Το έδαφος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας καλλιεργεί η Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το έδαφος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας καλλιεργεί η Ελλάδα
«Εκκολαπτήριο» για startups της πρωτογενούς παραγωγής δημιουργεί το Smart Agro Hub του Γεωπονικού και δέκα ακόμα εταιρειών.

Ένα «εκκολαπτήριο» για startups του πρωτογενούς τομέα, με την επωνυμία Smart Agro Lab, αποκτά η χώρα, θέτοντας τις βάσεις για καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Το νέο εγχείρημα φιλοδοξεί να καλλιεργήσει τα επόμενα success stories στον τομέα της ευφυούς γεωργίας, προσφέροντας ταυτόχρονα και μια ελπιδοφόρα λύση στην κλιματική αλλαγή που έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης, πλήττοντας μεταξύ άλλων και τον κλάδο της αγροδιατροφής.

Ανοιχτή πρόσκληση σε startups της πρωτογενούς παραγωγής

Το Smart Agro Lab, το οποίο άνοιξε ήδη τις ψηφιακές του πόρτες για να υποδεχτεί τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, αποτελεί μια θερμοκοιτίδα του Smart Agro Hub, της εταιρείας που εδώ και 1,5 χρόνο έχει ιδρύσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και 10 ακόμα καινοτόμες επιχειρήσεις αγροτεχνολογίας, εφοδιαστικής αλυσίδας, κυκλικής οικονομίας, ενέργειας και ψηφιακής τεχνολογίας. Το πολυμετοχικό αυτό σχήμα, το οποίο απαρτίζεται από τις GeoSense, agro-spe-com, Industry Disruptors, Agenso, MES Energy, TCB, Specisoft, ScientAct, Magma, Νέα Γεωργία - Νέα Γενιά, φιλοδοξεί να γεφυρώσει το χάσμα της πανεπιστημιακής έρευνας και γνώσης με την πραγματική αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύει μέσω και της νέας θερμοκοιτίδας να φιλοξενήσει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, 10 έως και 15 επιχειρηματικές ιδέες, οι οποίες έχουν τις προδιαγραφές να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και βιωσιμότητα της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που θα επιλεγούν, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης, όπως διευκρινίζουν οι ιδρυτές του Smart Agro Lab, θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν πηγές χρηματοδότησης, να λάβουν εκπαίδευση και καθοδήγηση από επίλεκτους mentors που προέρχονται από την αγορά της αγροδιατροφής αλλά και την επιστημονική κοινότητα, να έρθουν σε επαφή με επιχειρηματίες, εμπειρογνώμονες, τεχνικούς επενδυτές και φορείς, καθώς και με άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις εντός της θερμοκοιτίδας.

Η πρόσκληση, η οποία απευθύνεται στις ομάδες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που έχουν μια ωριμότητα και θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα αλλά και σε υφιστάμενες startups που θέλουν να λάβουν συμβουλές, έχει ήδη ανοίξει και θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου ενώ η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι έξι μήνες, δηλαδή έως και τον Απρίλιο του 2024. Όσο για τους μέντορες, όπως εξηγεί ο Μιχάλης Στάγκος, Αντιπρόεδρος του Smart Agro Hub, θα είναι από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τις δέκα εταιρείες που μετέχουν στο Smart Agro Hub, δηλαδή στελέχη, επιστήμονες και ερευνητές.

Κομβικός ο ρόλος των startups στη μετάβαση της γεωργίας στη νέα ψηφιακή εποχή

«Ως Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αναγνωρίζοντας τη σημασία του εγχώριου αγροτικού κλάδου στην οικονομία, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως η κλιματική κρίση, οι μεταβαλλόμενες διατροφικές συνήθειες και ο περιορισμός των διαθέσιμων πόρων, βλέπουμε ότι η τεχνολογία και η υιοθέτηση σύγχρονων παραγωγικών μεθόδων αναδύονται ως καταλύτες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων και ταυτόχρονα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρύτανης και Αναπληρωτής Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και Πρόεδρος ΔΣ του Smart Agro Hub, Θωμάς Μπαρτζάνας. «Μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα, προσβλέπουμε σε ένα οικοσύστημα που θα προωθεί τη βιωσιμότητα, την κυκλική οικονομία, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την αναβάθμιση της αγροδιατροφικής αλυσίδας», προσέθεσε.

«Η ευφυής γεωργία μπορεί να εξασφαλίσει υψηλότερες αποδόσεις και βέλτιστη διαχείριση των φυσικών πόρων» ανέφερε από πλευράς του ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Διευθύνων σύμβουλος της Smart Agro Hub. Ο ίδιος συμπλήρωσε μάλιστα ότι στο εγχείρημα αυτό, της μετάβασης της γεωργίας στη νέα ψηφιακή εποχή, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν σημαντικό ρόλο, αφού είναι αυτές που μπορούν να διευρύνουν τις προοπτικές του κλάδου».

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Στάγκος, Αντιπρόεδρος του Smart Agro Hub, συνιδρυτής των Industry Disruptor Game Changers δήλωσε ότι «το βασικό όραμα του Smart Agro Lab είναι να γίνει ένα Venture Studio, να συμμετέχει στην παραγωγή υπεραξίας και να φέρει νέα προϊόντα και υπηρεσίες». Ο ίδιος εκτιμώντας ότι σε 3-4 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη του φάση και τονίζει ότι «το βασικό ζητούμενο της πρωτοβουλίας είναι η διασύνδεση των νεοφυών επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες του Smart Agro Hub».

Το high tech αγρόκτημα στην Αλίαρτο

Σημειωτέον ότι μια από τις καινοτομίας που το Smart Agro Hub μπορεί να προσφέρει στους δυνητικούς startuppers είναι η δοκιμή της ιδέας τους στο high tech, «έξυπνο», αγρόκτημα, στην Αλίαρτο Βοιωτίας, το οποίο λειτουργεί ως χώρος γεωργικού πειραματισμού.

Πρόκειται για την πρώτη μόνιμη αγροτική πειραματική μονάδα τέτοιου τύπου που διαθέτει η χώρα η οποία είναι εξοπλισμένη με την αφρόκρεμα των τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας. Σε αυτή κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει νέες αγροτικές τεχνολογίες στην πράξη.

Ήδη άλλωστε, στο εν λόγω αγρόκτημα έχουν δοκιμαστεί και έχουν μπει σε εφαρμογή ελληνικές και ευρωπαϊκές πειραματικές τεχνολογίες, ώστε να δοκιμαστούν, να βελτιστοποιηθούν και εν συνεχεία να φτάσουν στον Έλληνα αγρότη. «O γεωργικός πειραματισμός είναι κάτι καινοτόμο για την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα στη χώρα μας εισάγονται αγροτικές καινοτομίες από το εξωτερικό χωρίς πρώτα να δοκιμαστούν στην Ελλάδα και γι’ αυτό συχνά αποτυγχάνουν» εξήγησε ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πατάνε γκάζι οι χρηματοδοτήσεις σε ελληνικές startups

Ο CEO της startup των 2,2 δισ. δολαρίων συμβουλεύει: Ποιο κοινό λάθος να αποφεύγετε αν θέλετε να πετύχετε

H Cisco εξαγόρασε την ελληνική startup Code BGP

gazzetta
gazzetta reader insider insider