Εύσημα Fitch σε Ελλάδα για ανάπτυξη και χρέος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εύσημα Fitch σε Ελλάδα για ανάπτυξη και χρέος
Στο βασικό του οίκου η μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ ανανμένεται να ξεπεράσει τις από 50 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2025, από το υψηλό του 206% το 2020.

«Η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ υπερβαίνει αυτή των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης λόγω των αυξανόμενων επενδύσεων και της πολύ σταθερής ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου το 2023. Αυτά, σε συνδυασμό με τον σχετικά σταθερό πληθωρισμό και τη συνεχή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα συμβάλουν στη διατήρηση της ανάπτυξης κατά μέσο όρο στο 2% 2023 - 2025», όπως αναφέρει η Fitch.

Στο βασικό του οίκου η μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ ανανμένεται να ξεπεράσει τις από 50 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2025, από το υψηλό του 206% το 2020, κάτι που σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους από όλες τις χώρες που αξιολογεί η Fitch, αν και εξακολουθεί να εμφανίζει χρέος τριπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών που αξιολογούνται με «ΒΒ». Οι σταθερές συνθήκες χρηματοδότησης, οι περιορισμένες ανάγκες μετακύλισης χρεών και οι μεγάλες θέσεις ρευστότητας (35 δισ. ευρώ), θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη διαχείριση του χρέους, σύμφωνα με τη Fitch.

Ο οίκος αναμένει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί το 2023, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξάνεται στο 1,2% του ΑΕΠ, λόγω της ισχυρής αύξησης των εσόδων και του περιορισμού των δαπανών. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα φιλόδοξο δημοσιονομικό σχέδιο που στοχεύει σε πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ το 2024 - 2026, εν μέρει λόγω της βελτιωμένης είσπραξης εσόδων, ωστόσο εντοπίζονται κάποιοι κίνδυνοι στο μέτωπο των δαπανών.

Η Fitch στέκεται επίσης στους παρακάτω παράγοντες που επιδρούν θετικά στην αξιολόγηση της Ελλάδας:

- Δημοσιονομικά: Εμπιστοσύνη στη μετεκλογική δημοσιονομική πολιτική, που οδηγεί σε μια σταθερή πτωτική κίνηση το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

- Μακροοικονομικά: Βελτίωση των μεσοπρόθεσμων επιδόσεων και των δυνητικών ρυθμών ανάπτυξης, με ώθηση από τις υψηλότερες επενδύσεις και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Οι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά:

Μια πιθανή διατηρήσιμη ανοδική τάση του χρέους (όπως π.χ. εξαιτίας μιας δημοσιονομικής χαλάρωσης, αδύναμης ανάπτυξης ή εμφάνισης υποχρεώσεων που σχετίζονται με τον τραπεζικό κλάδο) καθώς και τυχόν νέοι κραδασμοί για την ελληνική οικονομία που θα επηρεάσουν την ανάκαμψη ή τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το πιο άγριο sell off στην αγορά ομολόγων από το 1787 - Οι χειρότερες απώλειες εδώ και 236 έτη

Τι κρύβει η επόμενη μέρα για τις αγορές και το Χρηματιστήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider