Η Κίνα χαλαρώνει την αυστηρή νομοθεσία καλωσορίζοντας τις ξένες επιχειρήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα χαλαρώνει την αυστηρή νομοθεσία καλωσορίζοντας τις ξένες επιχειρήσεις
Ανοίγει την πόρτα στις ξένες επενδύσεις η Κίνα καθώς σχεδιάζει να χαλαρώσει τα εμπόδια που μέχρι σήμερα κρατούσαν τους ξένους επενδυτές έξω από τις πύλες του ασιατικού «γίγαντα». 

Ανοίγει την πόρτα στις ξένες επενδύσεις η Κίνα καθώς σχεδιάζει να χαλαρώσει τα εμπόδια που μέχρι σήμερα κρατούσαν τους ξένους επενδυτές έξω από τις πύλες του ασιατικού «γίγαντα».

Οι διευκρινίσεις που ανοίγουν το δρόμο στο επιχειρείν

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετώπιζαν οι επενδυτές είναι πως τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει αυστηροποιήσει τον έλεγχο της συλλογής και εξαγωγής δεδομένων με νέους νόμους. Ωστόσο, οι ξένες επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν να συμμορφωθούν λόγω αόριστης διατύπωσης.

Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό, η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας (CAC) είπε ότι δεν απαιτείται κυβερνητική εποπτεία για τις εξαγωγές δεδομένων εάν οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν ορίσει ότι χαρακτηρίζεται ως «σημαντικό».

«Η δημοσίευση του νέου σχεδίου θεωρείται μήνυμα της κινεζικής κυβέρνησης ότι ακούει τις ανησυχίες των επιχειρήσεων και είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για να τις αντιμετωπίσει, κάτι που είναι θετικό», ανέφερε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα στο CNBC.

«Το σχέδιο κανονισμού απαλλάσσει τις εταιρείες από ορισμένες από τις δυσκολίες με τη διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων και την προστασία προσωπικών πληροφοριών, εν μέρει καθορίζοντας έναν κατάλογο εξαιρέσεων από τις σχετικές υποχρεώσεις και εν μέρει παρέχοντας μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χειριστές δεδομένων μπορούν να επαληθεύσουν αυτό που χαρακτηρίζεται από τις αρχές ως « σημαντικά δεδομένα», ανέφερε το Επιμελητήριο της ΕΕ.

Χωρίς κρατική επίβλεψη η μεταφορά δεδομένων

Στο ίδιο μοτίβο το Κρατικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να διευκολύνει τις διασυνοριακές ροές δεδομένων. Τα δεδομένα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του διεθνούς εμπορίου, της ακαδημαϊκής συνεργασίας, της κατασκευής και του μάρκετινγκ μπορούν να σταλούν στο εξωτερικό χωρίς κυβερνητική επίβλεψη - εφόσον δεν περιλαμβάνουν προσωπικές πληροφορίες ή «σημαντικά δεδομένα», ανέφερε το Πεκίνο με τη Ρέβα Γκουζόν, διευθύντρια, China Corporate Advisory στο Rhodium Group να αναφέρει πως έτσι βελτιώνεται σημαντικά το επενδυτικό κλίμα καθώς το Πεκίνο πλέον συνειδητοποιεί το μεγάλο κόστος που συνεπάγονται οι απαγορεύσεις του.

Το σχέδιο 24 σημείων και οι ασάφειες

Να σημειωθεί ωστόσο, πως το Πεκίνο είχε προτείνει ένα σχέδιο 24 σημείων για την υποστήριξη των ξένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη χώρα.

Ωστόσο στην πράξη, το σχέδιο αυτό υστερούσε καθώς υπήρχαν ασάφειες για τη μεταφορά δεδομένων, τις προσωπικές πληροφορίες και τους κανόνες κυβερνοασφάλειας.

Τα «σημαντικά δεδομένα», όπως τα αναφέρει η Κίνα παραμένουν απροσδιόριστα — και υπόκεινται στην αποφασιστικότητα του Πεκίνου ανά πάσα στιγμή, τόνισε ο Μάρτιν Τσορζέμπα, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics, ωστόσο η Κίνα πλέον ακολουθεί μια πιο χαλαρή στάση όσον αφορά στην εφαρμογή των κανονισμών.

Το πρώτο βήμα έγινε

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τομέας της τεχνητής Νοημοσύνης, όπου η Baidu και άλλες κινεζικές εταιρείες στα τέλη Αυγούστου μπόρεσαν τελικά να λανσάρουν chatbots τεχνητής νοημοσύνης στο κοινό, αφού ο «ενδιάμεσος κανονισμός» του Πεκίνου για τη διαχείριση τέτοιων υπηρεσιών τέθηκε σε ισχύ στις 15 Αυγούστου.

Να σημειωθεί πως νέα έκδοση των κανόνων AI έλεγε ότι δεν θα ισχύουν για εταιρείες που αναπτύσσουν την τεχνολογία, εφόσον το προϊόν δεν είναι διαθέσιμο στο μαζικό κοινό. Το βήμα προόδου χαιρέτησε και ο Ρόμπιν Λι, Διευθύνων Σύμβουλος της Baidu, που ανέφερε πως οι νέοι κανόνες είναι «περισσότερο υπέρ της καινοτομίας παρά της ρύθμισης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γέλεν: Μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την Παγκόσμια Τράπεζα και Κίνα στην ατζέντα της Αμερικανίδας ΥΠΟΙΚ

ΕΕ - ΗΠΑ: Προς συμφωνία για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ σε χάλυβα, αλουμίνιο

Καμπανάκι Scope Ratings για Ιταλία: Οι αυξήσεις στο έλλειμμα απειλούν την πιστοληπτική της ικανότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider