφής σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά και για να έρθει κοινοτικό χρήμα στα κρατικά ταμεία (τροφοδοτώντας τα διαθέσιμα) και για να διατηρηθεί η ροή των φορολογικών εσόδων, διασφαλίζοντας έτσι τη «συνέχεια» στα μέτρα στήριξης και στις ελαφρύνσεις (με τρόπο που να διατηρεί το στόχο επιστροφής σε πλεονάσματα).
Η αρχή γίνεται από την άλλη εβδομάδα, σε εγχώριο επίπεδο, με τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού τον Ιούλιο. Αναμένεται να φανεί σε ποιο βαθμό θα διατηρηθεί η ανθεκτικότητα των φορολογικών εσόδων που κατεγράφη όλο το προηγούμενο διάστημα. Το μεγάλο «στοίχημα» είναι το κατά πόσο ο τουρισμός θα φέρει τον Αύγουστο τα αναμενόμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία (κάτι που θα φανεί ωστόσο αργότερα, τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου παράλληλα με το «κλείδωμα» των αποφάσεων για τις εξαγγελίες που θα γίνουν από το βήμα της ΔΕΘ).
Η πορεία του ΑΕΠ
Ειδικής σημασίας είναι και μία ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ που αναμένεται στις 6 Σεπτεμβρίου για την πορεία του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο, αλλά και για τις (πιθανές) αναθεωρήσεις προηγούμενων περιόδων. Θα αποτελέσει, μαζί με τα έσοδα, κομβικό στοιχείο για την ολοκλήρωση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί (με βάση τη σχετική Συνταγματική υποχρέωση) στις 2 Οκτωβρίου στη Βουλή. Το προσχέδιο θα τεθεί στη συνέχεια στο τραπέζι των συζητήσεων με τα κλιμάκια των θεσμών που θα έρθουν στην Αθήνα.
Τα πορίσματα της ΕΕ
Τα κλιμάκια της ΕΕ θα έχουν στα «χέρια» τους και το πακέτο των δημοσιονομικών στοιχείων (EDP - διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος). Η ΕΛΣΤΑΤ θα έχει στείλει έως τις 30/9 στην Eurostat με βάση την υποχρέωση που έχει (όπως και όλα τα κράτη της ΕΕ) απολογιστικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος, αλλά και προβολές για φέτος με βάση τα νέα δεδομένα (που θα λάβει από το ΓΛΚ).
Το πόρισμα της Eurostat για τα στοιχεία του ελλείμματος αναμένεται στις 23 Οκτωβρίου. Έναν μήνα μετά θα εκδοθούν και τα πορίσματα για την μεταπρογραμματική εποπτεία αλλά και για τη δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική κατάσταση στη χώρα (Ευρωπαϊκό Εξάμηνο).
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Πολύ πιο πριν, ενδεχομένως, και μέσα στον Αύγουστο, αναμένεται το πρώτο πόρισμα από το εξωτερικό. Συνδέεται με το 3ο αίτημα για δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης (που έγινε πριν τις εκλογές) και απαιτεί να έχουν επιτευχθεί τα προαπαιτούμενα του 2ου εξαμήνου του 2022.
Το πόρισμα αυτό θα καταγράφει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την οποία περιμένουν να δουν και οι αγορές εν όψει του επόμενου «ραντεβού» με ξένο οίκο: έχει ορισθεί με τη DBRS για τις 8 Σεπτεμβρίου (με επόμενο σταθμό την Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου).
Η Αθήνα στο πεδίο του Ταμείου Ανάκαμψης, επιχειρεί επιτάχυνση στις πιο «φρέσκιες» υποχρεώσεις της με επίκεντρο κυρίως τα deadline του Αυγούστου. Πρέπει τις επόμενες ημέρες να γίνει η επίσημη κατάθεση του αιτήματος για επιπλέον δάνειο και επιδότηση 5,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και για την αναθεώρησή του.