Κακοκαιρία Daniel: Προχωρά η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης – Στη χαμηλή τάση τα προβλήματα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κακοκαιρία Daniel: Προχωρά η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης – Στη χαμηλή τάση τα προβλήματα
Αποκατάσταση βλαβών σε επιμέρους οικοδομικά τετράγωνα ή κτίρια από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, με εξαίρεση τους οικισμούς που συνεχίζουν να πλήττονται από πλημμυρικά φαινόμενα. Προτεραιοποίηση των αιτημάτων εξυπηρέτησης πλημμυροπαθών, με απευθείας πρόσβαση στην online εφαρμογή του Διαχειριστή από την ιστοσελίδα του. Απαραίτητος ο έλεγχος των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στα κτίρια που είχαν πλημμυρίσει.

Στην αντιμετώπιση των βλαβών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» σε επιμέρους οικοδομικά τετράγωνα ή κτίρια στις πληγείσες περιοχές, έχει περάσει η «μάχη» των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε Θεσσαλία και Σποράδες. Όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Διαχειριστής, πλέον έχουν αντιμετωπιστεί στη συντριπτική τους πλειονότητα τα προβλήματα που προξένησε η κακοκαιρία στο δίκτυο μέσης τάσης, με το βάρος πλέον να πέφτει στην επανενεργοποίηση όλων των παροχών στη χαμηλή τάση.

Η αποκατάσταση των βλαβών στη μέση τάση σημαίνει πρακτικά ότι έχουν πλέον αντιμετωπιστεί οι ζημιές στις οποίες οφείλονταν τα πιο εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης. Επομένως, τα συνεργεία του Διαχειριστή επιδιορθώνουν στοχευμένα πλέον προβλήματα τα οποία προκλήθηκαν στις γραμμές χαμηλής τάσης (κάθε ένα από τα οποία μπορεί να έχει επηρεάσει μερικά οικοδομικά τετράγωνα) ή και στις παροχές κατοικιών και επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι καταναλωτές αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη δωρεάν τηλεφωνική εξυπηρέτηση του ΔΕΔΔΗΕ στο 800 400 4000. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα online δήλωσης της βλάβης. Παράλληλα, έχουν ήδη προτεραιοποιηθεί τα αιτήματα εξυπηρέτησης των πλημμυροπαθών, με απευθείας πρόσβαση στη σχετική online εφαρμογή από την αρχική ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ.

Έλεγχος των εγκαταστάσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα η πρόσβαση των συνεργείων του Διαχειριστή στα σημεία που χρειάζεται να επιχειρήσουν, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία στο τοπικό οδικό δίκτυο. Επίσης, όπως είναι φυσικό, από τις εργασίες αποκατάστασης εξαιρούνται οι οικισμοί σε περιοχές οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται από πλημμυρικά φαινόμενα.

Καθώς πάντως προχωρά η αποκατάσταση των βλαβών, ο Διαχειριστής εφιστά την προσοχή των καταναλωτές σε κατοικίες και επιχειρήσεις οι οποίες είχαν πλημμυρίσει, αφού πριν από την επανηλεκτροδότηση θα πρέπει να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος των εσωτερικών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο έλεγχος είναι απολύτως επιβεβλημένος προκειμένου τα κτίσματα να επανηλεκτροδοτηθούν, καθώς μια ανέλεγκτη ηλεκτρική εγκατάσταση, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή όπως ηλεκτροπληξία, πρόκληση πυρκαγιάς, καταστροφές συσκευών.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται εκτέλεση εργασιών από τον Διαχειριστή για την επανασύνδεση, αυτή θα πραγματοποιείται μετά την έκδοση Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) την οποία θα πρέπει και να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι στην εταιρία.

Κανένα πρόβλημα στο σύστημα μεταφοράς

Την ίδια στιγμή, περιορισμένες ήταν οι βλάβες που προκλήθηκαν στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με συνέπεια να μην εμφανιστεί κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του. Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ, το πρόβλημα από τις πτώσεις δύο πυλώνων υψηλής και υπερυψηλής τάσης στην περιοχή της Θεσσαλίας (λόγω καθίζησης του εδάφους) αντιμετωπίστηκε με τη χρησιμοποίηση άλλων γραμμών μεταφοράς που διέρχονται από την περιοχή, όπου το σύστημα είναι πυκνό.

Παράλληλα, συνεργεία του Διαχειριστή, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία για την ασφαλή πρόσβαση τους σε δυσπρόσιτα σημεία λόγω των πλημμυρών, εξετάζουν τη στατικότητα όλων των πυλώνων στην ευρύτερη περιοχή. Η επισκόπηση των γραμμών μεταφοράς γίνεται ταυτόχρονα με drones και στις πλημμυρισμένες περιοχές στις οποίες υπάρχουν γραμμές μεταφοράς εκτός λειτουργίας η μηχανική κατάσταση των πυλώνων εξετάζεται με ελικόπτερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα 10 μέτρα στήριξης των πληγέντων από τη θεομηνία Daniel - Ανοικτή από σήμερα η πλατφόρμα πρώτης αρωγής

Αρχίζουν τα δυνατά - Τα κομάντο έλειπαν - Πάρε δώσε σε βάρος της μειοψηφίας

Ρεύμα: Θολό «τοπίο» για τη διασύνδεση Κύπρος–Ελλάδα – Δεν καταβλήθηκαν τα πρώτα 50 εκατ. στον ανάδοχο

gazzetta
gazzetta reader insider insider