Εντυπωσιακή μείωση του χρέους - Συντηρητική εκδοτική στρατηγική για το 2024

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εντυπωσιακή μείωση του χρέους - Συντηρητική εκδοτική στρατηγική για το 2024
Την κατηφόρα ακολουθεί το χρέος προς το ΑΕΠ για το 2023 αλλά και για το 2024, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα στην Βουλή το οικονομικό επιτελείο.

Εντυπωσιακή αποκλιμάκωση του χρέους για φέτος κατά 12,1% δείχνει το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Δευτέρα στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ και η προβολή για το επόμενο έτος αντανακλά μία περαιτέρω συνέχιση του κύκλου μείωσης του χρέους κατά 7,1%, παράλληλα με ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Η υπεραπόδοση του ελληνικού δημοσίου σε αυτόν τον τομέα, οδήγησε στην συντηρητική δανειακή στρατηγική του 2023 που αναμένεται να συνεχιστεί σε παρόμοια επίπεδα και στο 2024.

Πιο αναλυτικά, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 357,000 δισ. ευρώ ή 159,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2023, έναντι 356,592 δισ. ευρώ ή 171,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2022, παρουσιάζοντας μείωση κατά 12,1 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2022. Το 2024 το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 358,000 δισ. ευρώ ή 152,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,1 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2023.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί, όπως φαίνεται και στον ανωτέρω πίνακα, πως το 2020 το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ανερχόταν στο 206,5%, δηλαδή 54,3 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την πρόβλεψη για το 2024. Είναι χαρακτηριστική εικόνα η «κατηφόρα» που ακολουθεί το χρέος από το 2020 έως στο φετινό και στο προβλεπόμενα επόμενο επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ανωτέρω ραγδαία μείωση συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο, επίδοση που εξηγεί και τις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου. Μάλιστα, η βελτίωση δεν αντανακλάται μόνο στην μείωση της σχέσης του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ αλλά και στην σχεδόν σταθεροποίηση που επιτυγχάνεται στο ΑΕΠ ακόμα και σε πραγματικούς όρους όγκου. Τα παραπάνω οδηγούν στην εικόνα μιας ελληνικής οικονομίας η οποία «μεγαλώνει» σχεδόν 30%, επανερχόμενη περίπου στα επίπεδα προ του 2010 και της κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Στο προσχέδιο αναφέρεται ακόμα, πως σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, κομβικής σημασίας επίτευγμα για την ελληνική οικονομία είναι η αναβάθμιση του αξιόχρεού της στην επενδυτική βαθμίδα κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης R&I, Scope Ratings και DBRS Morningstar καθώς επίσης και η διπλή αναβάθμιση, ένα μόλις επίπεδο πριν την επενδυτική βαθμίδα, από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, σε συνέχεια της ενίσχυσης του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας, με τις δώδεκα διαδοχικές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφέρει πως, παράλληλα, η οικονομική δραστηριότητα εξαρτάται από τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και τις ενδεχόμενες εξωγενείς κρίσεις ενώ η οικονομική σταθερότητα και πρόοδος διασφαλίζονται μόνο εάν τηρηθούν απαρέγκλιτα οι τιθέμενοι δημοσιονομικοί στόχοι, διοχετεύοντας παράλληλα τους πεπερασμένους δημοσιονομικούς πόρους στοχευμένα, με τη μέγιστη δυνατή οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα.

Περιορισμένες εκδόσεις χρέους και το 2024

Στο προσχέδιο αναφέρεται πως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων περιορίστηκε η εκδοτική δραστηριότητα του δημοσίου, αποφέροντας σταθεροποίηση του υφιστάμενου ύψους του δημόσιου χρέους σε ονομαστικούς όρους και σε παράλληλη μείωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 10%, διατηρώντας ταυτόχρονα το ύψος των ταμειακών του διαθεσίμων σε ίδια περίπου με τα περυσινά επίπεδα.

Η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση του χρέους για το 2023 συνέχισε να υλοποιείται μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13, 26 και 52 εβδομάδων.

Ως εκ τούτου, δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων που διατηρεί το ελληνικό δημόσιο, των αναμενομένων αυξημένων επιπλέον εκταμιεύσεων από τα χρηματοδοτικά σχήματα που έχουν ήδη αποφασισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο από τα διαρθρωτικά ταμεία όσο και από το NGEU, καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του για το έτος 2024, λόγω και των προαναφερόμενων προπληρωμών, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη, αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων.

Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του ΕΔ στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, καθ’ όλη τη διάρκειά του, ήτοι την 31η.12.2024 που επέρχεται και η λήξη της περιόδου επανεπένδυσης, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του ΕΔ, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ΕΔ ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός 2024: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ - Ταχύτερη ανάπτυξη 3% - Όλες οι παρεμβάσεις

Χατζηδάκης στο Advisors Hub της Mastercard: Η στρατηγική δέσμευση της εταιρείας στην Ελλάδα ενδυναμώνει την παρουσία της

Μαρινάκης: Επενδυτικοί πόροι 12,1 δισ. ευρώ μέσω του ΠΔΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης το 2024

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider