Πετρέλαιο: Απειλητική για την παγκόσμια αγορά η επ' αόριστον απαγόρευση της Ρωσίας στις εξαγωγές ντίζελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Απειλητική για την παγκόσμια αγορά η επ' αόριστον απαγόρευση της Ρωσίας στις εξαγωγές ντίζελ
Η Ρωσία επέβαλε επ' αόριστον απαγόρευση στις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης στις περισσότερες χώρες, μια κίνηση που κινδυνεύει να διαταράξει τον εφοδιασμό καυσίμων ενόψει του χειμώνα και απειλεί να επιδεινώσει το φαινόμενο των ελλείψεων παγκοσμίως.

Η Ρωσία επέβαλε επ' αόριστον απαγόρευση στις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης προς τις περισσότερες χώρες, μια κίνηση που κινδυνεύει να διαταράξει τον εφοδιασμό καυσίμων ενόψει του χειμώνα και απειλεί να επιδεινώσει το φαινόμενο των ελλείψεων παγκοσμίως.

Σε κυβερνητικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Mikhail Mishustin, το Κρεμλίνο αναγγέλλει ότι θα εισαγάγει «προσωρινούς» περιορισμούς στις εξαγωγές ντίζελ για να σταθεροποιήσει τις τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά.

Η απαγόρευση, η οποία τέθηκε σε άμεση ισχύ και ισχύει για όλες τις χώρες εκτός από τέσσερα πρώην σοβιετικά κράτη, δεν έχει ημερομηνία λήξης. Οι χώρες που εξαιρούνται από την απαγόρευση περιλαμβάνουν τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία και το Κιργιστάν, τα οποία είναι όλα μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης υπό την ηγεσία της Μόσχας.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ντίζελ στον κόσμο και σημαντικός εξαγωγέας αργού πετρελαίου. Οι συμμετέχοντες στην αγορά ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις της απαγόρευσης της Ρωσίας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα παγκόσμια αποθέματα ντίζελ βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα. Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν έως και 1 δολάριο το βαρέλι στον απόηχο της είδησης, προτού υποχωρήσουν στη συνέχεια.

Αυτή την ώρα, το αργό WTI κερδίζει 1,52% στα 90,99 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent καταγράφει άνοδο 1,10% στα 94,33 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Διατηρεί τα εβδομαδιαία κέρδη - Οι κίνδυνοι της προσφοράς αντισταθμίζουν τη λήξη απεργίας στην Αυστραλία

gazzetta
gazzetta reader insider insider