Η Σαουδική Αραβία έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, λέγοντας ότι αναμένει έλλειμμα αντί για πλεόνασμα, καθώς αυξάνει τις δαπάνες και αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα στις αγορές πετρελαίου.
Το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε επίσης την προηγούμενη πρόβλεψή του για πλεονάσματα κάθε χρόνο έως το 2025, αναμένοντας πλέον ελλείμματα τουλάχιστον έως το 2026, σύμφωνα με μια προσχέδιο του προϋπολογισμού που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.
Η οικονομία των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα αποφύγει οριακά τη συρρίκνωση φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών. Από την πλευρά του, το Bloomberg Economics αναμένει ότι οι περικοπές πετρελαίου της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας θα συρρικνώσουν την οικονομία κατά περίπου 0,7% φέτος, μια σημαντική απόκλιση για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα των G20 το 2022.
Υπό την ηγεσία του διάδοχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto κυβερνήτη της χώρας, η Σαουδική Αραβία πιέζει να διαφοροποιήσει την εξαρτώμενη από το πετρέλαιο οικονομία της, δημιουργώντας νέες εγχώριες βιομηχανίες, όπως η κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο τουρισμός και η εφοδιαστική αλυσίδα. Αλλά τα σχέδια είναι εξαιρετικά ακριβά, επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά.
Οι δαπάνες το 2024 προβλέπονται σε 1,25 τρισεκατομμύρια ριάλ (333 δισ. δολάρια), 10% περισσότερες από τις εκτιμήσεις που έγιναν πέρυσι, ανέφερε το υπουργείο. Αν και οι νέες προβλέψεις θέτουν τις δαπάνες το 2024 σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι το 2023, οι κυβερνήσεις έχουν την τάση να υπερβαίνουν τους στόχους δαπανών.
Ο πληθωρισμός και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη και ως απάντηση η Σαουδική Αραβία «εργάζεται για να επεκτείνει τις κρατικές δαπάνες που έχουν μετασχηματιστικό αποτέλεσμα, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», σύμφωνα με την προκαταρκτική δήλωση του προϋπολογισμού.
Η κυβέρνηση αναμένει τα έσοδα του επόμενου έτους να είναι 1,18 τρισεκατομμύρια ριάλ, μια ελαφρά μείωση από φέτος με βάση αυτό που αποκάλεσε «συντηρητικές εκτιμήσεις για τα πετρελαϊκά και μη πετρελαϊκά έσοδα». Αυτό θα μπορούσε να είναι μια αντανάκλαση της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τη ζήτηση πετρελαίου, με φόβους για ύφεση που θα συνεχίσουν να στοιχειώνουν τις ΗΠΑ και τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα.
Αυτό θα αφήσει το Βασίλειο αντιμέτωπο με έλλειμμα το 2024 ύψους 79 δισεκατομμυρίων ριάλ, ίσο με περίπου το 1,9% της οικονομικής παραγωγής. Το φετινό έλλειμμα προβλέπεται στα 82 δισεκατομμύρια ριάλ, ίσο με περίπου το 2% της οικονομικής παραγωγής. Η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4,4% από το επόμενο έτος.
Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του αργού, θα δώσει στον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο περισσότερο χώρο για να διατηρήσει υψηλά επίπεδα κρατικών δαπανών και να οδηγήσει τον μη πετρελαϊκό τομέα, τον κύριο κινητήρα της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Παρά την προσπάθεια διαφοροποίησης της οικονομίας, το πετρέλαιο και τα πετροχημικά εξακολουθούν να είναι κρίσιμα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 90% των εξαγωγών της χώρας.
Σύμφωνα με την προσχέδιο του προϋπολογισμού, το αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο χρέους της χώρας θα παραμείνει βιώσιμο. Το Βασίλειο ήταν ένας από τους πιο ενεργούς εκδότες ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.