Στα πλεονεκτήματα που δίνει στην ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μαζί με τα κονδύλια του Tαμείου Aνάκαμψης καθώς και σε μια σειρά από βραχυπρόθεσμους κινδύνους που συνδέονται κυρίως με το εξωτερικό περιβάλλον αναφέρεται το ΥΠΕΘΟ στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού. Σε ειδικό κεφάλαιο γίνεται επίσης σαφές ότι η πιο σημαντική παράμετρος είναι αυτή της κλιματικής κρίσης και μάλιστα σε 2 άξονες: στην άμεση αντιμετώπιση των πληγών που προκλήθηκαν αλλά και στη θωράκιση για το μέλλον.
Αναλυτικά, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη διαμόρφωση του ρυθμού ανάπτυξης τόσο για το 2023 όσο και για το 2024 συνοψίζονται, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, στους εξής:
1. *στην επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας,
2. *στις δυσμενείς διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις,
3. *στη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλότερα του αναμενομένου επίπεδα,
4. *στην όξυνση της ενεργειακής κρίσης, σε ακραία κλιματικά φαινόμενα,
5. *στη συνεχιζόμενη περιοριστική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και
6. *στην εξέλιξη της απορρόφησης των κονδυλίων του ΤΑΑ.
Αντιθέτως, ανοδικά στον ρυθμό ανάπτυξης θα μπορούσαν να επιδράσουν όπως αναφέρεται, οι εξής παράμετροι:
1. η ενδεχόμενη ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού,
2. *η ευνοϊκότερη του αναμενομένου εξέλιξη της τουριστικής κίνησης,
3. *η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στην επενδυτική βαθμίδα και από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης,
4. η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΑ καθώς και
5. *η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η κλιματική κρίση
Το ΥΠΕΘΟ εξηγεί πως σημαντική παράμετρος για την επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων που τέθηκαν είναι η γρήγορη αποκατάσταση της παραγωγικής δραστηριότητας, με έμφαση στην αγροτική παραγωγή, αλλά και των υποδομών, των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες. Για αυτόν τον σκοπό έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητοι δημοσιονομικοί πόροι, χρησιμοποιώντας παράλληλα κατά το βέλτιστο βαθμό τις διαθέσιμες ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης.
Ωστόσο, γίνεται σαφές πως η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο. Για αυτόν τον σκοπό η Κυβέρνηση λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα και πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις, μέσω εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων πόρων, σε τέσσερα επίπεδα: (α) στην κλιματική μετάβαση και απανθρακοποίηση, (β) στην ανάπτυξη υποδομών ανθεκτικών σε επιδεινούμενα καιρικά φαινόμενα, (γ) στη σημαντική ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και της πρόληψης και (δ) στη θωράκιση της εθνικής οικονομίας από τις συνέπειες φυσικών καταστροφών, μέσω της πρόβλεψης σχετικών μόνιμων κονδυλίων στον προϋπολογισμό, την ενίσχυση της ασφάλισης καθώς και της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας της κρατικής αρωγής.