Καύσιμα: Πληθωριστικές πιέσεις φοβάται η αγορά – Πού θα κινηθούν οι τιμές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Πληθωριστικές πιέσεις φοβάται η αγορά – Πού θα κινηθούν οι τιμές
Οι υψηλότερες τιμές στα καύσιμα κίνησης κατά το τελευταίο δίμηνο και οι προβλέψεις για νέο ράλι για τη διεθνή τιμή του πετρελαίου ενισχύουν τις προβλέψεις για παρατεταμένη ακρίβεια στα καύσιμα στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Οι υψηλότερες τιμές στα καύσιμα κίνησης κατά το τελευταίο δίμηνο και οι προβλέψεις για νέο ράλι για τη διεθνή τιμή του πετρελαίου ενισχύουν τις προβλέψεις για παρατεταμένη ακρίβεια στα καύσιμα στην εγχώρια και διεθνή αγορά αλλά και για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η τιμή της βενζίνης να κινείται σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο σε πανελλαδική βάση και του πετρελαίου κίνησης πάνω από τα 1,85 ευρώ ενώ ακόμη πιο ζοφερές είναι ο προβλέψεις για το άμεσο μέλλον.

Ο πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και εκτίμησε ότι σύντομα θα δούμε την αμόλυβδη στα 2,20 ευρώ το λίτρο.

«Μέσα σε 2,5 μήνες έχουν αυξηθεί 20 λεπτά οι τιμές. Δυστυχώς, θα είναι μια παρατεταμένη περίοδος ανόδου των τιμών και θα ξαναδούμε την τιμή της βενζίνης στα 2,20 ευρώ ανά λίτρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αγοράς οι τιμές θα κινηθούν στα τρέχοντα επίπεδα τις επόμενες ημέρες ενώ εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις διεθνών αναλυτών για τα 100 δολάρια ή ακόμη και τα 150, λόγω της κατάστασης των παγκόσμιων προμηθειών, τότε οι τιμές θα μπορούσαν να κινηθούν αρκετά πάνω από τα 2 ευρώ.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο Christyan Malek, παγκόσμιος επικεφαλής ενεργειακής στρατηγικής στην JPMorgan, οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Ο Malek αύξησε ανοδικά τις εκτιμήσεις του επικαλούμενος έναν ενεργειακό «υπερκύκλο» που θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του Brent στα 150 δολάρια μέχρι το 2026. Προβλέπει ότι η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα φτάσει τα 7,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, περιπλέκοντας τις κυβερνητικές πολιτικές και τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να (ξανά) κάνουν όπως είναι για παράδειγμα, οι στοχευμένες επιδοτήσεις.

Αύξηση και στα αεροπορικά εισιτήρια αναμένει η αγορά

Οι επιβάτες αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν την προοπτική υψηλότερων τιμών των εισιτηρίων μετά το ράλι της τιμής του πετρελαίου που απείλησε τα αυξανόμενα κέρδη των αερομεταφορέων.

Ο Andrew Lobbenberg, αναλυτής αερομεταφορών της Barclays, δήλωσε στους FT ότι αναμένει ότι οι τιμές των εισιτηρίων θα αυξηθούν στην Ευρώπη καθώς οι αεροπορικές εταιρείες περιορίζουν τα πτητικά τους προγράμματα ως απάντηση στην αύξηση του κόστους.

Η άνοδος των τιμών έχει πυροδοτήσει ένα κύμα προειδοποιήσεων για κέρδη και στις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ και πτώση των τιμών των μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παρόλο που ο κλάδος ολοκλήρωσε ένα «δυνατό» καλοκαίρι πτήσεων με πολλούς αερομεταφορείς να αναφέρουν κέρδη ρεκόρ.

Οι αεροπορικοί ναύλοι έχουν ήδη αυξηθεί απότομα φέτος, καθώς οι αερομεταφορείς εξαργυρώνουν την υψηλή ζήτηση για ταξίδια σε μια περίοδο περιορισμένης προσφοράς αεροσκαφών και ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο Topi Manner, διευθύνων σύμβουλος της Finnair, δήλωσε ότι αναμένει ότι οι τιμές των εισιτηρίων θα αυξηθούν περαιτέρω ως απάντηση στα «πολύ υψηλά επίπεδα» κόστους καυσίμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα: Οι εκτιμήσεις για την πορεία τιμών

Καύσιμα: Τσουχτερή η βενζίνη – Φόβοι για υψηλές τιμές και στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ρωσία: Περιορισμοί στις εξαγωγές καυσίμων από το Κρεμλίνο - Ελλείψεις σε βενζίνη και diesel

gazzetta
gazzetta reader insider insider