Αρνητικές για το πιστωτικό προφίλ της Ιταλίας είναι οι αυξήσεις στο έλλειμμά της αναφέρει η Scope Ratings, που τονίζει πως τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα της γειτονικής χώρας φέτος και το επόμενο έτος θα την καθιστούσαν μη επιλέξιμη για τη στήριξη ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αύξησε την περασμένη εβδομάδα τους στόχους για το έλλειμμα και μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, προκαλώντας αύξηση του χάσματος μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων που ξεπέρασε τις 200 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο από τον Μάρτιο.
«Οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών μελών της ΕΕ για την περίοδο 2024-2025 έχουν σημασία. Υποδεικνύουν εάν μία από τις προϋποθέσεις για την πιθανή ενεργοποίηση του Μέσου Προστασίας Μεταφοράς (TPI) της ΕΚΤ –η συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ– συνεχίζει να πληρείται» ανέφερε το Reuters.
- Διαβάστε ακόμα - Ιταλία: Τρίμηνη μείωση τιμών 10% στα σούπερ μάρκετ από 1η Οκτωβρίου
Η Ιταλία έχει προβλέψει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο ανώτατο όριο του 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο το 2026 και ουσιαστικά δεν βλέπει μείωση του χρέους κατά την περίοδο 2023-2026.
Η καταλληλότητα των ιταλικών τίτλων στο πλαίσιο του TPI της ΕΚΤ «είναι βασικός μοχλός της πιστοληπτικής ικανότητας BBB+/Stable», δήλωσε η Scope που θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή της για το χρέος της Ιταλίας την 1η Δεκεμβρίου.
Το ΤPI δεν δικαιολογεί λάθη πολιτικής
Το TPI είναι ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από την ΕΚΤ για να αναχαιτίσει τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών. Ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά ομολόγων χωρών που κάνουν «λάθη πολιτικής», όπως δήλωσε η πρόεδρος της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες πρέπει να σέβονται τις οικονομικές προδιαγραφές της ΕΕ, να έχουν βιώσιμο δημόσιο χρέος και να μην παρουσιάζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ διαπραγματεύονται νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα εισαχθούν το επόμενο έτος, αφού ανεστάλησαν προσωρινά το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19.
«Βροχή» οι αξιολογήσεις για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ
Πριν την αξιολόγηση της Ιταλίας από την Scope τον Δεκέμβριο, θα προηγηθούν άλλοι μεγαλύτεροι οργανισμοί. Από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, οι S&P Global, DBRS, Fitch και Moody's, θα επανεξετάσουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και οι αξιολογήσεις τους θα αποτελέσουν τεστ για τη σταθερότητα των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων.
Να σημειωθεί πως πρόσφατα το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αύξησε την εκτίμησή του για την έκδοση χρέους φέτος λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών του κράτους αλλά και των καθυστερήσεων στις μεταφορές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ιταλία να αποτελεί τη μόνη χώρα της ευρωζώνης που προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση.
Η Scope τόνισε επίσης τον κίνδυνο η ΕΚΤ να επιταχύνει το τέλος της αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του Πανδημικού Προγράμματος Έκτακτης Αγοράς (PEPP), το οποίο μέχρι στιγμής αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Αν κάτι τέτοιο συμβεί, η Ρώμη θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς αγοραστές τίτλων αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (52,61 δισεκατομμύρια δολάρια), περίπου το 10% των εκτιμώμενων ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της το 2025, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Scope.
Η Scope εκτιμά πως για να παραμείνει επιλέξιμη για το TPI, η Ιταλία θα πρέπει να εμμείνει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αλλά και σε σταδιακή δημοσιονομική εξυγίανση τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, στο μεταξύ, τα επίμονα δημοσιονομικά ελλείμματα και οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις θέτουν σε κίνδυνο τη μεταφορά δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κονδυλίων για την ανάκαμψη μετά την πανδημία στην Ιταλία.