Χάρκερ (Fed): Τα επιτόκια να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάρκερ (Fed): Τα επιτόκια να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα
«Αν απουσιάσει μια έντονη στροφή σε ό,τι βλέπω στα δεδομένα και ακούω... Πιστεύω ότι είμαστε στο σημείο όπου μπορούμε να κρατήσουμε τα επιτόκια εκεί που είναι», υπογράμμισε. «Κοιτάξτε, κάναμε πολλά και τα καταφέραμε πολύ γρήγορα» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας Πάτρικ Χάρκερ πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων.

«Αν απουσιάσει μια έντονη στροφή σε ό,τι βλέπω στα δεδομένα και ακούω... Πιστεύω ότι είμαστε στο σημείο όπου μπορούμε να κρατήσουμε τα επιτόκια εκεί που είναι», υπογράμμισε. «Κοιτάξτε, κάναμε πολλά και τα καταφέραμε πολύ γρήγορα» πρόσθεσε. Η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού της 11 φορές από τον Μάρτιο του 2022, συνολικά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες. Τον Σεπτέμβριο, η FOMC επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, καθώς τα μέλη είχαν διιστάμενες απόψεις ως προς το πού κατευθύνεται ο πληθωρισμός. Ο Χάρκερ εκτιμά ότι η Fed απλώς έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των τιμών χωρίς να προκαλέσει άνοδο της ανεργίας ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο να βλάψει την οικονομία.

Παράλληλα, επισημαίνει πως ήρθε ο καιρός να φανεί ο αντίκτυπος που έχουν οι αυξήσεις των επιτοκίων. «Η διατήρηση των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα θα αφήσει τη νομισματική πολιτική να κάνει τη δουλειά της. Είμαι βέβαιος ότι τα επιτόκια είναι αρκετά περιοριστικά και όσο παραμένουν έτσι, θα πιέζουμε σταθερά τον πληθωρισμό και θα φέρουμε τις αγορές σε καλύτερη ισορροπία. Με το να μην κάνουμε τίποτα, εξακολουθούμε να κάνουμε κάτι. Και, στην πραγματικότητα, κάνουμε πολλά» διεμήνυσε χαρακτηριστικά. «Δεν θα ανεχτούμε μια εκ νέου επιτάχυνση των τιμών. Αλλά ταυτόχρονα, δεν θέλω να αντιδράσουμε υπερβολικά στην κανονική μεταβλητότητα των τιμών από μήνα σε μήνα. Παραμένουμε εξαρτημένοι από τα δεδομένα, αλλά υπομονετικοί και προσεκτικοί παράλληλα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank για Ελλάδα: Η υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για φέτος

Η Wells Fargo ξεπέρασε τις προβλέψεις στα κέρδη και στα έσοδα γ' τριμήνου

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση της Activision Blizzard

gazzetta
gazzetta reader insider insider