Αναλυτής προειδοποιεί: Στο 70% η πιθανότητα επέκτασης του πολέμου στη Γάζα - Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναλυτής προειδοποιεί: Στο 70% η πιθανότητα επέκτασης του πολέμου στη Γάζα - Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές
Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει περισσότερο από 50% πιθανότητα να προσελκύσει ομάδες μαχητών από τον Λίβανο ή τη Συρία ή να πυροδοτήσει μια άμεση σύγκρουση με το Ιράν – δημιουργώντας περισσότερους κλυδωνισμούς στο πετρέλαιο από ό,τι πιστεύουν σήμερα οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει περισσότερο από 50% πιθανότητα να προσελκύσει ομάδες μαχητών από τον Λίβανο ή τη Συρία ή να πυροδοτήσει μια άμεση σύγκρουση με το Ιράν – δημιουργώντας περισσότερους κλυδωνισμούς στο πετρέλαιο από ό,τι πιστεύουν σήμερα οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αυτή είναι η άποψη του Matt Gertken, επικεφαλής γεωπολιτικού στρατηγικού σχεδιασμού της BCA Research που εδρεύει στο Μόντρεαλ. Ο ίδιος μάλιστα, βλέπει 70% πιθανότητα η σύγκρουση να επεκταθεί πέρα από τη Γάζα τους επόμενους 12 μήνες.

Οι στρατηγοί εξετάζουν τις πιθανές συνέπειες της σύγκρουσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, παρόλο που οι επενδυτές είναι σχετικά ήρεμοι προς το παρόν. Οι traders φαίνεται να απεγκλωβίζονται από τις ανησυχίες, με την Wall Street να επιδίδεται χθες σε ράλι.

Αλλά και οι αποδόσεις ομολόγων 30ετίας κινήθηκαν υψηλότερα καθώς οι επενδυτές πούλησαν το δημόσιο χρέος και εγκατέλειψαν τα επενδυτικά καταφύγια της περασμένης εβδομάδας.

Και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας, με το αργό Brent να καταγράφει μείωση 1,2% πέφτοντας κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Θα επηρεαστεί ο πληθωρισμός;

Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν για την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος πληθωρισμού στις ΗΠΑ που όμως δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί πλήρως από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και το οποίο έρχεται σε μια στιγμή που η Federal Reserve δεν αναμένεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στη συνεδρίαση που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου. Με τους κεντρικούς τραπεζίτες να παραμένουν αβέβαιοι για τις οικονομικές προοπτικές, «μια παγωμένη, αβέβαιη Fed κινδυνεύει να έχει ως αποτελέσματα υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια», σύμφωνα με τον Chris Low, επικεφαλής οικονομολόγο
της FHN Financial στη Νέα Υόρκη.

Αυξημένη η πιθανότητα να επεκταθεί η σύρραξη

Σύμφωνα με την BCA Research στον Καναδά, ο Gertken, δίνει πιθανότητα μόλις 30% το Ισραήλ να περιορίσει την απάντησή του στη Γάζα.

Αντίθετα, ο στρατηγικός αναλυτής αυξάνει την πιθανότητα στο 45% ότι ο πόλεμος θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει τη Χεζμπολάχ και άλλες στρατιωτικές οργανώσεις στον Λίβανο και τη Συρία, προκαλώντας «έναν περιφερειακό πόλεμο με υψηλότερο κίνδυνο να επηρεάσει το πετρέλαιο, αλλά χωρίς απαραίτητα να έχει άμεσο αντίκτυπο».

Επιπλέον, ο Gertken δίνει 25% πιθανότητα στο σενάριο το Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, ή στην «βασική σφαίρα επιρροής» του, στο Ιράκ, - ένα σενάριο «που θα μπορούσε να αναγκάσει το Ιράν να απαντήσει στρατιωτικά, «το οποίο θα περιελάμβανε διακοπή της προμήθειας του πετρελαίου ώστε να πει στις ΗΠΑ να περιορίσουν το Ισραήλ».

Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι επενδυτές;

Η αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή δημιουργεί κατά 31% την πιθανότητα σημαντικών πετρελαϊκών κλυδωνισμών και οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για τέτοιου είδους κρίσεις τους επόμενους 12-24 μήνες, σύμφωνα με την BCA Research. Ο Gertken συνιστά στους επενδυτές «να αυξήσουν τις μετοχές άμυνας και ενέργειας έναντι των κυκλικών μετοχών».

«Οι βασικές μακροοικονομικές ανησυχίες από τις εξελίξεις στο Ισραήλ έγκεινται στην απειλή ανόδου των τιμών του πετρελαίου και στο πώς η επίδρασή τους στον πυρήνα του πληθωρισμού θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε δράση της κεντρικής τράπεζας», εξηγεί η Seema Shah, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Principal Asset Management.

«Οι τιμές του αργού Brent δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά μια σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων πιθανότατα θα ασκούσε περαιτέρω ανοδική πίεση», ανέφερε η Shah. «Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανότατα θα εξετάσουν αυτές τις εξελίξεις βραχυπρόθεσμα, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου μπορεί να επηρεάσουν τον πληθωρισμό, απαιτώντας δράση της κεντρικής τράπεζας».

Εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν περαιτέρω και οι πιέσεις στις τιμές επανεμφανιστούν, οι προσδοκίες για πρόσθετη νομισματική δράση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να απειλήσουν την αγορά ομολόγων, τόνισε.

«Με δεδομένη την κατάσταση στο Ισραήλ, είναι συνετό για τους επενδυτές να διατηρούν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, με ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή ποιότητα και την άμυνα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider