Το μεγάλο στοίχημα της ανάπλασης - Πώς θα αναβαθμιστεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μεγάλο στοίχημα της ανάπλασης - Πώς θα αναβαθμιστεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Μέσα στην ερχόμενη χρονιά αναμένεται ο διαγωνισμός για το Thessaloniki ConfEx Park με στόχο να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα είναι πιο σύγχρονος, πιο αποδοτικός και πιο πράσινος.

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, είναι μια από τις τελευταίες που γίνονται σε αυτό τον χώρο με τη σημερινή του μορφή. Και αυτό διότι μετά από χρόνια διαβουλεύσεων, αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και προετοιμασιών η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo φτάνει στο δια ταύτα: Στον διαγωνισμό για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει το μεγάλο project των 300 εκατ. ευρώ, που άνευ απροόπτου αναμένεται να διεξαχθεί εντός του 2024.

Βάσει του master plan και του αρχιτεκτονικού σχεδίου που κέρδισε τον σχετικό ανοιχτό διαγωνισμό η νέα ΔΕΘ δεν θα έχει καμία σχέση με την τωρινή. Το σχέδιο προβλέπει την ανάπλαση μιας συνολική έκταση 160 στρεμμάτων που θα περιλαμβάνει τέσσερα μεγάλα εκθεσιακά περίπτερα με στεγασμένους χώρους που θα φτάνουν τα 60 στρέμματα. Μόνο το Hall 1 που θα είναι και το μεγαλύτερο περίπτερο θα έχει 22 στρέμματα στεγασμένων χώρων, ενώ το περίπτερο που θα αντικαταστήσει το «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο θα έχει συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους. Στην ΒΔ πλευρά της έκτασης θα αναπτυχθεί ακίνητο που θα στεγάζει το επιχειρηματικό κέντρο με εμπορικούς χώρους και ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Αυτή τη στιγμή στην έκθεση υπάρχουν 37 κτήρια με ωφέλιμο χώρο 40.000 τμ. Από την τωρινή εικόνα, οι μόνες εγκαταστάσεις που θα παραμείνουν στον χώρο είναι το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον (Παλαί Ντε Σπορ), το MOMus – Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, ο πύργος του ΟΤΕ και το περίπτερο της πρώην Esso Pappas, το οποίο αποφασίστηκε να διατηρηθεί ως μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της ΔΕΘ.

Στόχος της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo είναι ο νέος χώρος του Thessaloniki ConfEx Park να αναδείξει ακόμη παραπάνω τη Θεσσαλονίκη ως κέντρο εκθέσεων και συνεδρίων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ η ανάπλαση θα επηρεάσει το σύνολο της πόλης καθώς ο νέος χώρος θα είναι ανοιχτός (χωρίς φράχτη ή τοίχο) και θα περιλαμβάνει χώρους πρασίνου στο 50% της έκτασής του. Ακόμη όλα τα κτίρια θα είναι βιοκλιματικά με εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες, συλλέκτες υδάτων κλπ.

Τα σενάρια για τον διαγωνισμό

Μετά από μια πολυετή καθυστέρηση το project έχει ωριμάσει αρκετά, ώστε να προετοιμάζεται πλέον ο διαγωνισμός για την εύρεση του ιδιώτη επενδυτή που θα το αναλάβει. Σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται δεδομένο πως η δημιουργία του Thessaloniki ConfEx Park θα γίνει μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ), ωστόσο για να προχωρήσει το έργο θα πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκριση των ευρωπαϊκών Αρχών.

Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι το χρηματοδοτικό μοντέλο, ειδικά από την στιγμή που ο προϋπολογισμός του έργου έχει αυξηθεί από τα περίπου 160 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά στα 300 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη του διαγωνισμού προγραμματίζεται για το 2024 και αν όλα προχωρήσουν βάσει του χρονοδιαγράμματος τα έργα θα μπορούν να ξεκινήσουν το 2026 και να ολοκληρωθούν τρία χρόνια αργότερα. Οι εργασίες θα γίνονται τμηματικά και στο μεσοδιάστημα η έκθεση θα πραγματοποιείται κανονικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης – Οι επενδύσεις που αλλάζουν την πόλη

Οι ελληνικές εξαγωγές και επιχειρήσεις στη Βουλγαρία – Οι επενδύσεις των Viohalco, ΟΛΘ, Μύλοι Λούλη και οι χιλιάδες μικρομεσαίοι

Μεταρρυθμίσεις, ενισχύσεις και αλλαγές - Τι ζητούν οι φορείς της αγοράς από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ

gazzetta
gazzetta reader insider insider