S&P Global: Η μεταποίηση χάνει τη δυναμική της - Στις 50,3 μονάδες ο PMI

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
S&P Global: Η μεταποίηση χάνει τη δυναμική της - Στις 50,3 μονάδες ο PMI
O PMI υποχώρησε χαμηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας περαιτέρω απώλεια δυναμικής σε όλο το εύρος του τομέα.

Νέα πτώση εμφάνισε ο μεταποιητικός PMI τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, εξαιτίας του συνδυασμού της εξασθενημένης ζήτησης από το εξωτερικό και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) έκλεισε στις 50,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, τιμή χαμηλότερη από τις 52,9 μονάδες του Αυγούστου, υποδεικνύοντας περαιτέρω απώλεια δυναμικής σε όλο το εύρος του τομέα. Οι λειτουργικές συνθήκες βελτιώθηκαν οριακά σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και στον λιγότερο αισθητό βαθμό που έχει καταγραφεί κατά την τρέχουσα περίοδο οκτώ μηνών συνεχούς ανάπτυξης.

Παράλληλα, οι ανησυχίες σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού μετά τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα και οι συνθήκες υποτονικής ζήτησης επηρέασαν αρνητικά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο, καθώς οι προσδοκίες σχετικά με τις προοπτικές για την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος υποχώρησαν σε χαμηλό δέκα μηνών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI® από την S&P Global, οι συνθήκες ζήτησης που αντιμετώπισαν οι Έλληνες κατασκευαστές κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου επηρέασαν αρνητικά τη συνολική απόδοση του τομέα. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν μόνο οριακά σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς η ζήτηση από την πλευρά των πελατών μειώθηκε. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός επέκτασης της παραγωγής εξασθένησε και ήταν ο βραδύτερος σε διάστημα οκτώ μηνών.

Οι δυσκολίες προμήθειας πρώτων υλών είχαν επίσης επίπτωση στην ανοδική πορεία, καθώς οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες ακραίες καιρικές συνθήκες δυσχέραναν τις αλυσίδες εφοδιασμού και συνέβαλαν στη μείωση των αποθεμάτων, δεδομένου ότι οι εταιρείες κατέβαλαν προσπάθειες αναπλήρωσης των προϊόντων. Εν τω μεταξύ, ο χαμηλότερος όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών και η μόλις ελαφρά άνοδος των εισροών νέων παραγγελιών οδήγησαν στην ασθενέστερη αύξηση της απασχόλησης που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο.

Στην υποχώρηση της τιμής του κύριου δείκτη συνέβαλε η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αναφορές, η ζήτηση από την πλευρά των πελατών περιορίστηκε λόγω της μειωμένης αγοραστικής τους δύναμης και του υποτονικού ενδιαφέροντος από την εγχώρια αγορά μετά τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ορισμένες εταιρείες επισήμαναν ότι οι ελλείψεις υλικών αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, καθώς οι πρόσφατες πλημμύρες δυσχέραναν τη διαθεσιμότητα ορισμένων εξαρτημάτων. Έτσι, οι εν λόγω ελλείψεις, σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος ενέργειας και καυσίμων, ώθησαν σε υψηλότερο επίπεδο τις τιμές εισροών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence, είπε: «Ο ελληνικός τομέας μεταποίησης έχασε τη δυναμική ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο, καθώς ο συνδυασμός της εξασθενημένης ζήτησης από το εξωτερικό και των ακραίων καιρικών φαινομένων επηρέασε αρνητικά το ενδιαφέρον των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού και άσκησε πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν μόλις οριακά και με τον βραδύτερο ρυθμό από την έναρξη του έτους, με αποτέλεσμα την ηπιότερη αύξηση της παραγωγής.

Οι υποτονικές συνθήκες ζήτησης του μεταποιητικού τομέα σε όλη την Ευρώπη άρχισαν να έχουν επιπτώσεις και στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η ασθενέστερη αύξηση των νέων πωλήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να καταγράψουν περιορισμένη δραστηριότητα προσλήψεων και η απασχόληση να σημειώσει οριακή αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με αναφορές, τους τελευταίους μήνες οι αλυσίδες εφοδιασμού δέχθηκαν πίεση λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και η διαθεσιμότητα υλικών περιορίστηκε. Το κόστος εισροών εξακολούθησε να αυξάνεται με έντονο ρυθμό, παρά την ασθενέστερη συνολική ζήτηση για εισροές και τη χρησιμοποίηση των αποθεμάτων από την πλευρά των εταιρειών, γεγονός το οποίο ώθησε τους κατασκευαστές να αυξήσουν τις τιμές πώλησης για πρώτη φορά από τον Απρίλιo».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το έδαφος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας καλλιεργεί η Ελλάδα

Ο Οκτώβριος φέρνει ανακοινώσεις για το Ψηφιακό Ευρώ – Πώς θα λειτουργεί το digital ευρωνόμισμα 

Deutsche Bank: Στην τελευταία θέση «βυθίστηκε» στο Χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο και στο τρίτο τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider