Ο δεύτερος κύκλος του σχεδίου της κυβέρνησης για ανασύσταση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, μετά τον πρώτο κύκλο της μείωσης των κόκκινων δανείων, εκκινεί από σήμερα.
Οι επίσημες ανακοινώσεις από το ΤΧΣ για την πρώτη αποεπένδυσή του από ελληνική τράπεζα, με την επαναγορά από την Eurobank του 1,4% των μετοχών της που κατείχε το Ταμείο, θα ακολουθηθούν από την παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, με το οποίο θα διευρυνθούν οι εναλλακτικές δανειοδότησης των πολιτών με παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς οργανισμούς, θα θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες και διαφάνεια στην ενημέρωση των οφειλετών από τις εταιρείες διαχείρισης και ποινές για τη μη συμμόρφωσή τους, θα προωθηθούν περαιτέρω βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και θα επιβεβαιωθεί η χρήση του «Ηρακλή» για την οριστική επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων στις τράπεζες.
α) Όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr και επιβεβαιώθηκε από τις εξαγγελίες του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη , η κυβέρνηση θα διευρύνει το νομικό πλαίσιο που προβλέπει σήμερα τις μικροπιστώσεις μέχρι 25.000 ευρώ, έτσι ώστε να συμπεριλάβει και χρηματοδοτικά ιδρύματα τα οποία θα μπορούν να χορηγούν δάνεια, όλων των κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων στεγαστικών, σε νέους και σε υφιστάμενους δανειολήπτες. Αυτά τα χρηματοδοτικά ιδρύματα – τα λεγόμενα non deposit financial institutions που λειτουργούν ήδη στο εξωτερικό – θα είναι χρηματοδοτικοί φορείς που δεν συγκεντρώνουν καταθέσεις, αλλά έχουν κεφάλαια για να δανείσουν, ενώ πληρούν κεφαλαιακές απαιτήσεις και εποπτεύονται από τις εποπτικές αρχές. Στην κατεύθυνση διεύρυνσης των δυνατοτήτων χρηματοδότησης, παράλληλα, η κυβέρνηση θα διευρύνει και τις δυνατότητες που έχουν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων να χρηματοδοτούν δανειολήπτες οι οποίοι έχουν μη εξυπηρετούμενα, αλλά βιώσιμα δάνεια σε ρύθμιση.
β) Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ θα φέρει και επιπρόσθετους κανόνες δεοντολογίας στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης. Όπως είχε γράψει το insider.gr, το ν/σ θα ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία 2167/2021. Πρόκειται για οδηγία της ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ στις 28 Δεκεμβρίου του 2021 και πρέπει να ενσωματωθεί από τα κράτη – μέλη της ΕΕ μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου του 2023. Κατόπιν αυτού, από τις 30 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους η αγορά και η διαχείριση NPLs θα διέπεται από αυστηρότερους κανόνες προστασίας των οφειλετών, επιβάλλοντας στις εταιρείες διαχείρισης συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Επιπλέον των κανόνων αυτών, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ θα επιβάλλει στους servicers πρόσθετες διατάξεις, εθνικού δικαίου, για την μέγιστη προστασία των δικαιωμάτων των οφειλετών και εν τέλει, για την μέγιστη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Στο πλαίσιο των αυστηρότερων κανόνων λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης, το νομοσχέδιο θα ορίζει την εκτενή και προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τον δανειολήπτη για την οφειλή του και όλες τις επιμέρους παραμέτρους της εξυπηρέτησής της, προβλέποντας και τη δημιουργία βάσης δεδομένων από τους servicers. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες διαχείρισης θα οφείλουν να υποβάλλουν σε τακτική βάση στο Υπουργείο Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, τα παράπονα που δέχονται από τους τελευταίους, αλλά και τις ρυθμίσεις που τους προσφέρονται. Η μη τήρηση των παραπάνω θα οδηγεί στην επιβολή ποινών στις εταιρείες διαχείρισης που θα ορίζονται επίσης στο νομοσχέδιο.
γ) Περαιτέρω βελτιώσεις αναμένονται στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, προκειμένου να ενισχυθεί η δυναμική του και να επιτευχθούν μεγαλύτερα «κουρέματα» οφειλών. Όπως είχε γράψει το insider.gr, ο αλγόριθμος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εξωδικαστικού θα περάσει στην δεύτερη φάση του, με στόχο να μπορεί να δίνει καλύτερες ρυθμίσεις, με μεγαλύτερο ποσοστό διαγραφής χρέους. Το σκεπτικό είναι να μπορεί να διακρίνει ποιος οφειλέτης έχει ανάγκη μεγαλύτερου «κουρέματος», αντιπαραβάλλοντας το ύψος της οφειλής με την αξία του ακινήτου του. Επίσης θα υπάρχουν διατάξεις (σ.σ. επιβολή ποινών) ώστε ο μηχανισμός του Εξωδικαστικού να προστατεύεται από στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις ρυθμίσεις της πλατφόρμας και μπαίνουν σε αυτήν για να «ροκανίζουν» τον χρόνο χωρίς να πληρώνουν την οφειλή τους. Σημειώνεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ανεβάζει μήνα με τον μήνα ταχύτητα και στο τέλος Σεπτεμβρίουτο ποσό των οφειλών που είχαν ρυθμιστεί είχε φτάσει τα 3,26 δισ. ευρώ, μέσω 8.804 ρυθμίσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ έχουν διαγραφεί οφειλές 944 εκατ. ευρώ. Οι ρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε μηνών.
δ) Από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΘΟ και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης γνωστοποίησε την προτεραιότητα του ΥΠΕΘΟ στην πλήρη εξυγίανση του συνόλου των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, με όχημα τον «Ηρακλή». Ο «Ηρακλής ΙΙΙ» όχι μόνο θα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των μη συστημικών τραπεζών, οι οποίες εκπονούν σοβαρή προσπάθεια εξυγίανσης με ορίζοντα συγχωνεύσεις για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, αλλά θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός και για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.