Τουρκία: Πάνω από το 61% «καλπάζει» ο πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Πάνω από το 61% «καλπάζει» ο πληθωρισμός
Στο 61,53% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Τρίτη, λίγο κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Στο 61,53% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Τρίτη, λίγο κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Ήταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας επιτάχυνσης του πληθωρισμού, ως απάντηση στις πρόσφατες αυξήσεις φόρων και την εξασθένηση της λίρας.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή ήταν 4,75%. Βάσει δημοσκόπησης του Reuters, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 61,7%.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε πάνω από το 85% πέρυσι, αφού ένας επιθετικός κύκλος μείωσης των επιτοκίων πυροδότησε μια ιστορική νομισματική κατάρρευση στα τέλη του 2021. Αλλά μετά τη νίκη στις εκλογές του Μαΐου, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντέστρεψε την πορεία της νομισματικής πολιτικής και όρισε νέα οικονομική ηγεσία για να υιοθετήσει πιο ορθόδοξες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης.

Η λίρα, υπό λιγότερο κρατικό έλεγχο πλέον, έχει υποχωρήσει περίπου 26% από τις εκλογές. Ο πληθωρισμός αναμένεται να σκαρφαλώσει στο περίπου 70% μέχρι το τέλος του έτους και να φτάσει στο 75% περίπου τον Μάιο του επόμενου έτους προτού ξεκινήσει η αποθέρμανση της οικονομίας, εκτιμούν οικονομολόγοι και κυβέρνηση.

Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης στο 30%, αυστηροποιώντας την πολιτική της για τέσσερις συνεχείς μήνες. Από τη στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της τον Ιούνιο, έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 2.150 μονάδες βάσης για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider