Αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών έφερε τον Σεπτέμβριο η αποκλιμάκωση και των θερμοκρασιών, με την αγορά Επόμενης Ημέρας να «κλείνει» μειωμένη κατά 7% συγκριτικά με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.
Πιο συγκεκριμένα, η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώθηκε στα 101,95 ευρώ ανά MWh, μειωμένη κατά 7,38 ευρώ συγκριτικά με τον Αύγουστο. Πρόκειται για τον δεύτερο μήνα που η αγορά σημειώνει πτώση, έπειτα από το άλμα του Ιουλίου, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, στην περίπτωση που συνεχίσουν να παραμένουν ήπιες οι καιρικές συνθήκες.
Η πτωτική πορεία επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του κλάδου, ότι οι ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εισέλθει σε μία «νέα κανονικότητα», με τις τιμές να σταθεροποιούνται μεν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της έξαρσης της ενεργειακής κρίσης, χωρίς ωστόσο να επανέρχονται στα νούμερα που παρατηρούνταν πριν από το φθινόπωρο του 2021.
Η «απόσταση» από την έξαρση της κρίσης αποτυπώνεται ανάγλυφα από το ύψος στο οποίο είχε διαμορφωθεί η χονδρεμπορική τιμή πριν από ακριβώς ένα χρόνο. Έτσι, ο Σεπτέμβριος του 2022 είχε κλείσει ούτε λίγο ούτε πολύ στα 416,87 ευρώ ανά MWh, κάτι που σημαίνει ότι στους 12 μήνες που μεσολάβησαν η βουτιά άγγιξε το 308%.
Πρωταγωνιστής οι ΑΠΕ για δεύτερο μήνα
Την ίδια στιγμή, τον προηγούμενο μήνα μειωμένος ήταν ο όγκος συναλλαγών, σε σχέση με τον Αύγουστο, γεγονός το οποίο υποδεικνύει πως τον Σεπτέμβριο μειώθηκε η ζήτηση σε ρεύμα. Έτσι, οι αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του χρηματιστηρίου άγγιξαν τον προηγούμενο μήνα τις 4.545 GWh (Γιγαβατώρες), από 5.517 Γιγαβατώρες τον Ιούλιο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε ετήσια βάση οι χρηματιστηριακές αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας ήταν αυξημένες, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2022 είχαν διαμορφωθεί στις 4.267 Γιγαβατώρες.
Ο περιορισμός της ζήτησης είχε ως συνέπεια για έναν ακόμη μήνα οι ΑΠΕ να αποτελέσουν το πρωτεύον (έστω και με βραχεία κεφαλή) «καύσιμο» στο μείγμα. Έτσι, η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών άγγιξε το 37%, ξεπερνώντας για δεύτερο μήνα (μετά τον Ιούλιο) τη συμμετοχή του αερίου. Το ποσοστό του ορυκτού καυσίμου άγγιξε το 35%.
Ακολούθησαν οι εισαγωγές με 12%, ένα ποσοστό αυξημένο σε σχέση την ιστορική τάση για το ισοζύγιο των «ανταλλαγών» ηλεκτρικής ενέργειας με τις γειτονικές αγορές. Σημαντικά χαμηλότερα κινήθηκαν οι υδροηλεκτρικές μονάδες (7%), ενώ ακόμη μικρότερη ήταν η «παρουσία» του λιγνίτη.
Μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ
Όσον αφορά τα ποσοστά των προμηθευτών, η ΔΕΗ κατέλαβε το 54,06% του συνολικού όγκου εκπροσώπησης, σημειώνοντας μείωση έναντι του Αυγούστου, όταν είχε διαμορφωθεί στο 59,67%. Αντίστοιχα, στο σύνολό τους οι ιδιώτες είδαν το μερίδιό τους να αυξάνεται στο 45,94%, έναντι 40,33% τον προηγούμενο μήνα.
Στους ιδιώτες προμηθευτές, την πρώτη θέση κατέλαβε η ΗΡΩΝ με 11,79% (από 8,7% τον Αύγουστο), ενώ ακολούθησε η Mytilineos με 8,34% (από 7,77%). Αν στο μερίδιο της Mytilineos προστεθεί το ποσοστό της Watt+Volt (4,16%), η οποία έχει εξαγοραστεί από την εταιρεία, το μερίδιό της διαμορφώνεται στο 12,5%.
Την τρίτη θέση κατέλαβε η Elpedison με 6,17% (από 5,83%), ενώ ακολούθησαν η NRG με 5,83% (από 5,43%), η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας με 3,46% (από 2,94%), η ZeniΘ με 2,25% (από 2,53%), η Volterra με 2,1% (που επίσης έχει εξαγορασθεί από τη Mytilineos), η Volton (0,76%), η ΚΕΝ (0,43%), η Eunice (0,23%) και η Ελινόιλ (0,19%).