Μήνυμα σταθερότητας θέλει να στείλει μέσω επιστολής του προς ισχυρά χαρτοφυλάκια, ξένους διαχειριστές και funds που «βολιδοσκοπούν» εντόνως την εγχώρια αγορά για τοποθετήσεις σε διάφορους κλάδους, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, στο δεύτερο τρίμηνο, το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας ενισχύθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση, ο δεύτερος ταχύτερος ρυθμός στην Ευρωζώνη. Από τα τέλη του 2019, το ΑΕΠ της Ελλάδας υπεραπέδωσε της Ευρωζώνης κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ και το οικονομικό κλίμα συνεχίζει να βελτιώνεται.
Κατά τα άλλα, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας έφτασε σε υψηλό δεκαετίας, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν 14% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, υψηλότερα περισσότερο από το ήμισυ από το χαμηλό του 2017.
Στην ετήσια ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός εστίασε σε δύο γενικά θέματα:
Πρώτον, στις φυσικές καταστροφές. Φέτος το καλοκαίρι η βορειοανατολική Ελλάδα γνώρισε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, σε περιοχές της Θεσσαλίας σημειώθηκε για πάνω από μισή ημέρα, διπλάσια από την ετήσια βροχόπτωση. Έως και 2,2 δισ. ευρώ χρηματοδότησης έχει εξασφαλιστεί η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει στην ανάκαμψη μετά την καταστροφή. Επιπλέον, το κονδύλιο του προϋπολογισμού για τις φυσικές καταστροφές διπλασιάζεται σε 0,6 δισ. ευρώ που χρηματοδοτείται με μικρή εισφορά για διαμονή σε ξενοδοχεία. Παράλληλα, εισάγεται υποχρεωτική ασφάλιση καταστροφών για τις επιχειρήσεις και εξετάζεται και για τα ακίνητα - κατοικίες. Ο κ. Πατέλης τονίζει επίσης πως δεν θα υπάρχει έκτακτη (ή συνηθισμένη) εισφορά στα τραπεζικά κέρδη.
Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 0,7% του ΑΕΠ για το 2023 και στο 2% για το 2024. «Έχουμε εργαστεί σκληρά για να εδραιώσουμε τη δημοσιονομική αξιοπιστία και οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή αναθεώρησης», σύμφωνα με τον κ. Πατέλη.
«Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη μας, σε επίπεδο ΕΕ για την ενίσχυση της κλιματικής προσαρμογής, για να συμπληρωθεί το εξαιρετικό πλάνο μετριασμού των καθαρών εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου «Fit-for-55».
Ο κ. Πατέλης δίνει έμφαση και στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. «Η εντατικοποίηση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι η βασική προτεραιότητα του νέου υπουργού Οικονομικών. Ανακοινώθηκε μια σειρά πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές ακινήτων, η επέκταση της χρήσης της πλατφόρμας myData για ηλεκτρονική τιμολόγηση και τήρηση βιβλίων, η αύξηση των προστίμων για τη χρήση μετρητών άνω των 500 ευρώ, η προώθηση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, και η διεύρυνση της χρήσης και του πεδίου εφαρμογής των διαδικτυακών φορολογικών ελέγχων. Μια πλήρης νομοθετική πρόταση πρόκειται να υποβληθεί πριν από το τέλος του έτους».
Κατά τα άλλα, ενισχύεται η εποπτεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Airbnb, με μεγαλύτερη εναρμόνιση της φορολογίας μεταξύ των ξενοδοχείων και των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Ο φόρος συναλλαγών στις μετοχές θα μειωθεί κατά το ήμισυ και οι τόκοι στα κουπόνια των κρατικών ομολόγων θα είναι πλήρως αφορολόγητοι.
Επιπλέον, οι συνταξιούχοι που επιλέγουν να εργαστούν δεν θα βλέπουν πλέον τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%, αλλά αντίθετα θα πληρώνουν μια (πολύ μικρότερη) εισφορά 10% στο πρόσθετο εισόδημα. Υπάρχουν πάνω από 1,2 εκατομμύριο συνταξιούχοι ηλικίας έως 74 ετών στην Ελλάδα, από τους οποίους περίπου 40 χιλιάδες είναι σήμερα εγγεγραμμένοι ως μισθωτοί.
Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα φέρει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης με στόχο την επιτάχυνση των δικαστικών υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των ευκαιριών για αναβολές δίκης και την αντιμετώπιση διαδοχικών αγωγών.
Στις 8 Σεπτεμβρίου, πάνω από δεκατρία χρόνια μετά το πρώτο αίτημα της Ελλάδας για το πακέτο διάσωσης, η χώρα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα. Μια μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος διαπιστώνει ότι τα μισά οφέλη από την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα πραγματοποιούνται μετά την υλοποίηση του γεγονότος.
«Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί μια σφραγίδα πιστοποίησης, αφήνοντας σταθερά πίσω μας τα χρόνια της κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, υποσχόμαστε να εργαστούμε σκληρά για να ανταποκριθούμε και να υπερβούμε αυτές τις νέες, αυξημένες προσδοκίες», όπως καταλήγει ο κ. Πατέλης.