Ηλιακή ενέργεια: Ενισχύεται η στροφή των καταναλωτών – 14.200 αιτήσεις στο 5μηνο για φωτοβολταϊκά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ηλιακή ενέργεια: Ενισχύεται η στροφή των καταναλωτών – 14.200 αιτήσεις στο 5μηνο για φωτοβολταϊκά
Από τις αιτήσεις σύνδεσης που έχουν υποβληθεί από τις αρχές Απριλίου, οι 8.750 αφορούν συστήματα τα οποία συνδυάζονται με μπαταρία και επομένως προορίζονται για επιδότηση μέσω του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Ολοένα μεγαλύτερος έδαφος κερδίζει στα ελληνικά νοικοκυριά η προοπτική εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ώστε αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια να καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους σε ρεύμα. Είναι ενδεικτικό ότι, στο 5μηνο που συμπληρώνει η απλοποιημένη πλατφόρμα για τις αιτήσεις σύνδεσης μικρών συστημάτων, έχουν υποβληθεί περίπου 14.200 αιτήματα δέσμευσης ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα «ενεργοποιήθηκε» στις αρχές Απριλίου, ενώ εκτός από τους οικιακούς καταναλωτές, αιτήσεις σύνδεσης για ανάλογα συστήματα (με ισχύ εγκατάστασης έως 10,8 kW) μπορούν να υποβάλουν και αγρότες. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για αγροτικές εφαρμογές παραμένει σε χαμηλά επίπεδα έως και αυτή τη στιγμή, πιθανότατα γιατί το «ταβάνι» των 10,8 kW στην ισχύ εγκατάστασης θεωρείται μικρό για να καλύψει καταναλώσεις ανάλογων χρήσεων.

Την ίδια στιγμή, από τις 14.200 αιτήσεις οι 8.750 αφορούν συστήματα τα οποία συνδυάζονται με μπαταρία. Επομένως, πρόκειται για συστήματα τα οποία προορίζονται για επιδότηση μέσω του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», καθώς στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτών η ύπαρξη συσσωρευτή (η οποία επιδοτείται κατά 90-100%) αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της δαπάνης.

Σε λειτουργία τα πρώτα έργα

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την παραπάνω «δεξαμενή» φωτοβολταϊκών συστημάτων, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ήδη πάνω από 1.000 βρίσκονται σε λειτουργία. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μερικών εκατοντάδων ακόμη μικρών «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ώστε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να προστεθούν κι αυτά στα εν λειτουργία έργα και να ξεκινήσουν να καλύπτουν με «πράσινο» ρεύμα σημαντικό μέρος της κατανάλωσης του ιδιοκτήτη τους.

Όσον αφορά τα συστήματα που προορίζονται για επιδότηση, από τις αρχές Ιουλίου ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα ανάρτησης στην πλατφόρμα του «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» των παραστατικών για τον εξοπλισμό και τις εργασίες εγκατάστασης. Επομένως, άνοιξε ο δρόμος ώστε να ξεκινήσει η εκταμίευση της χρηματοδότησης, για τα συστήματα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Οι 8.750 αιτήσεις, που είναι επιλέξιμες για ένταξη, εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε ένα ποσό ύψους 90 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει δεσμευθεί από τον προϋπολογισμό του «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Επομένως, καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια ανέρχονται σε 238 εκατ. ευρώ, αυτό σημαίνει πως ακόμη υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια, για ενδιαφερόμενους που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι αποκλειστικό κριτήριο για επιδότηση είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης.

Τα ποσά ενίσχυσης

Όπως έχει γράψει το Insider,gr, δικαιούχοι υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι νοικοκυριά και αγρότες, με τους οικιακούς καταναλωτές να πρέπει υποχρεωτικά να συνδυάσουν το φωτοβολταϊκό με μπαταρία. Το πλαφόν στην ισχύ του οικιακού συστήματος έχει καθορισθεί στα 10,8 KW (ισχύς εγκατάστασης) ή στα 10 kW ισχύος παραγωγής. Η μπαταρία που (υποχρεωτικά για τα νοικοκυριά) θα συνοδεύει το φωτοβολταϊκό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού για μία ώρα, με μέγιστο όριο τις 10,8 KWh (κιλοβατώρες).

Το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 75%, η οποία εξαρτάται από το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του αιτούντα, ενώ δεν υπάρχει εισοδηματικό πλαφόν για την υποβολή αίτησης. Επίσης, έχει προβλεφθεί ένα επιπλέον bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Έτσι, στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών (οι οποίοι είναι οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου), η μπαταρία επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 60% (για ισχύ έως 5kW) ή 65% (για μεγαλύτερη ισχύ έως 10,8 kW).

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων, η επιδότηση του φωτοβολταϊκού κινείται από 35% έως 25%, ανάλογα με το εισόδημα και την ισχύ του συστήματος. Η χρηματοδότηση της μπαταρίας κυμαίνεται μεταξύ 90% και 100%, και πάλι ανάλογα με το εισόδημα.

Η παράκαμψη της μπαταρίας

Με τα έως αυτή τη στιγμή δεδομένα, αγγίζουν τους 5.450 οι ενδιαφερόμενοι που δεν επιδιώκουν να εντάξουν στο πρόγραμμα τη σχεδιαζόμενη δαπάνη τους – ένας αριθμός αρκετά υψηλός, συγκριτικά με τους 8.750 καταναλωτές που επιδιώκουν επιδότηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί αιτούντες προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε αλλαγές του «φακέλου» τους, ώστε να προσθέσουν μπαταρία και να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ωστόσο, και πάλι είναι αρκετοί οι καταναλωτές πυο επιλέγουν να παρακάμψουν την επιδότηση.

Παράγοντες του κλάδου έχουν επισημάνει στο Insider.gr πως ο τρόπος που λειτουργούν τα οικιακά φωτοβολταϊκά (net-metering) σημαίνει πως χρησιμοποιούν το δίκτυο σαν μπαταρία, με συνέπεια η παραγωγή που εγχέουν σε αυτό να συμψηφίζεται με την κατανάλωση της κατοικίας οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μέσα στο 24ωρο. Επομένως, στην πράξη η προσθήκη της μπαταρίας δεν έχει όφελος για τον ιδιώτη.

Επίσης, θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι κατά τη φόρτιση-εκφόρτιση η μπαταρία παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 10%, αλλά και τα γνωστά «πλεονεκτήματα» της… παραοικονομίας (καθώς για την επιδότηση θα πρέπει να προσκομιστούν τιμολόγια για την αγορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κακοκαιρία Daniel: Προχωρά η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης – Στη χαμηλή τάση τα προβλήματα

Ρεύμα: Θολό «τοπίο» για τη διασύνδεση Κύπρος–Ελλάδα – Δεν καταβλήθηκαν τα πρώτα 50 εκατ. στον ανάδοχο

Γιατί η Ευρώπη ελπίζει ενεργειακά στη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στη... Χιλή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider