Θ. Σκυλακάκης: Έρχονται μέτρα για ρευματοκλοπές και στρατηγικούς κακοπληρωτές 

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θ. Σκυλακάκης: Έρχονται μέτρα για ρευματοκλοπές και στρατηγικούς κακοπληρωτές 
Μέχρι το τέλος του έτους θα διατηρηθεί το καθεστώς των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς, αλλά και τα έκτακτα μέτρα στις αγορές, σημείωσε ο Υπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Αν στη συνέχεια οι τιμές ενέργειας αρχίσουν να παρουσιάζουν ακραία χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση είναι πάντα εδώ να βοηθήσει», πρόσθεσε. 

Νέο «πακέτο» μέτρων για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προανήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, νωρίτερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Όπως επισήμανε ο Υπουργός, από την αντιμετώπιση των δύο αυτών προβλημάτων και τη μείωση του κόστους που προκαλούν στο ηλεκτρικό σύστημα, θα υπάρξει έμμεσο όφελος για τους συνεπείς καταναλωτές.

Οι σχετικές παρεμβάσεις θα δρομολογηθούν μετά τη διεξαγωγή της 87ης ΔΕΘ. Όσον αφορά τις ρευματοκλοπές, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη κάνει σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, το πρόβλημα εξακολουθεί να έχει σημαντικές διαστάσεις, με συνέπεια το κόστος τους να αγγίζει το 4% του λογαριασμού που πληρώνει ο καταναλωτής.

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε πως ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών δεν είναι μεγάλος, εκτιμώντας ότι κινούνται μεταξύ 25.000 και 50.0000. Ωστόσο, έχουν σοβαρό κόστος στο ηλεκτρικό σύστημα και τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, μετά τη διεξαγωγή της 87ης ΔΕΘ θα ανακοινωθούν και τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών. Αναφερόμενος στο «Εξοικονομώ 2023», η πλατφόρμα αιτήσεων του οποίου θα παραμείνει ανοικτή έως τις 15 Σεπτεμβρίου, υπογράμμισε πως το πρόγραμμα έχει αγκαλιαστεί από την αγορά, σημειώνοντας επιτυχία και μεγάλη απορρόφηση.

Όπως συμπλήρωσε, η ενεργειακή μετάβαση δεν αφορά μόνο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την «έξυπνη» χρήσης, για την οποία το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η υλοποίηση σχετικών δράσεων. Μία από αυτές είναι το πρόγραμμα «έξυπνων» μετρητών ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι είναι σημαντικό εργαλείο για να συγκρατηθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού, καθώς η σημαντική διείσδυση των ΑΠΕ έχει επιφέρει μεγάλη αυξομείωση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος.

Επίσης, σημείωσε ότι πρόκειται να επιταχυνθούν και νέα προγράμματα προς την κατεύθυνση μείωσης του ενεργειακού κόστους, όπως οι δράσεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση και την αυτοπαραγωγή των επιχειρήσεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως μέχρι το τέλος του έτους θα διατηρηθεί το καθεστώς των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς, αλλά και τα έκτακτα μέτρα σε χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Αν στη συνέχεια οι τιμές ενέργειας αρχίσουν να παρουσιάζουν ακραία χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση είναι πάντα εδώ να βοηθήσει», πρόσθεσε.

Ωστόσο, εκτίμησε πως δύσκολα θα συμβεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιο γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει σε σημαντικό βαθμό τις αγορές, όπως έγινε με την «απόσυρση» του ρωσικού αερίου, η οποία πυροδότησε την ενεργειακή κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Επαφές με Ε.Ε. για τις εξτρά επιδοτήσεις σε ΜμΕ - «Τρύπα» 800 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές

Οικονόμου: Εξετάζονται αυστηρότερες ποινές για τις τροχαίες παραβάσεις

Μαρινάκης: Εξετάζουμε γρήγορα όλες μας τις επιλογές για τους Σπαρτιάτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider